Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να ενημερώνονται, να διασκεδάζουν και κυρίως να έρχονται σε επαφή με φίλους και γνωστούς από όλο τον κόσμο άμεσα, γρήγορα και χωρίς κόστος.

Το Facebook συγκεκριμένα αποτελεί μία εξαιρετικά δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.

Είναι κοινώς γνωστό όμως ότι ένα ποσοστό των λογαριασμών του είναι δημιουργημένο με ψευδή στοιχεία. Το ίδιο το Facebook έχει ανακοινώσει άλλωστε ότι περίπου το 3-4% (περίπου 70 εκατομμύρια λογαριασμοί) των λογαριασμών δεν είναι αληθινοί.

Το Facebook μετρά πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς, το 3-4% των οποίων όμως υπολογίζεται ότι δεν είναι αληθινοί

 

Γιατί φτιάχνει κάποιος ψεύτικο προφίλ στο Facebook;

Τα περισσότερα ψεύτικα προφίλ δημιουργούνται με σκοπό το κέρδος. Πολλές επιχειρήσεις ή και πρόσωπα πληρώνουν για να έχουν πολλούς ακολούθους. Έτσι με τη χρήση ειδικού λογισμικού κάποιοι δημιουργούν σειρά νέων προφίλ, ακολουθούν σελίδες επί πληρωμή και προσπαθούν να κάνουν όσο περισσότερους φίλους μπορούν για να μπορούν να τους βομβαρδίζουν με ενοχλητικές διαφημίσεις και προωθητικά μηνύματα (spam).

Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook
Κάποιοι δημιουργούν πολλά νέα προφίλ προκειμένου να ακολουθούν σελίδες και άτομα επί πληρωμή

 

Άλλοι δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για να κάνουν πολλούς φίλους και να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουν για κλοπή ταυτότητας. Ακόμα μπορούν μέσω ψεύτικων λογαριασμών να αποσπάσουν κατευθείαν χρήματα από ανθρώπους που τους έχουν αποδεχθεί ως φίλους.

Ορισμένα ψεύτικα προφίλ δημοσιεύουν συνδέσμους που οδηγούν σε sites με κακόβουλο λογισμικό, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, συνήθως για πολιτικούς σκοπούς, όπως φαίνεται να έγινε κατά τις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές.

Και βέβαια υπάρχουν και οι  ψεύτικοι λογαριασμοί που δημιουργούνται με σκοπό την παρενόχληση ή τον εκβιασμό άλλων χρηστών, ακόμα και για παρενόχληση ανηλίκων.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε προφίλ με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία (όνομα, ημερομηνία γέννησης κλπ) αλλά σε τελείως ψεύτικα που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς ανθρώπους.

Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook
Τα προφίλ που πρέπει να μας υποψιάζουν είναι αυτά που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς ανθρώπους και όχι αυτά που απλά έχουν ελλιπή στοιχεία

 

Πώς αναγνωρίζω ένα ψεύτικο προφίλ;

Αν και δεν υπάρχει κάποια σίγουρη μέθοδος για την αναγνώρισή τους, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να αποκαλύψουν αν ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος:

  1. Η φωτογραφία του προφίλ. Συνήθως στους ψεύτικους λογαριασμούς χρησιμοποιούνται φωτογραφίες ελκυστικών ατόμων για να γίνονται ευκολότερα αποδεκτά τα αιτήματα φιλίας. Αυτές ανήκουν πολλές φορές σε μοντέλα ή προέρχονται από επαγγελματικές φωτογραφίσεις. Άλλες φορές χρησιμοποιούνται φωτογραφίες που έχουν βρει στο internet χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση των προσώπων στα οποία ανήκουν. Κάνοντας μία αναζήτηση της φωτογραφίας στο Google μπορείτε να δείτε από πού προέρχεται ή αν έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολλών προφίλ.
  2. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες του προφίλ. Εάν ο λογαριασμός έχει πολύ λίγες φωτογραφίες, οι οποίες μάλιστα φαίνονται πολύ «στημένες» και επαγγελματικές, τότε ο λογαριασμός φαίνεται ύποπτος.
  3. Η δραστηριότητά του. Οι περισσότεροι χρήστες κάνουν δημοσιεύσεις, σχολιάζουν και αντιδρούν σε δημοσιεύσεις άλλων και γενικά έχουν μια κάπως σταθερή δραστηριότητα online. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί συνήθως δεν έχουν δημοσιεύσεις ή άλλη αλληλεπίδραση με φίλους και σελίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν έντονη δραστηριότητα που θα είναι όμως εστιασμένη, π.χ. πολλά Likes σε δημοσιεύσεις συγκεκριμένων σελίδων.
  4. Τα σχόλια στις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες. Συνήθως στα ψεύτικα προφίλ δε θα βρείτε πολλά σχόλια, ίσως και καθόλου, και τα λίγα που θα υπάρχουν δε θα έχουν προσωπικό χαρακτήρα όπως σε κανονικούς λογαριασμούς.
  5. Ο αριθμός των φίλων. Δύο περιπτώσεις θα πρέπει να σας φανούν ανησυχητικές: να έχει ελάχιστους φίλους ένας λογαριασμός ή να έχει υπερβολικά πολλούς.
  6. Οι προσωπικές πληροφορίες. Ψάξτε για ανακρίβειες και αντικρουόμενες πληροφορίες (π.χ. ένας άνθρωπος 25 ετών δεν είναι πολύ πιθανό να είναι διευθυντής σε μεγάλη γνωστή εταιρεία).
  7. Σε γενικές γραμμές ένα προφίλ πρέπει να περιγράφει ένα υπαρκτό πρόσωπο. Αν οι πληροφορίες που παρουσιάζονται φαίνονται ασύνδετες ή αντιφατικές πρέπει να σας υποψιάσει.
Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook
Ένα προφίλ με ανακρίβειες και αντιφατικές πληροφορίες πρέπει πάντα να σας υποψιάζει

 

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Όπως είπαμε δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος για να ξεχωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο:

  • Μη δέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δε γνωρίζετε. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να είστε βέβαιοι ότι το προφίλ που βλέπετε δεν είναι ψεύτικο είναι να γνωρίζετε προσωπικά το άτομο, στο οποίο ανήκει. Για να σιγουρευτείτε ακόμα περισσότερο στείλτε ένα προσωπικό μήνυμα πριν αποδεχτείτε το αίτημα φιλίας. Έτσι βεβαιώνεστε ότι ανήκει στο άτομο που πιστεύετε, ενώ συνήθως αυτοί που δημιουργούν ψεύτικα προφίλ με αυτοματοποιημένο τρόπο για διαφημιστικούς σκοπούς ή μετάδοση κακόβουλου λογισμικού, δεν απαντούν στα προσωπικά μηνύματα.
  • Ποτέ μη δίνετε προσωπικά στοιχεία μέσω Facebook. Στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης, οικονομικά στοιχεία όπως λογαριασμούς τραπέζης – ποτέ μην τα μοιράζεστε με άτομα που δε γνωρίζετε και ως εκ τούτου δεν ξέρετε αν μπορείτε να τα εμπιστευτείτε.
  • Μπλοκάρετε ή διαγράψτε τα ύποπτα προφίλ. Σε περίπτωση που έχετε αποδεχτεί το αίτημα φιλίας κάποιου και στη συνέχεια παρατηρήσετε κάποια συμπεριφορά που δε σας αρέσει, μη διστάσετε να μπλοκάρετε αυτό το άτομο ή ακόμα καλύτερα να το διαγράψετε από τους φίλους σας.
  • Αναφέρετε κάθε ύποπτη συμπεριφορά στο Facebook. Το Facebook διαθέτει τη λειτουργία «Αναφορά», μέσω της οποίας μπορείτε να καταγγείλετε ένα προφίλ ή σελίδα που θεωρείτε ψεύτικο.
Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook
Μην ξεχνάτε ότι το Facebook δίνει τη δυνατότητα να καταγγείλετε ένα προφίλ που θεωρείτε ψεύτικο

 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το Facebook έκανε ένα γενικό ξεκαθάρισμα και διέγραψε 583 εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ καθημερινά αποτρέπει τη δημιουργία εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών,. Ακόμα όμως και έτσι δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ.

Έτσι, πρέπει και εμείς ως χρήστες να είμαστε πάντα προσεκτικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα που εμπιστευόμαστε με τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα μας.