Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας

Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας

Μπορεί να ακούγεται ελκυστική η επιλογή να αφήσετε πίσω την τεχνολογία και να αποκοπείτε εντελώς όσο απολαμβάνετε τις διακοπές σας, αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο ή πρακτικό. Το τηλέφωνο ή το tablet πολλές φορές θα φανούν χρήσιμα σε ένα ταξίδι, όπως για να ψάξετε πληροφορίες για ένα αξιοθέατο, να βρείτε οδηγίες για να προσανατολιστείτε σε ένα άγνωστο μέρος, να κλείσετε ένα εισιτήριο κ.λπ.

Επίσης αυτές οι συσκευές αποτελούν πια τη φωτογραφική μηχανή, καθώς και το μέσο αγορών και πληρωμών. Και βέβαια με αυτές θα μπορείτε να επικοινωνείτε με την οικογένεια και τους φίλους όσο είστε μακριά.

Αφού λοιπόν είναι τόσο σημαντικό εργαλείο ακόμα και στις διακοπές, πρέπει να φροντίσετε να προστατεύετε τις κινητές σας συσκευές και μαζί με αυτές και τα προσωπικά σας στοιχεία και δεδομένα.

 

Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας
Με το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας μπορείτε να βρείτε οδηγίες για να προσανατολιστείτε στις διακοπές σας

 

Μην αμελήσετε λοιπόν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς προβλήματα:

  1. Κρατήστε backup. Πάντα να κρατάτε backup όλων των αρχείων που δε θέλετε να χάσετε σε δύο ή τρία διαφορετικά μέρη. Οπωσδήποτε μην παραλείψετε να το κάνετε πριν φύγετε για διακοπές. Πολλές φορές είναι μεγαλύτερη η ζημιά από τα χαμένα αρχεία, παρά το οικονομικό κόστος για την αγορά μίας καινούριας συσκευής.
  2. Πάρτε μαζί σας μόνο τις απαραίτητες συσκευές. Μπορεί στην καθημερινότητα να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολλές συσκευές, δεν χρειάζεται όμως να τις πάρετε όλες μαζί σας στις διακοπές. Εάν για παράδειγμα δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τη δουλειά, προτιμήστε να αφήσετε το laptop στο σπίτι. Έτσι το προστατεύετε από την πιθανότητα φυσικής φθοράς αλλά και απώλειας ή κλοπής.
Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας
Στις διακοπές πάρτε μαζί σας μόνο τις απαραίτητες συσκευές για να μην τις εκθέτετε όλες στον κίνδυνο φυσικής φθοράς, απώλειας ή κλοπής

 

  1. Προστατέψτε τις συσκευές σας εξωτερικά. Η αυξημένη χρήση των συσκευών στην περίοδο των διακοπών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ίσως τότε είμαστε λίγο πιο απρόσεκτοι, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να «κακοποιούνται» περισσότερο οι συσκευές. Μία καλή θήκη και ένα ανθεκτικό τζαμάκι προστασίας για την οθόνη μπορεί να σας γλιτώσει από περιττά έξοδα επισκευής, π.χ. από σπάσιμο.
  2. Ασφαλίστε όλες τις συσκευές σας. Ισχύει φυσικά για όλες τις περιπτώσεις, αλλά ειδικά όταν πρόκειται να ταξιδέψετε πρέπει να φροντίσετε να έχετε ασφαλίσει τις συσκευές σας με κωδικό ασφαλείας, μοτίβο, δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου.
Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας
Πριν φύγετε για τις διακοπές σας φροντίστε να έχετε ασφαλίσει τις συσκευές σας, π.χ. με κωδικό ασφαλείας, μοτίβο ή δακτυλικό αποτύπωμα

 

  1. Φροντίστε να είναι ενημερωμένα το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές της συσκευής. Οι πιο καινούριες εκδόσεις των εφαρμογών και του λειτουργικού συστήματος είναι και οι πιο ασφαλείς, αφού έχουν διορθωθεί κενά ασφαλείας που μπορεί να υπήρχαν.
  2. Χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλή δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Συνδεθείτε μόνο σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό και παρέχονται από αξιόπιστες πηγές. Για παράδειγμα ίσως είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο που παρέχεται από το ξενοδοχείο σας από αυτό μιας οποιασδήποτε καφετέριας. Πάντα να ρωτάτε όχι μόνο τον κωδικό του δικτύου, αλλά και την ακριβή ονομασία του, ώστε να είστε σίγουροι ότι συνδέεστε στο σωστό δίκτυο. Ακόμα και όταν θεωρείτε ότι το δίκτυο είναι ασφαλές, μην το χρησιμοποιείτε για να μπαίνετε σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς όπου θα χρειαστεί να εισάγετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. μην κάνετε πληρωμές ή συναλλαγές μέσω τράπεζας).
  3. Μην αφήνετε ανοιχτό το Wi-Fi και το Bluetooth όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Εκτός από το ότι καταναλώνουν την μπαταρία σας χωρίς λόγο, αφήνουν τη συσκευή σας ευάλωτη σε παρεμβολές από τρίτους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή.
  4. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία εύρεσης συσκευής. Είτε μέσω της ίδιας της συσκευής είτε μέσω του λογαριασμού σας (Google ή iCloud) είναι πλέον δυνατό να εντοπίσετε τη συσκευή σας σε περίπτωση που τη χάσετε ή την κλέψουν. Επίσης είναι δυνατό να την κλειδώσετε και να σβήσετε απομακρυσμένα όλα τα δεδομένα που έχετε αποθηκευμένα σε αυτή, ώστε τουλάχιστον να αποφύγετε την υποκλοπή των προσωπικών σας στοιχείων ακόμα και αν δεν μπορέσετε να ξαναβρείτε τη συσκευή. Ακόμα μπορείτε να ρυθμίσετε να εμφανίζεται ένα μήνυμα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στη συσκευή, οπότε εάν κάποιος τη βρει να μπορεί να σας την επιστρέψει.
Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας
Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία εύρεσης συσκευής πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας

 

  1. Μην ανακοινώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είστε διακοπές. Είναι φυσικό να θέλετε να δημοσιεύσετε άμεσα τη φωτογραφία που τραβήξατε στην παραλία, αυτό όμως που καταφέρνετε είναι να ενημερώσετε τους πάντες ότι λείπετε και το σπίτι σας είναι άδειο και αφύλακτο. Μην είστε ανυπόμονοι και περιμένετε να επιστρέψετε για να δημοσιεύσετε τις φωτογραφίες σας και να πείτε σε όλους τους φίλους πόσο απολαύσατε τις διακοπές σας.
Καλοκαιρινές διακοπές: ασφαλίστε τις συσκευές και τα δεδομένα σας
Μην ανακοινώνετε στα social media ότι βρίσκεστε διακοπές, ώστε να μην γνωρίζουν όλοι ότι το σπίτι σας είναι άδειο

 

Εμείς σας παροτρύνουμε αυτές τις συμβουλές να μην τις ακολουθείτε μόνο όταν φεύγετε για διακοπές, αλλά και στην καθημερινότητά σας. Ακόμα περισσότερο όμως μην αφήσετε να χαλάσουν οι καλοκαιρινές σας διακοπές από απροσεξία ή αμέλεια.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και χαρείτε χωρίς άγχος το καλοκαίρι σας!