10 χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας στο internet

10 χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας στο internet

Η τεχνολογία της πληροφορικής και οι ευρυζωνικές συνδέσεις  μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές, και όχι μόνο, επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την απήχησή τους στο καταναλωτικό κοινό.

Εάν έχετε μία επιχείρηση, όσο μικρή και αν είναι, πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλεια των δεδομένων σας, καθώς και των δεδομένων των πελατών σας από κάθε εξωτερική απειλή.

Για να το καταφέρετε αυτό, ξεκινήστε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να ακολουθεί βασικούς κανόνες ασφαλείας

Φροντίστε το προσωπικό σας να χρησιμοποιεί ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και ορίστε κανόνες σωστής χρήσης του internet. Εξηγείστε σε όλους διεξοδικά πώς πρέπει να χειρίζονται και να προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα της επιχείρησης, αλλά και των πελατών σας.

protect your business online
Ζητήστε από τους εργαζόμενους της επιχείρησής σας να χρησιμοποιούν ισχυρά passwords

 

  1. Προστατέψτε τα δεδομένα, τους υπολογιστές και τα δίκτυά σας από επιθέσεις online

Φροντίστε να έχετε στους υπολογιστές σας τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού ασφαλείας, περιηγητή internet και λειτουργικού συστήματος. Αυτή είναι η καλύτερη τακτική για προστασία ενάντια σε ιούς, κακόβουλο λογισμικό και άλλες online απειλές. Ρυθμίστε το antivirus που έχετε να εκτελεί ελέγχους, μετά από κάθε αναβάθμιση.

  1. Προστατέψτε τη σύνδεσή σας στο internet με Firewall

Το Firewall εμποδίζει την πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό δίκτυο από τρίτους. Σιγουρευτείτε ότι το Firewall του λειτουργικού σας συστήματος είναι ενεργοποιημένο. Αν έχετε υπαλλήλους που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της επιχείρησης από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι και το οικιακό τους δίκτυο προστατεύεται από Firewall.

  1. Μην ξεχνάτε τις κινητές συσκευές

Οι κινητές συσκευές αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων σας αν περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της επιχείρησης. Φροντίστε οι χρήστες των συσκευών αυτών να τις έχουν κλειδωμένες με κωδικό πρόσβασης και να έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές για προστασία όταν συνδέονται σε δημόσια δίκτυα. Προνοήστε να έχετε κάποιο πλάνο για την περίπτωση που κάποια συσκευή χαθεί ή κλαπεί.

protect your business online
Μην ξεχνάτε να ασφαλίζετε και τις κινητές συσκευές που χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες της επιχείρησής σας
  1. Κρατήστε τακτικά backup όλων των σημαντικών δεδομένων της επιχείρησης

Φροντίστε να κρατάτε backup όλων των σημαντικών εγγράφων και δεδομένων σας, εάν είναι δυνατό και καθημερινά, σε κάποιο σημείο εκτός της επιχείρησης ή στο cloud.

  1. Μην επιτρέπετε σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές της επιχείρησής σας

Είτε από λάθος είτε εσκεμμένα άτομα άσχετα με την επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ασφάλεια των δεδομένων σας, αν τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές σας.

  1. Ασφαλίστε το ασύρματο δίκτυό σας (WiFi)

Εάν στην επιχείρησή σας έχετε δίκτυο WiFi, φροντίστε να μην είναι φανερό. Ρυθμίστε το router σας να μη δείχνει το όνομα του δικτύου σας και φυσικά ασφαλίστε το με ένα ισχυρό password.

protect your business online
Ασφαλίστε το WiFi της επιχείρησής σας με ένα ισχυρό password
  1. Ασφαλίστε το σύστημα πληρωμών σας

Απομονώστε τους υπολογιστές, με τους οποίους διαχειρίζεστε τις πληρωμές σας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο υπολογιστή και για πληρωμές και για περιήγηση στο internet. Επίσης χρησιμοποιείστε software για ασφαλείς συναλλαγές online.

protect your business online
Χρησιμοποιήστε software για ασφαλείς συναλλαγές online
  1. Περιορίστε την πρόσβαση των υπαλλήλων σας στα δεδομένα της επιχείρησης

Οι υπάλληλοι μίας επιχείρησης δε χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, παρά μόνο σε αυτά που αφορούν τον τομέα εργασίας τους. Σε πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πιθανό ένας υπάλληλος να απασχολείται σε διάφορους τομείς, οπότε θα πρέπει να έχει πιο ελεύθερη πρόσβαση, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέπεται στον υπάλληλο να εγκαθιστά λογισμικό ή να εκτελεί αλλαγές στο σύστημα των υπολογιστών.

  1. Κωδικοί και δικαιώματα πρόσβασης

Συστήστε στους υπαλλήλους σας να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αλλάζουν τακτικά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστό λογαριασμό για κάθε εργαζόμενο. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε σε ποια αρχεία έχει πρόσβαση ο καθένας και ποια είναι η δραστηριότητά τους στους υπολογιστές της εταιρείας.