Επανεκκίνηση έκανες;

Επανεκκίνηση έκανες;

Είναι μια ερώτηση που σίγουρα έχετε ακούσει όποτε έχετε παραπονεθεί για ένα πρόβλημα στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο, στο router σε κάποιον τεχνικό.

Ακούγεται κάπως αφελής σαν λύση, ειδικά όταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι κάτι σοβαρό. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχει αποτέλεσμα και μάλιστα μπορεί να σας γλιτώσει από κολλήματα, καθυστερήσεις, ίσως και κάποια χωρίς λόγο επίσκεψη στον τεχνικό.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα που μπορεί να λυθούν με μία επανεκκίνηση;

Συνήθως τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια συσκευή και που μπορεί να λυθούν με μία επανεκκίνηση είναι μικροπροβλήματα του λογισμικού που το σύστημα δεν μπορεί να διορθώσει από μόνο του.

  • Μπορεί να πάψει να λειτουργεί ο κώδικας κάποιου driver ή κάποιου από τα προγράμματα που τρέχουν εκείνη τη στιγμή. Το σύστημα δεν μπορεί από μόνο του να επανεκκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα κάποια λειτουργία να μη γίνεται σωστά ή να επαναλαμβάνεται συνεχώς η ίδια διεργασία. Έτσι δημιουργούνται κολλήματα ή καταναλώνεται πολλή επεξεργαστική ισχύς άδικα δημιουργώντας καθυστερήσεις. Πολλές φορές κάποιο τέτοιο μικροπρόβλημα στον κώδικα προκαλεί και την εμφάνιση μπλε οθόνης, μίας οθόνης δηλαδή σφάλματος, όπου αναγράφεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ενημερώνει το χρήστη ότι θα επανεκκινήσει το σύστημα για να διορθωθεί το πρόβλημα.
  • Άλλες φορές πάλι μπορεί μία εφαρμογή ή πρόγραμμα να τρέχει διάφορες διεργασίες στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερη μνήμη RAM μέχρι που ο υπολογιστής να «σέρνεται» και η χρήση του να γίνεται το λιγότερο εκνευριστική.
  • Πιο συγκεκριμένα μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία επανεκκίνηση όταν αντιληφθείτε ότι η συσκευή σας (υπολογιστής, tablet, τηλέφωνο) είναι σημαντικά πιο αργή , όταν κολλάει ή όταν πάψει να λειτουργεί όπως προβλέπεται (π.χ. όταν δεν έχουμε σύνδεση στο internet γιατί δεν ανταποκρίνεται το router).
  • Επίσης ξεκινώντας από την αρχή σταματούν να εκτελούνται διεργασίες στο παρασκήνιο, ενώ ότι έχει αποθηκευτεί προσωρινά στη μνήμη και την γεμίζει προκαλώντας καθυστερήσεις σβήνεται.
Επανεκκίνηση έκανες;
Μία επανεκκίνηση μπορεί να λύσει μικροπροβλήματα του λογισμικού που το σύστημα δεν μπορεί να διορθώσει από μόνο του

 

Πώς διορθώνεται ένα πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί απλά με το να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας;

Ουσιαστικά όταν σβήνουμε και ανάβουμε ξανά μια συσκευή το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα και οι εφαρμογές ξεκινούν πάλι από την αρχή. Έτσι γίνεται επαναφορά του λογισμικού στην αρχική του κατάσταση και απαλείφονται όποια προβλήματα μπορεί να είχαν δημιουργηθεί κατά τη χρήση. Το λογισμικό ξεκινά πάλι να λειτουργεί από την αρχική του κατάσταση και η λειτουργία της συσκευής επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προσοχή, η διαδικασία της επανεκκίνησης είναι διαφορετική στα πιο καινούρια windows (8, 8.1 και 10 ). Σε αυτές τις εκδόσεις η διαδικασία «τερματισμός –εκκίνηση» δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη διαδικασία «επανεκκίνηση». Ότι γράφουμε σε αυτό το άρθρο αναφέρεται στην επανεκκίνηση.

Για να γίνει πιο κατανοητό ας προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι μαγειρεύετε ένα φαγητό και στη μέση της διαδικασίας πρέπει να προσθέσετε τα μπαχαρικά. Όμως από κακό υπολογισμό σας πέφτει πολύ μεγάλη ποσότητα. Η μία λύση είναι να προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα, να αφαιρέσετε δηλαδή το πλεόνασμα ή να αραιώσετε το φαγητό ή να προσθέσετε άλλα υλικά που να τα εξουδετερώνουν. Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα καταναλώσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια για μία μάλλον χαμένη υπόθεση. Οπότε η δεύτερη επιλογή είναι να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή όλη τη διαδικασία.

Στην περίπτωση του υπολογιστή η επανεκκίνηση έχει συνήθως πολύ μικρό κόστος οπότε είναι η συμφέρουσα επιλογή.

Επανεκκίνηση έκανες;
Όταν κάνουμε επανεκκίνηση σε μια συσκευή το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα και οι εφαρμογές ξεκινούν πάλι από την αρχή

 

Σε ποιες συσκευές μπορεί να έχει αποτέλεσμα μία επανεκκίνηση;

Η επανεκκίνηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε διάφορες συσκευές. Σε υπολογιστές, tablet, τηλέφωνα, ακόμα και router και παιχνιδομηχανές. Άλλωστε σε ποιον δεν έχει τύχει να έχει σβήσει για μερικά δευτερόλεπτα το router και να το ξανανάψει, γιατί για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν είχε πρόσβαση στο internet; Και φυσικά τις περισσότερες φορές η απλή αυτή λύση πιάνει!

Μερικές από τις πιο συχνές περιπτώσεις που βοηθά μία επανεκκίνηση είναι όταν ένας υπολογιστής είναι πολύ αργός ή όταν παρουσιάζει μια ανεξήγητη συμπεριφορά που προέκυψε όμως ξαφνικά όχι προοδευτικά, όταν ένα tablet ή smartphone κολλάει, όταν δεν έχουμε internet γιατί έχει κολλήσει το router κ.λπ.

Επανεκκίνηση έκανες;
Η επανεκκίνηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε διάφορες συσκευές, όπως υπολογιστές, tablet, τηλέφωνα, ακόμα και router και παιχνιδομηχανές

 

Πότε δεν είναι αποτελεσματική μία επανεκκίνηση;

Πολλές φορές όμως τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από σοβαρότερα προβλήματα λογισμικού ή υλικού. Όταν πρόκειται για κατεστραμμένο λογισμικό, παρουσία κακόβουλου λογισμικού ή για κάποια δυσλειτουργία σε κάποιο εξάρτημα της συσκευής, η επανεκκίνηση φυσικά και δε θα λύσει το πρόβλημα.

Όταν λοιπόν αντιμετωπίσετε κάποιο μικρό πρόβλημα με τον υπολογιστή, το tablet  ή το τηλέφωνό σας, δοκιμάστε να κάνετε μία επανεκκίνηση πριν πανικοβληθείτε και πιστέψετε ότι χάλασε. Αν το πρόβλημα δε διορθωθεί, τότε ίσως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο που απαιτεί μία επίσκεψη στον τεχνικό σας.