Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet

Το streaming είναι ένας τρόπος μετάδοσης αρχείων στο internet με συνεχή ροή. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος download που γίνεται στο παρασκήνιο, όπου  τα αρχεία αποστέλλονται σε συμπιεσμένη μορφή και παρουσιάζονται στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο.

Αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μέθοδο μετάδοσης βίντεο μέσω διαδικτύου και η τεχνολογία πίσω από αυτό έχει εξελιχθεί τόσο που είναι πια δυνατό και το live streaming, η μετάδοση δηλαδή βίντεο ζωντανά.

 

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet
Με το live streaming είναι δυνατή η μετάδοση βίντεο ζωντανά σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα

 

Όταν γίνεται ζωντανή μετάδοση, τα αρχεία συμπιέζονται με τη μορφή ψηφιακού σήματος και μεταδίδονται μέσω ενός server σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Η ποιότητα φυσικά της ζωντανής μετάδοσης εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και την ταχύτητα της σύνδεσης internet των χρηστών.

Πού χρησιμοποιείται το live streaming

Το live streaming χρησιμοποιείται για τη ζωντανή μετάδοση περιεχομένου. Ένας αθλητικός αγώνας, ένα σοβαρό γεγονός ή ακόμα και μία εκδήλωση, όπως πρόσφατα η παρουσίαση των νέων μοντέλων iPhone 8, μπορούν να μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Επίσης έτσι γίνεται η μετάδοση ζωντανού τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού προγράμματος μέσω internet.

 

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet
Αθλητικοί αγώνες, εκδηλώσεις, σοβαρά γεγονότα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα μπορούν να μεταδοθούν μέσω live streaming

 

Τώρα πια βέβαια πολλές πλατφόρμες επιτρέπουν στους χρήστες τους να κάνουν οι ίδιοι live streaming  κάποιου βίντεο που τραβάνε, είτε από υπολογιστή είτε από κινητή συσκευή.

Αυτή η δυνατότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για να μοιραστούμε κάποιες σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή μπορεί ακόμα να είναι ένα διαφημιστικό εργαλείο για να προωθήσει κανείς την επιχείρησή του ή κάποια υπηρεσία ή προϊόν που προσφέρει.

 

Το live streaming αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

 

Τι χρειάζομαι για να κάνω live streaming;

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για live streaming είναι να χρησιμοποιήσετε μία έξυπνη κινητή συσκευή (smartphone, tablet) όπου θα έχετε εγκαταστήσει μία κατάλληλη εφαρμογή. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι συνήθως παράγεται βίντεο κακής ποιότητας είτε λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της κάμερας της συσκευής είτε λόγω της αστάθειας από τη χρήση ενός κινητού μέσου.

Για να μεταδώσετε live βίντεο πρέπει πρώτα και κύρια να διαθέτετε μία γρήγορη σύνδεση στο internet. Όσο πιο αργή είναι η ταχύτητά σας τόσο περισσότερες διακοπές μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.

Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μία κάμερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κάμερα για να κάνετε μετάδοση ζωντανά, ακόμα και αυτή του laptop ή του κινητού σας, όσο όμως καλύτερη είναι η κάμερα τόσο καλύτερο θα είναι και το παραγόμενο αποτέλεσμα. Για καλύτερη ποιότητα βίντεο προτιμήστε μία HD κάμερα που να μπορεί να συνδέεται με τον υπολογιστή σας.

 

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet
Για να κάνετε οι ίδιοι live streaming χρειάζεστε οπωσδήποτε μία κάμερα. Όσο καλύτερη φυσικά είναι η κάμερα τόσο καλύτερο θα είναι και το παραγόμενο αποτέλεσμα.

 

Για τη μετατροπή του βίντεο σε ψηφιακό σήμα μπορεί να χρειαστεί να διαθέτετε και λογισμικό κρυπτογράφησης (encoding software) ανάλογα με την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσετε.

Τέλος πρέπει να επιλέξετε σε ποια σελίδα θα αναμεταδώσετε το υλικό σας.

 

Ποιες εφαρμογές υποστηρίζουν live streaming;

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή (π.χ. LiveStream) ενώ για τον απλό χρήστη ίσως είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσει μία από τις παρακάτω επιλογές:

 

Facebook

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet

 

Όλοι οι χρήστες του Facebook μπορούν να μεταδώσουν βίντεο ζωντανά. Στο σημείο όπου κάνουμε δημοσίευση, πατάμε στην επιλογή Μετάδοση live video. Επιλέγουμε ποιοι θέλουμε να δουν το βίντεο και αυτό εμφανίζεται στη σελίδα μας, όπου και παραμένει μέχρι να το διαγράψουμε. Εάν θέλουμε, το Facebook προσφέρει και τη δυνατότητα να δούμε τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το βίντεό μας,  πόσοι το παρακολούθησαν, για πόσο χρόνο κ.λπ.

 

Instagram

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet

 

Όταν κάνετε μετάδοση live στο Instagram μπορεί ο οποιοσδήποτε χρήστης να παρακολουθήσει το βίντεο, εκτός αν ο λογαριασμός σας είναι ιδιωτικός. Ταυτόχρονα μπορείτε να βλέπετε και να απαντάτε σε τυχόν σχόλια που κάνουν άλλοι χρήστες για τη μετάδοσή σας. Σε αντίθεση με το Facebook το βίντεο στο Instagram διαγράφεται αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί η live μετάδοση.

 

YouTube

Live streaming: Ζωντανή μετάδοση μέσω internet

 

Το YouTube είναι γνωστή πλατφόρμα όπου φιλοξενούνται εκατομμύρια βίντεο ποικίλου περιεχομένου. Τώρα πια προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους για live μετάδοση βίντεο, αφού ενεργοποιηθεί η υπηρεσία live streaming μέσα από το λογαριασμό χρήστη. Μπορείτε να απαντάτε live στα σχόλια αυτών που παρακολουθούν το βίντεο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε και διαφημίσεις.

 

Άλλες σελίδες που επιτρέπουν τη ζωντανή μετάδοση βίντεο από τους χρήστες είναι το Periscope που χρησιμοποιείται από το Twitter, το Twitch που αφορά κυρίως το gaming και άλλες υπηρεσίες τόσο για απλούς χρήστες όσο και για επαγγελματίες.

Το live streaming είναι το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν τη δουλειά τους ή την επιχείρησή τους, να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους, αλλά και να είναι συνεχώς σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.