Χρήσιμες συμβουλές για να επεκτείνετε το χρόνο ζωής της μπαταρίας σας

Χρήσιμες συμβουλές για να επεκτείνετε το χρόνο ζωής της μπαταρίας σας

Οι μπαταρίες στις σύγχρονες συσκευές (κινητό τηλέφωνο, laptop, tablet) είναι συνήθως μπαταρίες ιόντων λιθίου  (li-ion) και έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παλαιότερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτές οι μπαταρίες αποθηκεύουν πολλή ενέργεια σε μικρό μέγεθος, και δεν χάνουν σημαντικό μέρος της ενέργειας αυτής από διαρροές, όταν δεν είναι σε χρήση.

epektinete-ti-diarkeia-zois-tis-mpatarias

Η λειτουργία μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου στηρίζεται στη κίνηση ιόντων μεταξύ ενός θετικού και ενός αρνητικού ηλεκτροδίου. Θεωρητικά ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί για πάντα αλλά πρακτικά η απόδοσή τους πέφτει με τον καιρό και τη χρήση. Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η μπαταρία μας θα λειτουργεί σωστά για πολύ καιρό είναι τα ακόλουθα:

Πώς φορτίζουμε την μπαταρία;

Το πως φορτίζουμε την μπαταρία μας έχει τεράστια σημασία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τις αλήθειες από τους μύθους που κυκλοφορούν.

Αυτό που σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι είναι ότι πρέπει να αφήνουμε την μπαταρία μας να αδειάζει τελείως και μετά να τη φορτίζουμε πλήρως.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες μάλιστα χαλάνε γρηγορότερα όταν ακολουθούμε αυτή την τακτική. Οι μπαταρίες αυτές είναι ιδιαίτερα ασταθείς όταν αδειάζουν τελείως.

Το καλύτερο δηλαδή που μπορούμε να κάνουμε είναι να φορτίζουμε την μπαταρία μας συχνά και για λίγο.

epektinete-ti-diarkeia-zois-tis-mpatarias

Ακόμα όμως και αν ξεχάσουμε να βγάλουμε τη συσκευή από την πρίζα, οι σύγχρονες συσκευές και οι μπαταρίες τους έχουν συστήματα ασφαλείας που εμποδίζουν την υπερφόρτιση της μπαταρίας. Όσον αφορά τα laptops τα περισσότερα πια είναι αρκετά έξυπνα, ώστε να απομονώνουν την μπαταρία από το ρεύμα όταν αυτή γεμίσει.

Τι καταστρέφει την μπαταρία;

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χαλάνε όταν εκτίθενται σε θερμότητα καθώς επίσης και όταν παραμένουν σε υψηλή τάση φόρτισης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα  θερμοκρασίες πάνω από 30°C αρχίζουν να είναι υψηλές όπως και τάσεις πάνω από 4.3V.

Όσο περισσότερο λοιπόν αφήνουμε την μπαταρία στην πρίζα τόσο περισσότερη θερμότητα δέχεται και τόσο γρηγορότερα χαλάει. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε να μην αφήνουμε τη συσκευή μας σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία (π.χ. επάνω σε άλλες συσκευές που εκπέμπουν αρκετή θερμότητα) και να αποφεύγουμε να τις φορτίζουμε μέσα στην προστατευτική θήκη.

Επίσης όταν χρησιμοποιούμε το laptop σαν υπολογιστή γραφείου και το έχουμε συνδεδεμένο στο ρεύμα, καλό είναι να βγάζουμε την μπαταρία για να μην  την καταστρέφουμε.epektinete-ti-diarkeia-zois-tis-mpatarias

Εάν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την μπαταρία φροντίστε να αποσυνδέεται το λάπτοπ από το φορτιστή τακτικά και να φροντίζετε η συσκευή σας να αερίζεται καλά.

Πώς αποθηκεύουμε μία μπαταρία;

Όταν σκοπεύουμε να αποθηκεύσουμε μια μπαταρία για κάποιο διάστημα πρέπει να φροντίσουμε να είναι πλήρως φορτισμένη για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να αδειάσει τελείως και να καταστραφεί. Επίσης φροντίζουμε να την τοποθετήσουμε σε κάποιο δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Η μπαταρία μας κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα χαλάσει. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορούμε να επεκτείνουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη διάρκεια ζωής της. Ένας λογικός χρόνος ζωής μια μπαταρίας είναι 2-5 έτη οπότε με καλή χρήση μπορεί να ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής μας (τηλέφωνο, τάμπλετ κλπ)