Ταχεία φόρτιση

Ταχεία φόρτιση

Όσο προσεκτικός και να είναι κανείς, σίγουρα θα τύχει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι η μπαταρία του τηλεφώνου του κοντεύει να τελειώσει λίγο πριν φύγει από το σπίτι ή το γραφείο. Ευτυχώς οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν προβλέψει αυτή την πιθανότητα και προσφέρουν πια την επιλογή της ταχείας φόρτισης για τις συσκευές τους.

 

Ταχεία φόρτιση
Τυχαίνει συχνά να συνειδητοποιήσουμε ότι η μπαταρία του τηλεφώνου είναι σχεδόν άδεια λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι

 

Τι είναι η ταχεία φόρτιση;

Η φόρτιση της μπαταρίας μίας κινητής συσκευής είναι μία απλή ουσιαστικά διαδικασία. Το ρεύμα μεταφέρεται από την πρίζα στη συσκευή μέσω του φορτιστή και η μπαταρία γεμίζει μετά από κάποια ώρα. Για να γίνει αυτή η διαδικασία με ασφάλεια η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένο κάποιο ρυθμιστή που δεν επιτρέπει να περνά υπερβολική ποσότητα ρεύματος στην μπαταρία. Το πόσο γρήγορα φορτίζει η μπαταρία της συσκευής εξαρτάται από τον ρυθμιστή αυτό, οπότε ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε έναν ισχυρότερο φορτιστή, η ίδια η συσκευή δεν θα επιτρέψει να περάσει περισσότερο ρεύμα στην μπαταρία.

 

Ταχεία φόρτιση
Το πόσο γρήγορα φορτίζει μία μπαταρία εξαρτάται από το πόσο ρεύμα επιτρέπει η συσκευή να περνά προς αυτή

 

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται στην ταχεία φόρτιση είναι ότι ο επεξεργαστής της συσκευής διαθέτει μία τεχνολογία που επιτρέπει να περνά περισσότερο ρεύμα και έτσι να φορτίζει γρηγορότερα η μπαταρία. Στις πιο καινούριες συσκευές υπάρχει μάλιστα ένα πρωτόκολλο «επικοινωνίας» μεταξύ της συσκευής και του φορτιστή, μέσω του οποίου η συσκευή ζητά την ιδανική ποσότητα ρεύματος που χρειάζεται την κάθε στιγμή, ώστε να φορτίσει όσο το δυνατό γρηγορότερα. Αυτή η λειτουργία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επιτρέπει να ανεβαίνει υπερβολικά η θερμοκρασία κατά τη φόρτιση, παρόλο που διοχετεύεται στην μπαταρία περισσότερο ρεύμα.

 

Τι χρειάζομαι για να φορτίσω γρήγορα το κινητό μου;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελεγχθεί είναι εάν η συσκευή διαθέτει την αντίστοιχη τεχνολογία. Η εταιρεία που επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την τεχνολογία της ταχείας φόρτισης είναι η Qualcomm, η κατασκευάστρια των επεξεργαστών Snapdragon. Πολλές γνωστές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν το πρωτόκολλο Qualcomm Quick Charge 2.0, ενώ οι πιο καινούριες μπορεί να διαθέτουν το Quick Charge 3.0 ή και το Quick Charge 4.0. Πολλές εταιρείες κατασκευής κινητών κυκλοφορούν και δικά τους πρωτόκολλα σχεδιασμένα για χρήση στις δικές τους συσκευές, π.χ.  Adaptive Fast Charging της Samsung, TurboPower της Motorola, Dash Charge της OnePlus κ.λπ. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι πιο καινούριες συσκευές, των γνωστών τουλάχιστον κατασκευαστών, κατά πάσα πιθανότητα υποστηρίζουν την τεχνολογία της ταχείας φόρτισης.

 

Ταχεία φόρτιση
Πολλές εταιρείες κατασκευής κινητών κυκλοφορούν τα δικά τους πρωτόκολλα ταχείας φόρτισης, όπως η Samsung με το Adaptive Fast Charging

 

Για να μπορέσετε φυσικά να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία της ταχείας φόρτισης, χρειάζεται να διαθέτετε και έναν αντίστοιχο φορτιστή. Οι φορτιστές που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη φόρτιση κινητών είναι της τάξης των 5V και 1A. Οι φορτιστές όμως που χρησιμοποιούνται για την ταχεία φόρτιση είναι της τάξης των 9V, 12V ή ακόμα παραπάνω.

Τέλος είναι πιθανό να χρειαστείτε ένα καλό καλώδιο φόρτισης, προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα, λόγω κακής ποιότητας του καλωδίου.

 

Ταχεία φόρτιση
Για να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία της ταχείας φόρτισης χρειάζεστε έναν αντίστοιχο φορτιστή, καθώς και ένα καλής ποιότητας καλώδιο

 

Είναι επικίνδυνη η ταχεία φόρτιση για το κινητό μου;

Είναι γνωστό ότι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας είναι η θερμοκρασία. Όσο περισσότερο ρεύμα μεταφέρεται κατά τη φόρτιση, τόσο μεγαλύτερη θερμοκρασία αναπτύσσεται, γι’ αυτό υπάρχει ο φόβος ότι χρησιμοποιώντας την ταχεία φόρτιση καταστρέφεται πολύ γρηγορότερα η μπαταρία του τηλεφώνου.

Η αλήθεια είναι ότι η ταχεία φόρτιση μπορεί να μειώσει κάπως τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου, αλλά όχι σημαντικά περισσότερο από άλλες κακές συνήθειες που υιοθετούμε όταν φορτίζουμε τις συσκευές μας, π.χ. όταν αφήνουμε το τηλέφωνο  στην πρίζα όλο το βράδυ.

 

Ταχεία φόρτιση
Η ταχεία φόρτιση μπορεί να μειώσει κάπως τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, όχι όμως σημαντικά περισσότερο από το να αφήνουμε π.χ. τη συσκευή στην πρίζα όλο το βράδυ

 

Αξίζει να χρησιμοποιώ την ταχεία φόρτιση;

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αναπόσπαστο της καθημερινότητας, σε σημείο που η πιθανότητα να τελειώσει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα η μπαταρία να αποτελεί πια πηγή άγχους.

Η ταχεία φόρτιση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που χρειάζεται να φορτίσουν το κινητό τους για λίγη ώρα και να κρατήσει η μπαταρία τους κάποιες ώρες. Οι εκτιμήσεις των κατασκευαστών υπόσχονται ότι με 30 μόνο λεπτά φόρτισης μπορεί να φτάσει η μπαταρία ακόμα και στο 80%. Μετά από αυτό το σημείο βέβαια η φόρτιση αρχίζει να γίνεται πιο αργή και μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος από τα 30 λεπτά για να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση. Επομένως η μέθοδος της ταχείας φόρτισης αξίζει να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν η μπαταρία είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και θέλετε να τη φορτίσετε αρκετά για να αντέξει για λίγες ώρες.

Σε περίπτωση βέβαια που η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την ταχεία φόρτιση μπορείτε πολύ απλά να προμηθευτείτε έναν φορητό φορτιστή μπαταρίας (power bank).

 

Ταχεία φόρτιση
Εάν η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την ταχεία φόρτιση μπορείτε απλά να προμηθευτείτε ένα power bank για να μην μείνετε χωρίς μπαταρία

 

Οι εξελίξεις που αφορούν τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων είναι ραγδαία. Τα καινούρια τηλέφωνα κυκλοφορούν με όλο και μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες για να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου, οπότε η ταχεία φόρτιση προβλέπεται να επικρατήσει και να είναι αυτός ο τρόπος που θα φορτίζουν πια όλες οι συσκευές στο μέλλον.