Τι σημαίνει η λήξη υποστήριξης του Adobe Flash Player

Η Adobe  θα τερματίσει την υποστήριξη για το Adobe Flash Player στις 31 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με την Microsoft, την Google και τους άλλους συνεργάτες του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2021, οι χρήστες δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις για το Adobe Flash Player.

 

Η Google, έχει προσθέσει από πέρυσι ειδοποίηση στον Chrome όπου αναφέρει την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσει την υποστήριξη του Flash Player. Ο Chrome δεν επιτρέπει πλέον την αυτόματη λειτουργία του Flash Player, όπως γινόταν παλιότερα. Αν κάποιος θέλει να “τρέξει” υλικό που βασίζεται στον Flash Player, πρέπει χειροκίνητα να δώσει άδεια. Η συγκεκριμένη άδεια, δεν αποθηκεύεται στον browser, έτσι κάθε φορά που ανοιγοκλείνει ο browser, πρέπει να γίνει όλη η διαδικασία από την αρχή.

Μετά το Flash Player τι γίνεται;

Το Flash Player κάνει τους δικτυακούς τόπους διαδραστικούς από το 1996, αλλά ήταν και ένας δημοφιλής στόχος για επίδοξους χακερς που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες του συγκεκριμένου plug-in.

Έχει πλέον αντικατασταθεί από τεχνολογίες όπως HTML5, WebGL και WebAssembly, οι οποίες δεν απαιτούν ξεχωριστά plug-ins του προγράμματος περιήγησης. Η Adobe άρχισε να συμβουλεύει τους δημιουργούς περιεχομένου να εγκαταλείψουν το Flash Player από το 2015 και το 2020 θα τερματίσει την υποστήριξή του.

Σήμερα, ανοικτά πρότυπα όπως το HTML5 έχουν ωριμάσει και παρέχουν πολλές από τις δυνατότητες που εισήγαγε το Flash”, δήλωσε η Adobe. «Εξετάζοντας το μέλλον, ενθαρρύνουμε τους δημιουργούς περιεχομένου να δημιουργήσουν με τα νέα πρότυπα διαδικτύου και να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην παροχή καλύτερων εργαλείων και υπηρεσιών για σχεδιαστές και προγραμματιστές».

 

Η απόφαση ελήφθη λόγω του μειωμένου αριθμού ατόμων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Flash Player και λόγω της πιο ασφαλούς και καλύτερης απόδοσης των τεχνολογιών όπως το HTML5, το WebGL και το WebAssembly.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς;

Τίποτα το ιδιαίτερο. Όλες οι σελίδες που χρησιμοποιούσατε θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με την πρόσθετη ενέργεια της ενεργοποίησης του Flash Player στον browser σας. Οι ενημερώσεις ασφαλείας όμως θα σταματήσουν, οπότε από το 2021 θα είναι συνετό να μην δίνετε προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα σε σελίδες που χρησιμοποιούν τον Flash Player.

 

****UPDATE**** (Ισχύει από 14/01/2021)

Τελικά η απόφαση για τη συνέχεια της υποστήριξης λειτουργίας του Adobe flash player άλλαξε. Από 14/01/2021 δεν θα είναι πλέον δυνατή η χρήση του flash player, δεν θα υποστηρίζεται από τους browsers, δεν θα υπάρχουν updates και δεν θα υπάρχει επιλογή για χειροκίνητη εγκατάστασή του.

Με λίγα λόγια σταματά οριστικά η χρήση του flash player.