Τεχνολογία Bluetooth

Τεχνολογία Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth δεν είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το 1989 ακόμα, από την εταιρεία Ericsson Mobile προκειμένου να μπορούν να μεταφέρονται δεδομένα μεταξύ συσκευών χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Το όνομά της η τεχνολογία το πήρε το 1997 από τον Jim Kardach της Intel, ο οποίος εκείνη την εποχή διάβαζε ένα βιβλίο για το Σκανδιναβό βασιλιά Χάραλντ τον Κυανόδοντα.  Ο Χάραλντ ο Κυανόδους ήταν αυτός που ένωσε τις περιοχές της Δανίας, καθώς και ένα κομμάτι της Νορβηγίας και δεδομένου ότι το Bluetooth ενώνει μεταξύ τους διάφορες συσκευές μπορούμε να πούμε ότι το όνομα είναι απόλυτα ταιριαστό.

Τεχνολογία Bluetooth
Η τεχνολογία Bluetooth συνδέει μεταξύ τους διάφορες συσκευές, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση καλωδίων

 

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία Bluetooth και πώς λειτουργεί;

Η τεχνολογία Bluetooth επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ συσκευών που βρίσκονται σε απόσταση έως 10m περίπου, με τη χρήση ραδιοκυμάτων. Η επικοινωνία αυτή γίνεται ανάμεσα σε μία κύρια συσκευή (master) και έως και επτά άλλες συσκευές (slaves).

Από άποψη υλικού η τεχνολογία λειτουργεί με τη χρήση κεραιών που στέλνουν και λαμβάνουν σήματα στις κατάλληλες συχνότητες. Κάθε συσκευή δηλαδή που υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία διαθέτει και μία τέτοια κεραία για να μπορεί να επικοινωνεί με άλλες συσκευές.

Σε επίπεδο πρωτοκόλλου η τεχνολογία Bluetooth είναι κάπως πιο πολύπλοκη.

Η διασύνδεση μέσω Bluetooth βασίζεται στη μετάδοση χαμηλής ισχύος ραδιοκυμάτων. Η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών γίνεται στη συχνότητα των 2.45GHz (πιο συγκεκριμένα σε ένα εύρος συχνοτήτων από 2.402GHz έως και 2.480GHz). Το εύρος αυτό έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως να παραμένει «αδέσμευτο» και μπορεί να χρησιμοποιείται από όσες συσκευές διαθέτουν Bluetooth χωρίς κανένα πρόβλημα οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκονται.

Τεχνολογία Bluetooth
Η διασύνδεση μέσω Bluetooth βασίζεται στη μετάδοση χαμηλής ισχύος ραδιοκυμάτων

 

Όταν ενεργοποιείται το Bluetooth δημιουργείται ένα μικρό ασύρματο δίκτυο σε ακτίνα περίπου 10 μέτρων. Αυτό το δίκτυο μικρής εμβέλειας (piconet) έχει χαμηλότερη ισχύ από άλλα ασύρματα δίκτυα, όπως το WiFi και είναι λιγότερο πιθανό να δεχθεί παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές.

Συγκεκριμένα το Bluetooth χρησιμοποιεί 79 διαφορετικά κανάλια για να συνδέσει δύο συσκευές. Κάθε φορά που εδραιώνεται επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών αυτές επιλέγουν τυχαία ένα από αυτά τα κανάλια και το χρησιμοποιούν και οι δύο. Το κανάλι που χρησιμοποιείται δεν παραμένει σταθερό, αλλά γίνεται συνεχώς μεταπήδηση συχνοτήτων, ώστε να μπορούν πολλές συσκευές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία μέσα στον ίδιο χώρο. Η αλλαγή συχνοτήτων μπορεί να γίνει χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η χρήση Bluetooth σε χώρους όπου λειτουργούν ταυτόχρονα πολλές συσκευές.

Η συνεχής μεταπήδηση συχνοτήτων είχε σαν αποτέλεσμα να καταναλώνεται πολλή ενέργεια για τη λειτουργία του Bluetooth και έτσι στις συσκευές που το χρησιμοποιούσαν έπεφτε πολύ γρήγορα η μπαταρία.

Αυτό το πρόβλημα το έλυσε το πρωτόκολλο Bluetooth 4.0 (ή Bluetooth Smart) που υιοθετήθηκε επίσημα το 2010 και χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό κόστος και διευρυμένο εύρος λειτουργίας. Έτσι δε χρειάζεται πια να ανησυχείτε ότι αν έχετε συνεχώς ενεργό το Bluetooth στη συσκευή σας, θα τελειώσει η μπαταρία, αλλά μπορείτε με την έκδοση 4.0 να το έχετε πάντα ενεργοποιημένο στις συσκευές που χρειάζεστε συνδεδεμένες.

Τεχνολογία Bluetooth
Το πρωτόκολλο Bluetooth 4.0 χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό κόστος και διευρυμένο εύρος λειτουργίας

 

Πού χρησιμοποιείται το Bluetooth;

Η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην καθημερινότητά μας.

Μπορούμε να συνδέσουμε στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet πολλές και διάφορες περιφερειακές συσκευές για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Ακουστικά για κλήσεις ή για μουσική, ηχεία, πληκτρολόγιο και ποντίκι, εκτυπωτή, smartwatches, σύνδεση του τηλεφώνου με το αυτοκίνητο και πολλά ακόμα.

Επίσης πολύ σημαντική λειτουργία του Bluetooth είναι η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μεταξύ συσκευών. Ένα έγγραφο από τον υπολογιστή του γραφείου μπορείτε να το περάσετε στο τηλέφωνο σας, μπορείτε να κάνετε backup των αρχείων του τηλεφώνου σε έναν υπολογιστή εύκολα και γρήγορα και φυσικά μπορείτε να μοιραστείτε μία όμορφη φωτογραφία που τραβήξατε, με έναν φίλο.

Τεχνολογία Bluetooth
Εκτός από τη σύνδεση διάφορων περιφερειακών συσκευών στον υπολογιστή ή την κινητή σας συσκευή, η τεχνολογία Bluetooth είναι πολύ χρήσιμη και για τη μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών

 

Είναι ασφαλές το Bluetooth;

Η τεχνολογία Bluetooth διαθέτει ήδη μηχανισμούς ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη πρόσβαση στις συσκευές από τρίτους. Όπως κάθε ασύρματη τεχνολογία βέβαια δεν είναι απολύτως ασφαλής. Κάποιοι από τους βασικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει μία συσκευή όταν είναι ενεργοποιημένο και ανιχνεύσιμο το Bluetooth είναι οι ακόλουθοι:

  • Κακόβουλο λογισμικό. Η μετάδοση κακόβουλου λογισμικού μπορεί να γίνει μέσω Bluetooth συνήθως με τη μορφή κάποιας εφαρμογής.
  • Bluesnarfing. Αφορά τις περιπτώσεις που κάποιος τρίτος συνδέεται στη συσκευή μέσω Bluetooth και αποκτά πρόσβαση στα αρχεία της (επαφές, φωτογραφίες κ.λπ.).
  • Bluebugging. Στην περίπτωση αυτή μπορεί κάποιος τρίτος να αποκτήσει τον έλεγχο της συσκευής και να κάνει κλήσεις, να ακούει τις κλήσεις που γίνονται, να διαβάζει μηνύματα κ.λπ.
Τεχνολογία Bluetooth
Η τεχνολογία Bluetooth διαθέτει μηχανισμούς ασφαλείας, όπως κάθε ασύρματη τεχνολογία όμως δεν είναι απολύτως ασφαλής

 

Μη βιαστείτε όμως να πανικοβληθείτε, αφού είναι σχετικά εύκολο να προφυλαχθείτε από αυτούς τους κινδύνους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απενεργοποιείτε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Έτσι κανένας δε θα μπορεί να «δει» τη συσκευή σας και να επιτεθεί. Επίσης ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε Bluetooth ορίστε να είναι η συσκευή σας μη ανιχνεύσιμη. Αφού συνδέσετε τις συσκευές που θέλετε (π.χ. το τηλέφωνο με τα ακουστικά σας) πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του Bluetooth και ορίστε να μην ανιχνεύεται η συσκευή σας από τρίτους. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την επικοινωνία των συσκευών που έχετε συνδέσει.

Μη διστάσετε και εσείς λοιπόν να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητά σας την τεχνολογία Bluetooth. Σίγουρα θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και –  το κυριότερο – θα σας γλιτώσει από τα περιττά καλώδια!