Χρησιμοποιήστε το tablet ή το smartphone σας σαν υπολογιστή

Χρησιμοποιήστε το tablet  ή το smartphone σας σαν υπολογιστή

Οι κινητές συσκευές που όλοι πια διαθέτουμε – tablets και smartphones – είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που αποτελούν μικρούς υπολογιστές τσέπης.

Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες εργασίες  αρκεί να έχουμε τη δυνατότητα  να συνδέσουμε στο tablet ή το κινητό μας τηλέφωνο τις περιφερειακές εκείνες συσκευές που χρησιμοποιούμε και στον υπολογιστή, και κυρίως πληκτρολόγιο, ποντίκι ή και ένα USB φλασάκι.

Το λειτουργικό σύστημα Android που διαθέτουν οι περισσότερες κινητές συσκευές έχει ενσωματωμένο το λογισμικό USB Host.

Όταν συνδέουμε το tablet ή το smartphone στον υπολογιστή με το USB καλώδιο (που συνδέεται και με το φορτιστή μας) η συσκευή μας αναγνωρίζεται σαν μία εξωτερική USB συσκευή (π.χ σαν αποθηκευτικό μέσο). Στην περίπτωση του OTG  η λογική είναι η ανάποδη με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η Android συσκευή μας σε Host (ότι ήταν στη προηγούμενη περίπτωση ο υπολογιστής) και να μπορεί να φιλοξενήσει άλλες USB συσκευές.

Προκειμένου να μπορούμε να συνδέσουμε USB συσκευές σε μια κινητή συσκευή πρέπει να διαθέτουμε μία συσκευή Android που να υποστηρίζει USB OTG και ένα καλώδιο ή αντάπτορα USB OTG.

Ένα απλό καλώδιο που προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες

 

Το OTG αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων On-The-Go και χρησιμοποιείται στις συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα μέσω USB συνδέσεων χωρίς την ανάγκη ύπαρξης υπολογιστή.

Αν η συσκευή σας υποστηρίζει USB OTG τότε θα έχει τη σχετική ένδειξη πάνω στη συσκευασία της. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη συσκευασία, μπορείτε να ψάξετε στο internet αν το μοντέλο της συσκευής σας είναι συμβατό με USB OTG. Σε γενικές γραμμές, αν η συσκευή σας έχει κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, μπορείτε να θεωρήσετε ότι υποστηρίζει τη δυνατότητα αυτή.

Τα καλώδια ή οι αντάπτορες USB OTG κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά  σε πολύ χαμηλές τιμές. Για την Android συσκευή σας προτιμήστε microUSB OTG καθώς η πλειοψηφία τους έχουν την υποστήριξη OTG στην microUSB θύρα τους από όπου συνήθως φορτίζονται κιόλας. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες συσκευές της Samsung που διαθέτουν άλλο τρόπο σύνδεσης του καλωδίου φόρτισης, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο καλώδιο USB OTG.

Αφού προμηθευτείτε το καλώδιο ή τον αντάπτορα USB OTG, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε στο ένα άκρο την Android συσκευή σας και στο άλλο άκρο την περιφερειακή συσκευή (π.χ. φλασάκι USB)και μπορείτε να δουλέψετε όπως σε έναν υπολογιστή.

Συνδέστε ένα ποντίκι στο smartphone σας με ένα αντάπτορα OTG.

Σε περίπτωση που δε θέλετε ή δεν μπορείτε να συνδέσετε τις περιφερειακές σας συσκευές μέσω USB OTG, υπάρχει πάντα η επιλογή να τις συνδέσετε μέσω Bluetooth.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές που υποστηρίζουν σύνδεση μέσω Bluetooth – ποντίκια, πληκτρολόγια, ηχεία κ.λπ. – και μπορείτε πολύ απλά να τις συνδέσετε με την κινητή συσκευή σας, κάνοντας αντιστοίχηση των δύο συσκευών από το μενού των ρυθμίσεων.

Με την επιλογή αυτή δεν αξιοποιείτε  τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάποιο υπάρχον πληκτρολόγιο ή ποντίκι , γλιτώνετε όμως τα ενοχλητικά καλώδια και δε χρειάζεται να αναρωτιέστε αν η συσκευή σας είναι συμβατή με USB OTG.

Ότι και να επιλέξετε να θυμάστε ότι η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και ίσως να μην είναι πολύ μακρινό το μέλλον όπου θα μπορούμε να μεταφέρουμε ένα ολόκληρο γραφείο στην τσέπη μας.