Επάγγελμα YouTuber

Επάγγελμα YouTuber

Το internet και οι διάφορες πλατφόρμες του έχουν αλλάξει πια ακόμα και την επαγγελματική ζωή μας και έτσι πολλοί άνθρωποι, εκμεταλλευόμενοι τη συνδεσιμότητα που προσφέρει το internet μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι ή να ασχολούνται και με καινούρια ενδιαφέροντα επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι επαγγελματίες του YouTube που έχουν καταφέρει να ζουν με χρήματα που βγάζουν αποκλειστικά από τα βίντεο που δημιουργούν για την πλατφόρμα αυτή.

Όταν τρεις υπάλληλοι της εταιρείας PayPal δημιουργούσαν το 2005 το YouTube κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σελίδες παγκοσμίως, με εκατομμύρια επισκέπτες και καινούριο περιεχόμενο καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν καταφέρει να γίνουν ακόμα και εκατομμυριούχοι με το να δημιουργούν βίντεο για την πλατφόρμα του YouTube. Ακόμα και στη μικρή αγορά της Ελλάδας υπάρχουν επιτυχημένοι δημιουργοί που έχουν κερδίσει φήμη και χρήματα με αυτό τον τρόπο.

Επάγγελμα YouTuber
Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, βγάζουν χρήματα δημιουργώντας περιεχόμενο για το YouTube

 

Οι δημιουργοί που έχουν ιδιαίτερη επιτυχία ασχολούνται συνήθως με τη δημιουργία βίντεο για gaming, για αθλητικά θέματα, για τεχνολογία, για μαγειρική, βίντεο με χιουμοριστικό περιεχόμενο κ.λπ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα θέμα που να αρέσει στον κόσμο, ώστε να αποκτήσει κάποιος πολλούς ακολούθους (followers)και πολλά likes.

Μπορώ και εγώ να βγάλω λεφτά χρησιμοποιώντας το YouTube;

Δεν είναι όσο εύκολο το κάνουμε να ακούγεται, αλλά φυσικά και είναι δυνατό για τον καθένα να πετύχει να βγάλει χρήματα δημιουργώντας βίντεο για το YouTube.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να έχει κανείς είναι ένας λογαριασμός Google που σημαίνει αυτομάτως ότι έχει και ένα κανάλι στο YouTube, όπου μπορεί να ανεβάζει τα βίντεο που δημιουργεί. Το σημαντικότερο κομμάτι της επιτυχίας είναι το περιεχόμενο. Πρέπει να είναι ενδιαφέρον, ποιοτικό, καλογυρισμένο και στοχευμένο.

Επάγγελμα YouTuber
Οποιοσδήποτε έχει κανάλι στο YouTube μπορεί να βγάλει χρήματα από τα video που δημιουργεί, αρκεί το περιεχόμενό τους να είναι ποιοτικό και ενδιαφέρον

 

Ποιοι είναι οι τρόποι για να βγάλετε χρήματα από το κανάλι σας στο YouTube

Οι δημιουργοί μπορούν να κερδίζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται «μέσα» στα βίντεό τους.

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στο YouTube δεν είναι καθόλου άσχημα για αυτούς που ασχολούνται με αυτό ερασιτεχνικά, σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκούν για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να εκμεταλλευτείτε το κανάλι και το περιεχόμενό σας, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας, όπως:

  • Από το YouTube Red

Μπορείτε να αμείβεστε από τις συνδρομές στην υπηρεσία YouTube Red ανάλογα με το χρόνο που οι συνδρομητές της υπηρεσίας καταναλώνουν για την παρακολούθηση των δικών σας βίντεο σε σχέση με αυτά άλλων.

Επάγγελμα YouTuber
Οι συνδρομές από την υπηρεσία YouTube Red μπορούν να αποφέρουν κέρδος στους δημιουργούς των βίντεο

 

  • Να χρησιμοποιήσετε τα βίντεό σας για να προωθήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας

Εάν έχετε μία επιχείρηση όπου πουλάτε κάποια προϊόντα ή προσφέρετε υπηρεσίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κανάλι σας στο YouTube για να προωθήσετε τη δουλειά σας. Έτσι χρησιμοποιείτε μία από τις δημοφιλέστερες σελίδες με εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά για να διαφημιστείτε και να αυξήσετε τα κέρδη σας.

 

  • Να προσθέσετε στα βίντεό σας συνδέσμους (links) άλλων ιστοσελίδων

Εάν έχετε ένα κανάλι με πολλούς ακολούθους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βίντεο που δημιουργείτε για να προτρέψετε αυτούς που τα παρακολουθούν να επισκεφτούν κάποια άλλη ιστοσελίδα, είτε της δικής σας επιχείρησης είτε κάποιου άλλου, για διαφημιστικούς σκοπούς. Έτσι μπορείτε βάζοντας έναν σύνδεσμο στο βίντεό σας να διαφημίσετε κάποιον τρίτο και να πληρωθείτε για την προώθηση.

 

  • Να αποκτήσετε χορηγούς για τα βίντεό σας

Ειδικά αν έχετε συγκεκριμένο περιεχόμενο για τα βίντεο που κάνετε και σας ακολουθούν αρκετοί χρήστες, είναι πιθανό να σας προσεγγίσουν εταιρείες για να προσφέρουν χορηγία για τα βίντεό σας, με αντάλλαγμα να προωθήσετε κάποιο προϊόν τους. Μπορεί για παράδειγμα να δημιουργείτε βίντεο με συνταγές μαγειρικής και να προωθείτε κάποια συγκεκριμένη μάρκα μαγειρικών σκευών επί πληρωμή.

Επάγγελμα YouTuber
Εάν έχετε αρκετούς ακολούθους, μπορείτε να κάνετε συμφωνίες για προώθηση προϊόντων εταιρειών και να κερδίσετε χρήματα από τις χορηγίες

 

  • Να πουλάτε τα ίδια τα βίντεο σε άλλες σελίδες

Εάν το περιεχόμενο που δημιουργείτε είναι αρκετά πρωτότυπο και ενδιαφέρον είναι πιθανό να μπορείτε να πουλήσετε και τα ίδια τα βίντεό σας ή κάποιες παραλλαγές αυτών και σε άλλες σελίδες φιλοξενίας βίντεο.

Φυσικά για να φτάσετε στο σημείο να σας προσεγγίζουν χορηγοί και να πληρώνεστε για την προώθηση σελίδων και προϊόντων πρέπει το κανάλι σας να έχει απήχηση στο κοινό. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε δημιουργώντας πρωτότυπο και ποιοτικό περιεχόμενο, δημοσιεύοντας συχνά νέα βίντεο και κρατώντας επαφή με το κοινό σας (π.χ. απατώντας στα σχόλια, δημιουργώντας βίντεο με βάση τις επιθυμίες των χρηστών κ.λπ.).

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά όπως έχουν δείξει πολλοί επιτυχημένοι YouTubers, είναι εφικτό από τον οποιοδήποτε έχει την όρεξη και το ταλέντο να το προσπαθήσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους  gamers Εβαν Φονγκ με 15,5 εκατομμύρια δολάρια έσοδα σε έναν χρόνο και Ντάνιελ Μίντλετον με 16,5 εκατομμύρια δολάρια, τους Κόμπι και Κόρι Κότον, Γκάρετ Χίλμπερτ, Κόντι Τζόουνς και Τάιλερ Τόνεϊ που κάνουν αθλητική εκπομπή κερδίζοντας 14 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και τον Λόγκαν Πολ, που μέσω της βίντεο υπηρεσίας Vine έβγαλε 12,5 εκατομμύρια δολάρια από τα βίντεό του.

Επάγγελμα YouTuber
Δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς χρήματα από το YouTube, πολλοί όμως το έχουν καταφέρει, έχοντας γίνει μάλιστα εκατομμυριούχοι