Εύρεση συσκευής μέσω Google

Εύρεση συσκευής μέσω Google

Το να χαθεί το κινητό ή το tablet είναι κάτι που μας αγχώνει όλους. Και αυτό γιατί δεν χάνουμε πια μόνο τα χρήματα που δώσαμε για την αγορά της συσκευής και που θα δώσουμε για την αντικατάστασή της, αλλά χάνουμε και προσωπικά δεδομένα και αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα σε αυτή.

Για την περίπτωση απώλειας μίας συσκευής Android όμως, υπάρχει πια η δυνατότητα να την εντοπίσουμε μέσω της υπηρεσίας Εύρεσης Συσκευής της Google.

Εύρεση συσκευής μέσω Google
Μέσω της υπηρεσίας Εύρεσης Συσκευής της Google είναι δυνατός ο εντοπισμός μίας χαμένης συσκευής

 

Ρύθμιση – Προετοιμασία της συσκευής

Προκειμένου να είναι δυνατή η εύρεση μιας Android συσκευής μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας της Google, πρέπει πρώτα να έχετε κάνει κάποιες ρυθμίσεις στην συσκευή αυτή.

  • Πρέπει να προσθέσετε στη συσκευή σας ένα λογαριασμό Google, στον οποίο να έχετε πρόσβαση.

Συνήθως οι πιο καινούριες συσκευές απαιτούν κατά την αρχική τους ρύθμιση να προσθέσετε έναν Google λογαριασμό, οπότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασης για αυτόν.

  • Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία της Τοποθεσίας.

Μπορείτε να κάνετε τη ρύθμιση μέσα από το μενού των ρυθμίσεων ασφαλείας της συσκευής, ενώ η Google δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε και πόσο ακριβής θέλετε να είναι ο εντοπισμός της θέσης της συσκευής (χρήση GPS, WiFi, Bluetooth).

Να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση της Τοποθεσίας σε μία συσκευή καταναλώνει μπαταρία. Η λειτουργία αυτή δε χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένη αν δεν σας ενδιαφέρει να εντοπίσετε τη συσκευή σας, αλλά σας αρκεί να την κλειδώσετε ή να διαγράψετε τα δεδομένα σας απομακρυσμένα.

  • Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Εύρεση Συσκευής

Πάλι μέσα από τις ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής πρέπει να επιλέξετε να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία εύρεσης συσκευής.

  • Πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η ορατότητα της συσκευής στο Google Play

Μεταβείτε στη διεύθυνση play.google.com/settings και βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι ορατή στο Google Play. Η συσκευή σας είναι από προεπιλογή ορατή στο Google Play, αλλά έχετε τη δυνατότητα να την «κρύψετε» αν το θέλετε.

Προσοχή: εάν αποκρύψετε μία συσκευή στο Google Play, δε θα εμφανίζεται στην Εύρεση συσκευής.

  • Πρέπει η συσκευή να είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο WiFi ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας

Μέσα από το μενού των ρυθμίσεων ενεργοποιήστε το WiFi ή τα δεδομένα κινητής. Είναι προτιμότερο να είναι και οι δύο επιλογές ενεργοποιημένες, ώστε να μπορεί η συσκευή να παραμένει συνδεδεμένη στο internet και να είναι δυνατό να εντοπιστεί, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένη σε κάποιο γνωστό δίκτυο WiFi.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει

Όταν τελειώσετε με τη ρύθμιση της συσκευής σας, είναι καλό να δοκιμάσετε να τη βρείτε μέσα από την υπηρεσία εύρεσης συσκευής της Google για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει σωστά όλες τις ρυθμίσεις και ότι θα είστε έτοιμοι σε περίπτωση απώλειας του τηλεφώνου ή του tablet σας.

Εύρεση συσκευής μέσω Google
Ελέγξτε ότι μπορείτε να βρείτε τη συσκευή σας μέσω της υπηρεσίας Εύρεσης Συσκευής της Google για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει σωστά όλες τις ρυθμίσεις

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Εύρεσης Συσκευής της Google

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχετε χάσει μία Android συσκευή σας, πρέπει να δράσετε άμεσα για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να την ξαναβρείτε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε μία άλλη συσκευή για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Google. Αυτή μπορεί να είναι κάποιος υπολογιστής ή αν είστε μαζί με κάποιο φίλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό του τηλέφωνο ή tablet για να ξεκινήσετε τη διαδικασία.

Εύρεση συσκευής μέσω Google
Αμέσως μόλις αντιληφθείτε την απώλεια της συσκευής σας πρέπει να συνδεθείτε από μία άλλη συσκευή στο λογαριασμό σας Google για να προσπαθήσετε να την εντοπίσετε

 

Αρχικά μεταβείτε στη διεύθυνση android.com/find και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Google. Εναλλακτικά από android συσκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Εύρεση Συσκευής Google που είναι δωρεάν διαθέσιμη στο Play Store. Προσοχή: εάν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή κάποιου φίλου, το πιθανότερο είναι να είναι συνδεδεμένος ο δικός του λογαριασμός Google, οπότε θα πρέπει να αποσυνδεθείτε από αυτόν και να συνδεθείτε με τον δικό σας.

Εάν έχετε περισσότερες από μία συσκευές συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο Gmail, επιλέξτε τη συσκευή που θέλετε να εντοπίσετε.

Όταν επιλέξετε τη συσκευή σας, τότε η συσκευή αυτή θα λάβει μία ειδοποίηση και εσείς θα οδηγηθείτε σε μία σελίδα όπου θα φαίνεται πού βρίσκεται η συσκευή σας στο χάρτη. Η τοποθεσία είναι φυσικά κατά προσέγγιση και δε θα σας δείξει ακριβώς το σημείο που βρίσκεται η συσκευή (π.χ. σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού σας) ή ποιος μπορεί να την κρατάει. Εάν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της συσκευής εκείνη τη στιγμή, τότε θα εμφανιστεί η τελευταία γνωστή τοποθεσία της.

Εύρεση συσκευής μέσω Google

Στη σελίδα που είστε εμφανίζονται από την Google τρεις επιλογές για το τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα από όλα είναι να κλειδώσετε τη συσκευή σας. Μπορείτε να επιλέξετε να κλειδώσει η συσκευή με το pin, τον κωδικό ή το μοτίβο σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη ορίσει κάποιον τρόπο κλειδώματος στη συσκευή (κάτι που φυσικά δεν το προτείνουμε) μπορείτε να ρυθμίσετε έναν τώρα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ένα μήνυμα ή έναν αριθμό τηλεφώνου στην οθόνη κλειδώματος, ώστε αν κάποιος βρει τη συσκευή να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας την επιστρέψει.

Εύρεση συσκευής μέσω Google

Αφού κλειδώσετε τη συσκευή σας, σας δίνεται η επιλογή για αναπαραγωγή ήχου από τη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας θα αρχίσει να καλεί σε πλήρη ένταση για 5 λεπτά, ακόμη και αν είναι ενεργοποιημένη η αθόρυβη λειτουργία ή η δόνηση. Η επιλογή αυτή είναι πολύ χρήσιμη για την περίπτωση που η συσκευή σας είναι κάπου κοντά αλλά δεν τη βρίσκετε (π.χ. ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ).

Προσοχή: αν έχετε συνδεδεμένα ακουστικά στο τηλέφωνό σας, καλό είναι μόλις σταματάτε να τα χρησιμοποιείτε να τα αφαιρείτε από τη συσκευή, γιατί όταν στη συσκευή είναι συνδεδεμένα ακουστικά, δε λειτουργεί η επιλογή της αναπαραγωγής ήχου.

Εύρεση συσκευής μέσω Google

Η τελευταία επιλογή που σας δίνεται από την Google είναι να διαγράψετε όλα τα δεδομένα της συσκευής που έχετε χάσει.

Εάν δεν μπορείτε να ακούσετε τον ήχο κλήσης και το βασικότερο αν βλέπετε ότι η συσκευή απομακρύνεται στο χάρτη, τότε μάλλον η πιο ασφαλής λύση είναι να προβείτε στη διαγραφή όλων των δεδομένων σας από τη συσκευή. Όταν το κάνετε αυτό βέβαια πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δε θα είναι πια δυνατός ο εντοπισμός της συσκευής, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μη διαγραφούν τα πάντα από την κάρτα μνήμης που τυχόν υπάρχει στη συσκευή.

Εύρεση συσκευής μέσω Google

Εάν ξαναβρείτε τη συσκευή σας, θα μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε αφού βάλετε το e-mail σας και τον κωδικό, αλλά τα αρχεία σας θα έχουν σβηστεί.

Τι κάνω μετά

Εάν υποψιάζεστε ότι η συσκευή σας έχει κλαπεί και την εντοπίσετε με κάποια από τις παραπάνω μεθόδους, σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να την ανακτήσετε μόνοι σας ή να αντιμετωπίσετε μόνοι τον κλέφτη. Κάντε επίσημα καταγγελία στην αστυνομία και ενημερώστε τους για την κατάσταση.

Και βέβαια πρέπει να καλέσετε και τον πάροχό σας προκειμένου να διακόψει τον αριθμό σας. Έχετε υπόψη ότι όταν διακοπεί η υπηρεσία από τον πάροχο και σταματήσουν να λειτουργούν τα δεδομένα μπορεί να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός της συσκευής αφού δε θα έχει πρόσβαση στο Internet.

Τέλος είναι συνετό να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης στις σελίδες και υπηρεσίες που είχατε πρόσβαση από την κινητή σας συσκευή (π.χ. e-mail, e-banking, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.) ενώ καλό είναι να ενημερώσετε για την κλοπή τις επαγγελματικές επαφές και τους οικείους σας, για κάθε ενδεχόμενο.

Το βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για να είστε προετοιμασμένοι για την απώλεια της συσκευής σας πρέπει με την αγορά της να κάνετε και τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση της λειτουργίας εύρεσης συσκευής, αλλά και να φροντίσετε να την ασφαλίσετε με κάποιον τρόπο (π.χ. κωδικό, δαχτυλικό αποτύπωμα). Έτσι κανείς δε θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα αρχεία σας και θα μπορέσετε να τα κρατήσετε ασφαλή ακόμα και αν χάσετε οριστικά τη συσκευή.

Και φυσικά υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά να κρατάτε τακτικά backup όλων των σημαντικών δεδομένων σας σε κάποια άλλη συσκευή (π.χ. υπολογιστής) ή στο cloud ή ακόμα καλύτερα και στα δύο.