Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;

Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;

Η σύνδεση στο δίκτυο είναι πια απαραίτητη οπότε την αναζητούμε όπου και αν βρισκόμαστε. Βιβλιοθήκες, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα και πολλές ακόμη επιχειρήσεις διαθέτουν δίκτυο Wi-Fi για τους επισκέπτες τους, ώστε να είναι εύκολο για αυτούς να μένουν συνδεδεμένοι χωρίς να χρειάζεται να  ξοδέψουν τα δεδομένα της τηλεφωνικής τους σύνδεσης.  Επίσης είναι πλέον διαθέσιμα πολλά δημόσια και δωρεάν δίκτυα όπως σε αεροδρόμια, πλατείες , δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.

Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;
Πλέον είναι διαθέσιμα πολλά δημόσια και δωρεάν δίκτυα σε πλατείες, αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες και αλλού

 

Είναι όμως τα πράγματα όσο καλά φαίνονται ή το δωρεάν προσφερόμενο Wi-Fi  είναι  ένας δούρειος ίππος που κρύβει μέσα του κινδύνους;

Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα δημόσιο Wi-Fi;

Όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο Wi-Fi μπορείτε να θεωρείτε δεδομένο ότι κάθε κίνησή σας μπορεί να παρακολουθείται από τρίτους. Τα δεδομένα που μοιράζεστε, μηνύματα, στοιχεία σύνδεσης σε διάφορες σελίδες (username, password), τίποτα δεν είναι απόρρητο και προσωπικό σε ένα δημόσιο δίκτυο. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζετε συνδεόμενοι σε ένα δημόσιο Wi-Fi είναι κυρίως:

  • Υποκλοπή στοιχείων σύνδεσης

Εάν οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες στις οποίες συνδέεστε δε χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, τα προσωπικά σας στοιχεία στέλνονται ως απλό κείμενο και είναι εύκολο για κάποιον επιτήδειο να υποκλέψει το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε. Αφού αποκτήσει κάποιος αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, είτε πρόκειται για ένα λογαριασμό Facebook, ένα e-mail ή ακόμα και έναν τραπεζικό λογαριασμό.

  • Παρεμβολή σε προσωπικές συνομιλίες και μηνύματα

Όταν δεν είναι κρυπτογραφημένες οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων online είτε πρόκειται για κάποια εφαρμογή είτε για μία υπηρεσία που προσφέρουν διάφορες ιστοσελίδες, τότε είναι δυνατόν να αποκτήσει πρόσβαση κάποιος κακοπροαίρετος. Έτσι μπορεί και να αποκομίσει πληροφορίες από το περιεχόμενό τους, αλλά και να το αλλάξει.

  • Πρόσβαση από τρίτους στα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας

Όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο και έχετε ενεργοποιημένη την «Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών» ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή σας και να αντιγράψει αρχεία από το σκληρό δίσκο σας. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και να μεταφέρει αρχεία στη συσκευή σας, όπως κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα (ιός).

Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;

 

Πώς γίνονται οι επιθέσεις στα δημόσια δίκτυα;

Δύο είναι κυρίως οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να γίνει μία επίθεση μέσω δημόσιου δικτύου Wi-Fi:

  • Δημιουργία ενός ψεύτικου σημείου σύνδεσης

Προσπαθώντας να συνδεθείτε στο δίκτυο που προσφέρεται δωρεάν σε ένα αεροδρόμιο για παράδειγμα, είναι πιθανό να βρείτε περισσότερα από ένα ανοιχτά δίκτυα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν δημιουργήσει ένα ψεύτικο σημείο σύνδεσης με σκοπό να παγιδέψουν ανυποψίαστους χρήστες . Όταν συνδεθείτε στο ψεύτικο δίκτυο μπορούν τρίτοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που στέλνονται και λαμβάνονται από τη συσκευή σας.

Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;
Όταν συνδέεστε σε ένα ψεύτικο δίκτυο μπορούν τρίτοι να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που στέλνετε και λαμβάνετε

 

  • Επίθεση «Man in the Middle»

Όταν ένας υπολογιστής ή άλλη συσκευή συνδέεται στο internet, στέλνονται δεδομένα από αυτή σε κάποια υπηρεσία ή ιστοσελίδα και αντίστροφα. Οι όποιες αδυναμίες του δικτύου Wi-Fi είναι πιθανό να επιτρέψουν σε κάποιο άτομο να παρεμβληθεί σε  αυτή την ανταλλαγή δεδομένων και να μπορέσει να «κρυφακούσει» τις πληροφορίες που αποστέλλονται. Επιπλέον είναι δυνατό να παρεμβληθεί στην ανταλλαγή δεδομένων είτε αλλάζοντας το περιεχόμενο κάποιων μηνυμάτων είτε δημιουργώντας κάποια ψεύτικη σελίδα όπου θα ζητείται από τους χρήστες να πατήσουν κάτι ή να δώσουν κάποια στοιχεία για να συνδεθούν στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;
Αδυναμίες του δικτύου Wi-Fi είναι πιθανό να επιτρέψουν σε τρίτους να «κρυφακούσουν» τις πληροφορίες που αποστέλλονται

 

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Οι κίνδυνοι από τα δημόσια Wi-Fi είναι αρκετοί, υπάρχουν όμως τρόποι να προστατεύσετε τα ιδιωτικά σας δεδομένα:

  1. Αποφεύγετε να συνδέεστε σε τελείως δωρεάν δίκτυα. Προτιμήστε το δίκτυο της καφετέριας, το οποίο τουλάχιστον προστατεύεται από έναν κωδικό και το διαχειρίζεται η επιχείρηση.
  2. Ενεργοποιήστε το Τείχος Προστασίας του υπολογιστή σας.
  3. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία Κοινής Χρήσης αρχείων και εκτυπωτών.
  4. Επισκεφτείτε μόνο ασφαλείς ιστοσελίδες. Προσέξτε οι σελίδες που επισκέπτεστε όταν είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο δίκτυο να έχουν μπροστά από τη διεύθυνση ένα πράσινο λουκέτο.
  5. Να έχετε εγκατεστημένο και ενεργό στη συσκευή ένα πρόγραμμα antivirus.
  6. Χρησιμοποιήστε ένα VPN. Κυριολεκτικά σημαίνει Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο και φροντίζει να στέλνει κρυπτογραφημένα τα δεδομένα από τη συσκευή στο server που το φιλοξενεί και στη συνέχεια στον τελικό αποδέκτη.
  7. Μη χρησιμοποιείτε τέτοιες συνδέσεις για την ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή οικονομικές συναλλαγές.
  8. Αντίστοιχα όταν είστε εσείς διαχειριστής ενός δικτύου (στο σπίτι σας) φροντίστε να χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες συνδέσεις από τρίτους.
Δωρεάν Wi-Fi: Να συνδεθώ ή κινδυνεύω;
Πάντα να ακολουθείτε τα απαραίτητα βήματα για να μένετε προστατευμένοι σε ένα δημόσιο δίκτυο και ποτέ να μην το χρησιμοποιείτε για οικονομικές συναλλαγές και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

 

Αν και οι επιχειρήσεις και οι φορείς που προσφέρουν δωρεάν δημόσιο Wi-Fi στους επισκέπτες τους δεν το κάνουν με κακούς σκοπούς, το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν για το δίκτυο αυτό, επιτρέπει σε κακόβουλα άτομα να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του και να επιτεθούν στις συσκευές των χρηστών.