Αντικατάσταση CPU Cooling Heatsink (ψύχτρας) σε laptop HP Touchsmart

Αντικατάσταση CPU Cooling Heatsink (ψύχτρας) σε laptop HP Touchsmart

Το laptop HP Touchsmart της φωτογραφίας ήρθε στο εργαστήριό μας επειδή ο ανεμιστήρας του έκανε πολύ θόρυβο και ήταν ενοχλητικός για το χρήστη.

Ο ανεμιστήρας δεν είχε κάποιο πρόβλημα, όμως δούλευε διαρκώς σε πλήρεις στροφές επειδή το laptop ανέβαζε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Εμείς προχωρήσαμε σε λεπτομερή εσωτερικό καθαρισμό του μηχανήματος και ανανέωση όλων των θερμοαγώγιμων υλικών, η θερμοκρασία όμως εξακολουθούσε να φτάνει τους 97oC.

Μετά από μία σειρά ελέγχους βρήκαμε πως η βλάβη ήταν στην ψύκτρα του laptop, η οποία ήταν ελαττωματική και δεν απομάκρυνε τη θερμότητα όπως έπρεπε.

 

Αφού παραγγείλαμε το κατάλληλο ανταλλακτικό, κάναμε την αντικατάσταση και η θερμοκρασία λειτουργίας του μηχανήματος μειώθηκε δραματικά. Μετά από ένα δίωρο stress test (100% χρήση της διαθέσιμης ισχύος) η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 54oC.

 

Το σχόλιο του τεχνικού:

Η συγκεκριμένη βλάβη είναι εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερα σε μηχανήματα που δε έχουν φυσική φθορά (πτώσεις, σπασίματα κ.λπ.). Οι μετρήσεις που έγιναν με θερμόμετρο λέιζερ ακριβείας έδειχναν ότι η μεταφορά θερμότητας σταματούσε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ψύκτρας. Ακόμα και έτσι η αντικατάστασή της έγινε με σχετική δυσπιστία αφού δεν είχε οπτικά σημάδια φθοράς (σπασίματα, ραγίσματα, βαθουλώματα).  Τελικά η αντικατάσταση έλυσε το πρόβλημα και επιβεβαίωσε τις μετρήσεις.