Drivers: Τι είναι και γιατί τους χρειάζομαι;

Drivers: Τι είναι και γιατί τους χρειάζομαι;

Σε όλους μας έχει τύχει να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή ή με κάποια από τις περιφερειακές συσκευές του (π.χ. εκτυπωτής) και όταν απευθυνθούμε σε έναν τεχνικό να μας πει ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ή δεν είναι ενημερωμένοι οι drivers της συσκευής.

Τι είναι όμως οι drivers και γιατί πρέπει να είναι ενημερωμένοι;

Οι οδηγοί συσκευής ή device drivers ή απλά drivers είναι προγράμματα που συνοδεύουν κάποια συσκευή του υπολογιστή π.χ. έναν εκτυπωτή, κάποιο αποθηκευτικό μέσο, μια κάρτα γραφικών κ.λπ.

Οι οδηγοί αυτοί δημιουργούνται από τους ίδιους τους κατασκευαστές της κάθε συσκευής και πρέπει να εγκατασταθούν σε έναν υπολογιστή, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή.

Ουσιαστικά είναι προγράμματα που εξηγούν στο Λειτουργικό Σύστημα πως θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή. Περιέχουν δηλαδή τις πληροφορίες για τον τρόπο επικοινωνίας και τις δυνατότητες της συσκευής.

Πού μπορώ να βρω drivers για τις συσκευές μου;

Το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή διαθέτει κάποιους γενικούς drivers, με βάση τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν οι περισσότερες απλές περιφερειακές συσκευές. Μπορεί όμως οι drivers αυτοί να μην αρκούν για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χαρακτηριστικά μίας συσκευής. Για αυτό είναι καλύτερο να εγκαταστήσουμε τους drivers που διατίθενται από τον ίδιο τον κατασκευαστή της συσκευής.

Πολλές απλές περιφερειακές συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν με τους γενικούς drivers που είναι εγκατεστημένοι στα Windows. Για κάποιες άλλες συσκευές είναι καλύτερο να εγκαταστήσουμε του drivers που διατίθενται από τον κατασκευαστή τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν αγοράζουμε κάποια συσκευή υπάρχει στη συσκευασία και ένα CD με τους drivers της. Εάν δε διαθέτει ο υπολογιστής μας θέση για αναπαραγωγή CD ή δε συμπεριλαμβάνεται CD μέσα στη συσκευασία, υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσουμε τους drivers απευθείας από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να τους εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Αυτή είναι ίσως και η καλύτερη επιλογή, γιατί μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα έχουμε τους τελευταίους drivers που κυκλοφορούν.

Ποιες συσκευές χρειάζονται drivers;

Για να χρησιμοποιήσουμε τις περισσότερες περιφερειακές συσκευές είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρέπει να εγκαταστήσουμε τους drivers που τις συνοδεύουν. Στις συσκευές που χρειάζονται την εγκατάσταση drivers συνήθως ανήκουν εκτυπωτές, πολυμηχανήματα,  web-cameras, fax, κάρτες γραφικών, ειδικές συσκευές (τηλεχειριστήρια, ελεγκτές), φωτογραφικές μηχανές, μητρικές κάρτες (motherboards), κάρτες ήχου, χειριστήρια παιχνιδιών, προτζέκτορες.

Εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, web cameras και πολλές ακόμα περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή, απαιτούν την εγκατάσταση drivers για να λειτουργήσουν σωστά.

Φυσικά υπάρχουν και συσκευές που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως μόλις τις συνδέσουμε στον υπολογιστή μας χωρίς κάποια επιπλέον ενέργεια από μέρους μας. Οι συσκευές αυτές είναι πιθανό να μη χρειάζονται drivers για να λειτουργήσουν ή απλά τις καλύπτουν οι γενικοί drivers που διαθέτει το λειτουργικό σύστημα. Τέτοιες συσκευές είναι συνήθως τα απλά ποντίκια και πληκτρολόγια, οι επεξεργαστές, οι μνήμες ram, οι σκληροί δίσκοι, τα cd-rom και dvd-rom, οι οθόνες, τα τροφοδοτικά, τα ηχεία, τα φλασάκια.

 

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι έχω τους κατάλληλους drivers για όλες τις συσκευές μου;

Όπως είπαμε οι σωστοί drivers είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των περιφερειακών συσκευών του υπολογιστή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μας γίνουν έμμονη ιδέα.

Αν και είναι πάντα συνετό να είναι ενημερωμένο το software του υπολογιστή μας, δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχουμε τους τελευταίους drivers που κυκλοφορούν. Γενικά αν οι συσκευές μας λειτουργούν σωστά δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τους drivers.

Φυσικά όταν παρατηρήσουμε ότι μία συσκευή δε λειτουργεί σωστά (π.χ. αν ο εκτυπωτής δεν τυπώνει όπως πρέπει) ή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε τους οδηγούς για αυτή τη συσκευή.

Γενικά οι drivers δε θα πρέπει να σας απασχολούν αν ο υπολογιστής σας και οι συσκευές του λειτουργούν κανονικά. Σε περίπτωση όμως που παρατηρήσετε ότι μία συσκευή δε λειτουργεί όπως πρέπει ή και καθόλου, καλό είναι είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου τεχνικού να ελέγξετε εκτός από την ίδια τη συσκευή και τους drivers που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της.