Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας

Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας

Μπορεί να έχει γίνει πια βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το διαδίκτυο όμως και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι κάτι σχετικά καινούριο. Είναι λοιπόν φυσικό οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί που είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των παιδιών κατά την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο να μην ξέρουν κάποιες φορές πώς να το αντιμετωπίσουν.

Να απαγορεύσω στο παιδί μου να χρησιμοποιεί το internet;

Αν και ακούγεται δελεαστική λύση το να διακοπεί κάθε επαφή του παιδιού με το διαδίκτυο, σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Είτε για την προετοιμασία του για το σχολείο είτε για να συνηθίζει τη χρήση του διαδικτύου και για την υπόλοιπη ζωή του, το παιδί χρειάζεται να έχει επαφή με το internet από σχετικά μικρή ηλικία. Και ενώ είναι αυτονόητο ότι γονείς και εκπαιδευτικοί θα κάνουν ότι είναι δυνατό, προκειμένου να αποφύγουν τα παιδιά τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες σελίδες που δεν απευθύνονται στην ηλικία τους, δεν είναι εξίσου εύκολο για αυτούς να ελέγξουν την ασφάλεια των διαφόρων αναζητήσεων που κάνει το παιδί στο Google. Ακόμη και αν ο όρος αναζήτησης είναι αθώος, στα αποτελέσματα της αναζήτησης μπορεί να περιλαμβάνονται ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο για μικρά παιδιά.

 

Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας
Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google μπορεί να περιλαμβάνουν ιστοσελίδες ακατάλληλες για παιδιά, ακόμα και αν ο όρος αναζήτησης είναι αθώος

 

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να κάνει την περιήγηση στο internet όσο το δυνατό ασφαλέστερη για τα παιδιά, η Google έχει αναπτύξει την τεχνολογία Google Safe Search.

 

Τι είναι το Google Safe Search;

Η τεχνολογία της Ασφαλούς Αναζήτησης (Google Safe Search) είναι μία υπηρεσία που προσφέρει η Google, μέσω της οποίας φιλτράρονται τα αποτελέσματα αναζήτησης με άσεμνο περιεχόμενο (π.χ. πορνογραφικό περιεχόμενο) στο Google. Όταν είναι ενεργοποιημένη η Ασφαλής Αναζήτηση, τότε παρέχονται τα πιο σχετικά αποτελέσματα για την αναζήτηση, αφού αποκλειστούν εικόνες, βίντεο και ιστοσελίδες που περιέχουν ακατάλληλο και άσεμνο περιεχόμενο.

Για να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση πρέπει μέσα από τη σελίδα της Google να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις Αναζήτησης, να επιλέξετε το πεδίο «Ενεργοποίηση Ασφαλούς Αναζήτησης» και να πατήσετε «Αποθήκευση».  Χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας Google μπορείτε να κλειδώσετε την Ασφαλή Αναζήτηση, ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να την απενεργοποιήσουν όποτε θέλουν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε περισσότερους από έναν browsers θα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τον καθένα. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε περισσότερους από έναν χρήστες στον υπολογιστή. Για να μην απενεργοποιείται η Ασφαλής Αναζήτηση πρέπει να έχετε ενεργοποιημένα τα cookies στον υπολογιστή σας.

 

Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας
Όταν είναι ενεργοποιημένη η ασφαλής αναζήτηση, αποκλείονται από τα αποτελέσματα εικόνες, βίντεο και ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο

 

Με αντίστοιχο τρόπο μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση και σε κινητό ή tablet είτε στην εφαρμογή του Google είτε στο πρόγραμμα περιήγησης της κάθε συσκευής. Δυστυχώς σε κινητές συσκευές δεν μπορείτε να κλειδώσετε τη λειτουργία αυτή.

Να σημειώσουμε ότι η Ασφαλής Αναζήτηση δεν είναι 100% ακριβής, οπότε σε περίπτωση που εμφανιστεί ακατάλληλο περιεχόμενο ενώ έχετε ενεργοποιημένη την Ασφαλή Αναζήτηση, μπορείτε να αναφέρετε το προσβλητικό περιεχόμενο στην Google.

Μηχανές αναζήτησης που ελέγχονται με Google Safe Search

Προκειμένου να γίνει η αναζήτηση στο internet πιο ασφαλής αλλά και ευχάριστη για τα παιδιά έχουν δημιουργηθεί διάφορες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν το Google Safe Search. Οι μηχανές αυτές έχουν ιδιαίτερο σχεδιασμό με πολλά χρώματα, χαρακτήρες καρτούν και άλλα χαρακτηριστικά που τις κάνουν προσιτές στα παιδιά μικρής ηλικίας.

Κάποιες από τις γνωστότερες μηχανές αναζήτησης για παιδιά είναι οι ακόλουθες:

  • http://www.kidrex.org/: Εκτός από όμορφη εμφάνιση που θυμίζει παιδική ζωγραφιά, στη σελίδα αυτή μπορούν οι γονείς να βρουν και χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστούν την ασφάλεια των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας
Στη σελίδα KidRex οι γονείς μπορούν να βρουν και συμβουλές για να χειρίζονται καλύτερα την ασφάλεια των παιδιών τους στο internet

 

  • https://www.kiddle.co/: Το Kiddle συνδυάζει το φίλτρο ασφαλούς αναζήτησης της Google με τον έλεγχο φράσεων-λέξεων κλειδιών από τους ίδιους τους γονείς. Όταν το παιδί πληκτρολογήσει μία ακατάλληλη λέξη για αναζήτηση, εμφανίζεται ένα ρομπότ που αποτρέπει τη συγκεκριμένη αναζήτηση.
Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας
Όταν το παιδί πληκτρολογήσει μία ακατάλληλη λέξη στο Kiddle, εμφανίζεται ένα ρομπότ που αποτρέπει την αναζήτηση

 

  • https://www.juniorsafesearch.com/: Εκτός από το να προσφέρει ασφαλή αποτελέσματα αναζήτησης η σελίδα αυτή παρέχει και διδακτικές πληροφορίες στους μικρούς χρήστες, προβάλλοντας στο πάνω μέρος της καθημερινά μία καινούργια λέξη, ένα γνωμικό καθώς και τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που έγιναν την ίδια μέρα στο παρελθόν.
Κάντε την περιήγηση στο internet ασφαλή για τα παιδιά σας
Εκτός από ασφάλεια η σελίδα Junior Safe Search παρέχει και διδακτικές πληροφορίες, όπως τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα για κάθε μέρα

 

Υπάρχουν και άλλες φυσικά μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν το Google Safe Search και απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας (π.χ. https://www.safesearchkids.com/) και όποια και αν επιλέξετε σίγουρα θα σας βοηθήσει να παράσχετε στα παιδιά σας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καμία μηχανή αναζήτησης και καμία ρύθμιση στον περιηγητή δεν μπορεί να προσφέρει 100% ασφαλή αποτελέσματα σε κάθε αναζήτηση. Πάντα να έχετε τον υπολογιστή που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας σε κεντρικό σημείο του σπιτιού και να επιβλέπετε την περιήγησή τους στο διαδίκτυο.