Android 9 Pie

Android 9 Pie

Μία πίτα αποφάσισε να μας προσφέρει αυτή τη φορά η Google με την ένατη έκδοση του λειτουργικού Android που πήρε την ονομασία Pie.

Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού:

  1. Νέα γραμμή πλοήγησης

Τα τρία εικονίδια πλοήγησης που συναντάμε μέχρι τώρα στο κάτω μέρος της οθόνης και με τα οποία μπορούμε να πάμε στην κεντρική οθόνη, να γυρίσουμε πίσω και να δούμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα, αντικαθίστανται από ένα μόνο κουμπί πλοήγησης.

Το κεντρικό αυτό κουμπί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάει ο χρήστης στην αρχική οθόνη (πατώντας μία φορά), να ανοίξει τις πρόσφατες εφαρμογές (τραβώντας προς τα πάνω), να ανοίξει το μενού των εφαρμογών (τραβώντας προς τα πάνω δύο φορές), να πάει στην εφαρμογή που χρησιμοποιούσε προηγουμένως (τραβώντας μία φορά δεξιά), να ανοίξει το Google Assistant (κρατώντας το κεντρικό κουμπί πατημένο) κ.λπ.

Android 9 Pie
Στο Android 9 τα τρία κουμπιά πλοήγησης στο κάτω μέρος της οθόνης, έχουν αντικατασταθεί από ένα κεντρικό κουμπί

Να σημειωθεί ότι εάν δεν αγοράσετε τηλέφωνο με προεγκατεστημένο το Android 9 αλλά κάνετε αναβάθμιση σε αυτό από προηγούμενη έκδοση, η μπάρα πλοήγησης μπορεί να εμφανίζεται όπως πρώτα με τρία κουμπιά. Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε τη νέα εμφάνιση από το μενού των Ρυθμίσεων της συσκευής.

 

  1. Εξοικονόμηση μπαταρίας

Η Google χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) προκειμένου να χρησιμοποιείται «έξυπνα» η μπαταρία της συσκευής, με τη λειτουργία Adaptive Battery. Το λειτουργικό «μαθαίνει» ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε συχνότερα και κλείνει τις υπόλοιπες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, μπορεί όμως να προσαρμοστεί  ανάλογα με τις προτιμήσεις σας για να μη χάνετε ειδοποιήσεις από εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε συχνά.

Android 9 Pie
Με τη λειτουργία Adaptive Battery που είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή χρησιμοποιείται “έξυπνα” η μπαταρία της συσκευής

 

  1. Έλεγχος φωτεινότητας οθόνης

Η τεχνολογία  machine learning χρησιμοποιείται για να προσαρμόζεται η φωτεινότητα της οθόνης της συσκευής ανάλογα με το περιβάλλον και τις προτιμήσεις του χρήστη. Η λειτουργία ονομάζεται Adaptive Brightness και ρυθμίζει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον. Επίσης «μαθαίνει» σε ποια φωτεινότητα προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τις διάφορες εφαρμογές και ρυθμίζει το φωτισμό της οθόνης ανάλογα.

 

  1. App Actions και App Slices

Βασικό μέλημα του Android Pie είναι να διευκολύνει το χρήστη προβλέποντας τις ανάγκες του. Έτσι αν συνδέσετε ακουστικά στη συσκευή η λειτουργία App Actions προβλέπει ότι θέλετε να ακούσετε μουσική και θα εμφανιστεί η πιο πρόσφατη λίστα αναπαραγωγής.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και τα App Slices, τα οποία σας πάνε σε ένα περιβάλλον όπου μπορείτε να προχωρήσετε σε κάποια ενέργεια. Αν για παράδειγμα ψάξετε στην Αναζήτηση Google πληροφορίες για διακοπές στην Κρήτη, θα ανοίξει ένα Slice που να σας ενημερώνει για διαθέσιμα καταλύματα στο νησί από κάποια αντίστοιχη εφαρμογή.

Android 9 Pie
Με τα App Actions και App Slices το Android Pie προσπαθεί να προβλέψει τις ανάγκες του χρήστη

Με τις λειτουργίες αυτές ελαχιστοποιείται ο χρόνος αλλά και ο αριθμός των βημάτων για να εκτελεστεί κάποια ενέργεια.

 

  1. Μενού για εύκολη πρόσβαση

Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή από τις Ρυθμίσεις της συσκευής, εμφανίζεται ένα εικονίδιο στη γραμμή ενεργειών που δίνει πρόσβαση στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές ή σε άλλες συντομεύσεις, όπως την ένταση ήχου.

Αυτό είναι χρήσιμο για όλους, αφού επιτρέπει τη χρήση μεγάλων συσκευών με το ένα χέρι, και φυσικά διευκολύνει τη  χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

  1. Βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Στο Android 9 έχουν γίνει διάφορες αναβαθμίσεις ασφάλειας. Δύο από αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρώτα από όλα το Android 9 δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα και τους αισθητήρες σε ανενεργές εφαρμογές, ακόμα και αν έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας να χρησιμοποιούνται.

Επίσης μπορείτε μέσα από τις ρυθμίσεις να ενεργοποιήσετε την επιλογή κλειδώματος της συσκευής μέσω του power button, ώστε να ξεκλειδώνει μόνο με κωδικό ή μοτίβο και όχι με δακτυλικό αποτύπωμα ή άλλη βιομετρική μέθοδο.

Android 9 Pie
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διάφορες αναβαθμίσεις ασφαλείας που έχουν γίνει στο Android Pie

 

  1. Digital Wellbeing (Ψηφιακή Ισορροπία)

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι σχεδόν εξαρτημένοι από το τηλέφωνό τους, η Google παρουσιάζει το Digital Wellbeing που θα βοηθά να μετριάζεται η χρήση του.

Στο νέο Android η λειτουργία «Μην ενοχλείτε» δεν κλείνει μόνο τον ήχο των ειδοποιήσεων αλλά τις αποκρύπτει κιόλας. Έτσι δε θα παρασυρθείτε να διαβάσετε μια δημοσίευση στο Facebook όταν δουλεύετε, αλλά φυσικά θα ειδοποιηθείτε εάν έχετε κλήση από μία επαφή που έχετε ορίσει ως αγαπημένη.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να ορίζετε και να περιορίζετε το χρόνο που περνάτε σε κάθε εφαρμογή. Όταν φτάσετε το όριο που έχετε ορίσει η εφαρμογή κλείνει και δεν μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε μέσα στη μέρα, ενώ με τη λειτουργία App dashboard θα βλέπετε πόση ώρα περνάτε την ημέρα σε κάθε εφαρμογή και πόσες ειδοποιήσεις λαμβάνετε από την καθεμία.

Android 9 Pie
Το Digital Wellbeing δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίζει και να περιορίζει το χρόνο που περνά σε κάθε εφαρμογή

 

Ακόμα η Google προτρέπει τους χρήστες να προγραμματίσουν την ώρα που θέλουν να πέσουν για ύπνο στο τέλος της ημέρας. Την ώρα εκείνη θα ενεργοποιείται η λειτουργία «Μην ενοχλείτε» και θα αποσιωπούνται οι ειδοποιήσεις, ενώ η οθόνη θα γίνεται ασπρόμαυρη ώστε να υπενθυμίζει στο χρήστη ότι πρέπει να αφήσει τη συσκευή.

Και δεν είναι φυσικά μόνο αυτά: ευκολότερος τρόπος να παίρνετε στιγμιότυπο οθόνης (από το power button), ευκολότερη λειτουργία περιστροφής οθόνης, πρακτική λειτουργία των πλήκτρων έντασης, καλύτερο λογισμικό για τις πολλαπλές κάμερες  και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά περιμένουν όσους αγοράσουν μία νέα συσκευή με το Android 9 Pie.

Γενικά η Google φαίνεται να χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να κάνει τη χρήση των συσκευών πιο εύκολη και απλή για όλους τους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να μην ξεχνάμε ότι οι συσκευές αυτές υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο της καθημερινότητάς μας.