Το GAMING είναι Υγεία

Το GAMING είναι Υγεία

Ζούμε στην εποχή όπου οι υπολογιστές είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σαν αποτέλεσμα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αφιερώνει μέρος του ελεύθερου χρόνου του στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Φυσικά είναι ζωτικής σημασίας το παιχνίδι να είναι κομμάτι μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής. Η άθληση, η επαφή με τη φύση, η παρέα με φίλους είναι στοιχεία που δεν μπορούν να λείπουν από την καθημερινότητά μας.

Παρακάτω λοιπόν θα σας  παρουσιάσω τα οφέλη από την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια:

  1. Βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες

Η μνήμη, η εστίαση της προσοχής, η λογική σκέψη βελτιώνονται αισθητά όταν παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα και λίγες ώρες την εβδομάδα. Απλά σκεφτείτε πόσες διεργασίες επιτελεί ο εγκέφαλος του παίκτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: πρέπει να θυμάται χαρακτήρες, πίστες, αποστολές, ιδιότητες αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκει την καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Έτσι ενισχύονται οι γνωστικές ικανότητες του παίκτη και αυτό μπορεί να φανεί και στην πραγματική ζωή (π.χ. καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο ή στη δουλειά).

  1. Βελτιώνουν την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων και αυξάνουν την ικανότητα συγχρονισμού ματιών και χεριών

Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού πρέπει ο παίκτης να παρατηρεί ότι υπάρχει στην οθόνη  και έτσι μαθαίνει να μοιράζει την προσοχή του και να βελτιώνει την επεξεργασία των εισερχόμενων οπτικών πληροφοριών. Επίσης το gaming βοηθά στο συγχρονισμό μεταξύ ματιών και χεριών και αποτελεί εξαιρετική εκπαίδευση για νεαρά άτομα (όχι όμως πολύ μικρής ηλικίας).

  1. Μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη

Οι παίκτες μπορεί να στρεσάρονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, φαίνεται όμως ότι τα παιχνίδια βοηθούν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο καθώς και η επίτευξη στόχων βοηθά τα άτομα να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ελαφριάς κατάθλιψης.

  1. Βοηθούν στη λήψη αποφάσεων

Παίζοντας ένα παιχνίδι και ειδικά αν πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής πρέπει ο παίκτης να παίρνει γρήγορα αποφάσεις,  σημαντικές για την έκβαση του παιχνιδιού. Η εξάσκηση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων και στην πραγματική ζωή, ενώ μπορεί να ενισχύσει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου που συνήθως πλήττεται από την αναποφασιστικότητα.

  1. Αυξάνουν την κοινωνικότητα

Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απομονώνουν τους νέους, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Τα περισσότερα παιχνίδια πια απαιτούν τη συνεργασία πολλών παικτών. Έτσι δημιουργούνται φιλικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων από όλο τον κόσμο και βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες του παίκτη. Επίσης όλο και πιο συχνά φίλοι μαζεύονται σε σπίτια για να παίξουν μαζί.

  1. Προωθούν την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό και τη μουσική

Μία κριτική που δέχονται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ότι οι νέοι προτιμούν να παίζουν παρά να αθλούνται. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις ισχύει αυτό, συνήθως όμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με θέμα κάποιο άθλημα (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ) ωθούν τα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό και στην πραγματική ζωή (με την παρότρυνση και των γονέων).  Το αντίστοιχο ισχύει και για τα παιχνίδια που έχουν θέμα τη μουσική και ο χειρισμός  τους γίνεται με ηλεκτρονικά μουσικά όργανα-χειριστήρια.

  1. Βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου σε ασθενείς

Όσο παίζει κάποιος ένα παιχνίδι που του αρέσει, αφοσιώνεται σε αυτό και σταματά να σκέφτεται τον σωματικό πόνο. Εκτός αυτού το gaming φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας, βελτιώνει την όραση, ενώ αποτελεί ιδανική εξάσκηση για άτομα που χρειάζονται πνευματική διέγερση (π.χ. ασθενείς με Αλτσχάιμερ). Ακόμα φαίνεται ότι η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια βοηθά στη μείωση της υπερφαγίας και του καπνίσματος.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το gaming είναι μία υγιής ενασχόληση, όταν φυσικά γίνεται με μέτρο. Η υπερβολή είναι αυτή που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και πρέπει με τη βοήθεια των γονέων και του περιβάλλοντος να αποφεύγεται.

Προσοχή:  Οι θετικές επιδράσεις που αναφέραμε δε σημαίνουν ότι πρέπει η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να είναι ανεξέλεγκτη. Πρέπει πάντα οι γονείς να ελέγχουν ότι τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και το πόση ώρα αφιερώνουν σε αυτά.

Όπως είπα και στην αρχή αυτού του άρθρου το gaming είναι υγεία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης ζωής.