Τεχνολογία NFC και ανέπαφες συναλλαγές

Τεχνολογία NFC και ανέπαφες συναλλαγές

Η τεχνολογία στην εποχή μας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και συνεχώς αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των διαφόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

H τεχνολογία NFC είναι μία πρότυπη τεχνολογία συνδεσιμότητας, η οποία εξελίσσεται διαρκώς και βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Η τεχνολογία NFC βρίσκει εφαρμογή σε όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινότητας.

Τι είναι το NFC;

Η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) ή αλλιώς επικοινωνία κοντινού πεδίου, είναι μια αυτόνομη λειτουργία που αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων με χρήση ραδιοκυμάτων. Λειτουργεί στη συχνότητα των 13,56 MHz και μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό έως και 424 kbps μέσα σε μια ακτίνα περίπου 4 εκατοστών. Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο συμβατών συσκευών, μέσω επαφής ή προσέγγισης.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούν NFC μπορεί να είναι ενεργητικές (active) ή παθητικές (passive). Μία παθητική συσκευή, όπως είναι μία ετικέτα NFC (NFC tag) περιέχει πληροφορίες που μπορούν να τις διαβάσουν άλλες συσκευές, αλλά αυτή δεν μπορεί να διαβάσει πληροφορίες. Τέτοιες συσκευές είναι για παράδειγμα οι πιστωτικές κάρτες.

Οι ενεργητικές συσκευές μπορούν και να διαβάσουν και να μεταδώσουν πληροφορίες. Τέτοιου είδους συσκευές είναι συνήθως smartphones ή tablets τελευταίας γενιάς ή ακόμα και τα τερματικά αποδοχής καρτών. Οι συσκευές αυτές ενεργοποιούν τις παθητικές συσκευές και έτσι διαβάζονται τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτές. Μεταξύ των δύο συσκευών δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο υψηλής συχνότητας, μέσω του οποίου δημιουργείται η σύνδεση και έτσι πραγματοποιείται  η μετάδοση των δεδομένων.

Τα τερματικά αποδοχής καρτών αποτελούν ενεργητικές συσκευές NFC, ενώ οι πιστωτικές κάρτες είναι παθητικές συσκευές.

Η σύνδεση φυσικά μπορεί να γίνει και μεταξύ δύο ενεργητικών συσκευών (π.χ. μεταξύ δύο smartphones).

Έχω NFC στη συσκευή μου;

Αν το smartphone σας είναι νέας γενιάς και κάποιας γνωστής εταιρείας είναι πολύ πιθανό να διαθέτει NFC. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις ή τις λειτουργίες του τηλεφώνου όπου θα υπάρχει το λογότυπο του NFC.

Οι συσκευές νέας γενιάς είναι πολύ πιθανό να υποστηρίζουν τεχνολογία NFC

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι μία αναζήτηση στο internet με το μοντέλο του κινητού σας, θα σας λύσει την απορία.

Πού χρησιμοποιείται το NFC;

Οι χρήσεις της τεχνολογίας NFC στην καθημερινή ζωή είναι πολλές. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το NFC για:

  • Ανέπαφες συναλλαγές. Όταν πληρώνουμε με κάρτα ανέπαφα, απλά πλησιάζοντας την κάρτα μας στο τερματικό, η συναλλαγή διενεργείται μέσω NFC. Επίσης τα Apple Pay, Samsung Pay και Android Pay στηρίζονται στην τεχνολογία αυτή.
  • Διάφορα συστήματα ασφαλείας. Κάποια συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούν τεχνολογία NFC, για να επιτρέπουν στους χρήστες να ανοίξουν πόρτες ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες.
  • Διαφημιστικούς / προωθητικούς σκοπούς. Ετικέτες NFC μπορούν να τοποθετηθούν και σε συσκευές ή αντικείμενα, όπως μπρελόκ, αυτοκόλλητα ή ακόμη και σε διαφημιστικά φυλλάδια, όπου μπορεί ο πελάτης πλησιάζοντας το κινητό του τηλέφωνο να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για κάποιο προϊόν ή να μεταφερθεί αυτόματα στην ιστοσελίδα σας. Επίσης ετικέτες NFC μπορούν να ενσωματωθούν και σε επαγγελματικές κάρτες, ώστε να μπορεί όποιος θέλει να αποθηκεύσει τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτές με ένα απλό άγγιγμα.
  • Μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών. Απλά αγγίζοντας δύο συμβατές συσκευές μεταξύ τους μπορούν οι χρήστες να μεταφέρουν δεδομένα από τη μία συσκευή στην άλλη, όπως π.χ. φωτογραφίες, βίντεο, εφαρμογές.

    Ανέπαφες συναλλαγές, πρόσβαση σε συστήματα ασφαλείας, διαφήμιση μιας επιχείρησης, μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών – όλα μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της τεχνολογίας NFC.

Είναι ασφαλές το NFC;

Η τεχνολογία NFC θεωρείται πολύ ασφαλής για 2 κυρίως  λόγους. Αρχικά, η ανάγκη για επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος επιβεβαίωσης φυσικής παρουσίας, άρα σημαίνει ότι ο χρήστης βρίσκεται εκεί (π.χ. στην τράπεζα ή στο κατάστημα) και ότι θέλει να εκτελέσει την ενέργεια (π.χ. πληρωμή). Επιπλέον, είναι τόσο μικρή η εμβέλεια που είναι πολύ δύσκολη η υποκλοπή δεδομένων ασύρματα.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας NFC είναι πολλές και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία των κατασκευαστών της. Αν και στην Ελλάδα η χρήση του NFC δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, μάλλον δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με το κινητό μας τηλέφωνο. Θα κάνουμε τα ψώνια μας, θα ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας, θα ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα των λεωφορείων, θα παίζουμε παιχνίδια multiplayer με τους φίλους μας – και όλα αυτά με τη βοήθεια του NFC.