Γιατί διακόπτεται η σύνδεση στο internet ξαφνικά

Σε όλους μας έχει τύχει – και φυσικά στη χειρότερη δυνατή στιγμή!

Τη στιγμή που πρέπει να στείλουμε επειγόντως ένα e-mail, να κάνουμε μία σημαντική αναζήτηση, να κάνουμε μία επαγγελματική βιντεοσυνομιλία, ή ακόμα να δούμε μία ταινία μέσω streaming, το internet διακόπτεται ξαφνικά και χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Συνήθως η λύση είναι απλή: κάνετε μία επανεκκίνηση στο modem – router σας και η σύνδεση επανέρχεται και πάλι.

Γιατί όμως χάθηκε η σύνδεση εξαρχής; Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Τι είναι το modem – router;

Για να συνδεθούμε στο internet χρειάζεται να έχουμε μία συσκευή που να «μεταφράζει» το σήμα που έρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο στο κατάλληλο ψηφιακό σήμα που αναγνωρίζουν οι συσκευές.

Αυτή η συσκευή είναι το γνωστό σε όλους μας modem. Πιο παλιά το modem ήταν αρκετό για να συνδεθεί ένας υπολογιστής στο internet, τώρα πια όμως που σε κάθε σπίτι ή εργασιακό χώρο χρειάζεται να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο πολύ περισσότερες συσκευές (τηλέφωνα, tablet, laptop, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές) η συσκευή που προτιμάται είναι μία που ενσωματώνει το modem μαζί με το router.

Το router ή δρομολογητής είναι αυτό που ενώνει τις συσκευές ενός δικτύου μεταξύ τους, καθώς και με το ίδιο το modem.  Το router συνδέει τις συσκευές επιτρέποντας την ανταλλαγή πακέτων δεδομένων μεταξύ τους. Αυτό το επιτυγχάνει αποδίδοντας σε καθεμία συσκευή μία τοπική διεύθυνση IP, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα δεδομένα φτάνουν στον σωστό προορισμό και δε χάνονται μέσα στο δίκτυο.

Η συσκευή που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για τη σύνδεσή μας στο internet είναι αυτή που ενσωματώνει μαζί το modem με το router

 

Θα βοηθούσε ίσως να παρομοιάσουμε την όλη διαδικασία με αυτή του ταχυδρομείου. Ας σκεφτούμε ότι τα δεδομένα που μεταδίδονται από τον πάροχό μας και λαμβάνονται από το modem και κατ’ επέκταση από το τοπικό μας δίκτυο είναι ένα πακέτο. Όταν το «πακέτο» φτάνει στο modem είναι σαν να φτάνει το πακέτο στην οδό που θέλουμε να το στείλουμε. Αυτό όμως δεν αρκεί, αφού εμείς θέλουμε να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σπίτι σε αυτή την οδό. Αυτό είναι που φροντίζει να κάνει το router: αποδίδει μία ξεχωριστή ταυτότητα (διεύθυνση IP) σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυο και ξέρει που ακριβώς να στείλει το πακέτο δεδομένων που έρχεται από τον πάροχο. Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι κάθε συσκευή στο δίκτυο λαμβάνει ή στέλνει το σωστό πακέτο δεδομένων και δεν υπάρχουν μπερδέματα. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε  να ανοίξουμε ένα βίντεο στο κινητό μας, αυτό παίζει στο κινητό μας και όχι π.χ. στο σταθερό υπολογιστή.

Το router διαχειρίζεται το κάθε πακέτο δεδομένων από κάθε συσκευή ξεχωριστά, η όλη διαδικασία όμως γίνεται τόσο γρήγορα που φαίνεται να γίνεται στιγμιαία ακόμα και όταν αποστέλλονται ή λαμβάνονται δεδομένα από πολλές συσκευές ταυτόχρονα.

Ακούγεται σχετικά απλό, σαν να έχουμε ένα μαγικό κουτί που μας συνδέει στο WiFi, το όλο σύστημα όμως είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’ αυτό δεν είναι περίεργο που κάποιες φορές η σύνδεση στο internet διακόπτεται ξαφνικά.

Το όλο σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’ αυτό δεν είναι περίεργο που κάποιες φορές η σύνδεση στο internet διακόπτεται ξαφνικά

 

Γιατί διακόπτεται το internet

Το modem-router, η συσκευή με τα φωτάκια που έχουμε όλοι στο σπίτι, μοιάζει να είναι ένα απλό πλαστικό κουτί, στην ουσία όμως διαθέτει εξαρτήματα σαν αυτά ενός υπολογιστή. Διαθέτει επεξεργαστή, μνήμη, μητρική πλακέτα, ακόμα και δικό του λειτουργικό σύστημα. Είναι λογικό λοιπόν κάποιες φορές να επηρεάζεται η λειτουργικότητα της συσκευής, εξαιτίας συνήθως των ακόλουθων λόγων:

  • Πολλές φορές το router σταματά να λειτουργεί λόγω «υπερφόρτωσης» ειδικά αν συνδέονται στο δίκτυο πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Όπως και ο υπολογιστής μας αρχίζει να γίνεται πιο αργός όταν διενεργούνται πολλές εργασίες σε αυτόν ταυτόχρονα (π.χ. πολλές σελίδες ανοιχτές στον browser και ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής και ένα παιχνίδι) έτσι και το router μπορεί να «κολλήσει» από υπερβολική χρήση.
  • Κάθε τηλεπικοινωνιακός πάροχος αποδίδει σε κάθε modem-router μία μοναδική διεύθυνση IP. Αυτή δεν είναι σταθερή αλλά αλλάζει και κατά διαστήματα αποδίδεται μία νέα, ενώ η παλιά παύει να ισχύει. Εάν το router είναι πολύ «φορτωμένο» εκείνη τη στιγμή ενδέχεται να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παλιά και φυσικά δε θα μπορεί να συνδεθεί η συσκευή στο Internet. Είναι σαν να περιμένουμε ένα γράμμα αλλά ο ταχυδρόμος να το έχει παραδώσει στη διεύθυνση του προηγούμενου σπιτιού μας.
  • Όπως κάθε συσκευή, έτσι και το modem-router όταν λειτουργεί θερμαίνεται. Κάποιες φορές μάλιστα είτε λόγω της κατασκευής του είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων μπορεί ένα router-modem να υπερθερμαίνεται και φυσικά να υπολειτουργεί ή και να μη λειτουργεί καθόλου.
  • Τα modem-router συνήθως λειτουργούν στη συχνότητα των 2.4GHz. Την ίδια συχνότητα όμως χρησιμοποιούν και άλλες συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι (π.χ. φούρνος μικροκυμάτων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας κ.λπ.) και είναι πιθανό να υπάρχουν παρεμβολές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύνδεση στο internet.
Είναι πιθανό ένα router-modem να υπερθερμαίνεται και γι’ αυτό να υπολειτουργεί ή και να μη λειτουργεί καθόλου

 

  • Κάποιες φορές η συχνή απώλεια σήματος του WiFi μπορεί να οφείλεται σε λάθη (bugs) του λογισμικού του router, ενώ δεν πρέπει ποτέ να αποκλείουμε το ενδεχόμενο το ίδιο το modem-router να έχει χαλάσει.

Πώς μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα

Όλοι το έχουμε κάνει – όταν διακόπτεται ξαφνικά η σύνδεση στο internet κάνουμε μία επανεκκίνηση του router-modem είτε από το διακόπτη απενεργοποίησης είτε βγάζοντας την πρίζα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό αρκεί για να επανέλθει το σήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί αδειάζει η μνήμη της συσκευής και ξεκινούν όλα πάλι από την αρχή. Έτσι και «ξεφορτώνεται» το σύστημα αλλά και το modem-router αναγνωρίζει πια και χρησιμοποιεί τη σωστή διεύθυνση IP.

Όσον αφορά την ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του modem-router είναι σημαντικό να φροντίζετε να είναι τοποθετημένη η συσκευή σε ένα δροσερό, καλά αεριζόμενο σημείο. Κάθε τέτοιου είδους συσκευή διαθέτει αεραγωγούς ή / και ανεμιστήρες προκειμένου να αποφεύγεται η υπερθέρμανση, αυτά όμως δεν αρκούν αν την έχετε τοποθετήσει σε χώρο που δεν αερίζεται. Μπορεί να μην είναι το ομορφότερο αξεσουάρ του σπιτιού σας, όταν όμως κρύβετε το router σε ντουλάπια ή το καλύπτετε από όλες τις πλευρές με άλλα αντικείμενα, αυξάνετε τις πιθανότητες να ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες και να υπολειτουργεί, ενώ σίγουρα δε θα έχετε και το καλύτερο δυνατό σήμα.

Φροντίστε να είναι τοποθετημένο το router σε ένα δροσερό, καλά αεριζόμενο σημείο, ώστε να μην υπερθερμαίνεται

 

Σε περίπτωση που το router σας είναι σε καλή θέση και αερίζεται επαρκώς και η επανεκκίνηση δε φέρει αποτέλεσμα ίσως πρέπει να δοκιμάσετε να αλλάξετε το κανάλι  ή ακόμα και τη συχνότητα εκπομπής από τα 2.4GHz στα 5GHz. Να σημειωθεί εδώ ότι πρέπει το router σας να υποστηρίζει τη λειτουργία στη συχνότητα των 5GHz, η οποία επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων, έχει περισσότερα κανάλια και φυσικά παρουσιάζει λιγότερες παρεμβολές, αφού χρησιμοποιείται από λιγότερες συσκευές.

Όπως είπαμε το πρόβλημα μπορεί να είναι της συσκευής σας. Εάν υπάρχει κάποιο άλλο modem-router διαθέσιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνο για κάποιο διάστημα και να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλιώς μπορείτε να αγοράσετε μία νέα συσκευή και να δείτε αν υπάρχει βελτίωση.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον τηλεπικοινωνιακό σας πάροχο και να τους εξηγήσετε τα προβλήματα που έχετε παρατηρήσει με τη σύνδεσή σας. Εκείνοι θα μπορέσουν να ελέγξουν την τηλεφωνική γραμμή και να εντοπίσουν την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων που δε θα μπορούσαν να λυθούν από τον τελικό χρήστη, ενώ αν το πρόβλημα είναι τελικά στο modem-router είναι πιθανό να σας το αντικαταστήσουν.

Αν πάλι το πρόβλημα δεν είναι από την πλευρά του παρόχου και δυσκολεύεστε να βρείτε τη λύση μόνοι σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας για να βρείτε μαζί την ιδανικότερη για την περίπτωσή σας λύση.

Αν αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός τεχνικού