Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο

Το Minecraft είναι ένα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κατάφερε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλές από την αρχή σχεδόν της εμφάνισής του και έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει εθιστικό, ενώ τώρα προωθείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Το Minecraft είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι που προωθείται πια και σαν εκπαιδευτικό εργαλείο

 

Τι είναι το Minecraft;

Το Minecraft σχεδιάστηκε το 2009 από τον Σουηδό προγραμματιστή Markus Persson και κυκλοφόρησε από την εταιρεία Mojang του ιδίου. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το παιχνίδι, η εταιρεία, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού, αγοράστηκαν από τη Microsoft το 2014.

Το Minecraft είναι ένα παιχνίδι sandbox, ένα παιχνίδι δηλαδή χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και χωρίς συγκεκριμένη πλοκή που η εξέλιξή του εξαρτάται από τον ίδιο τον παίκτη.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Το Minecraft είναι ένα παιχνίδι sandbox που η εξέλιξή του εξαρτάται από τον ίδιο τον παίκτη

 

Πώς παίζεται το Minecraft

Το Minecraft δίνει στον παίκτη έναν άπειρο κόσμο που αποτελείται από διάφορα περιβάλλοντα με διάφορα κλίματα. Ένας κύκλος μίας ημέρας (μέρα και νύχτα) διαρκεί 20 λεπτά πραγματικού χρόνου. Μέσα στο παιχνίδι οι παίκτες συναντούν άλλους χαρακτήρες (mobs) που μπορεί να είναι φιλικοί (π.χ. χωρικοί, αγελάδες, κοτόπουλα) ή εχθρικοί (αράχνες, σκελετοί, ζόμπι κ.α.).

Ο παίκτης καλείται να συλλέξει (mine) κύβους διαφόρων υφών και να δημιουργήσει (craft) με αυτούς διάφορες κατασκευές σε έναν τρισδιάστατο κόσμο.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Ο παίκτης στο Minecraft χρησιμοποιεί κύβους για να δημιουργήσει διάφορες κατασκευές

 

Όταν ξεκινά ένα παιχνίδι ο παίκτης βρίσκεται σε ένα τυχαίο σημείο και περιβάλλεται από δέντρα, γρασίδι, βουνά, χιόνι ή νερό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να συλλέξει ξύλο από τα δέντρα. Με αυτό θα φτιάξει μία αξίνα και θα συλλέξει κάρβουνο και πέτρες για να κατασκευάσει πυρσούς και καλύτερα εργαλεία και όπλα για να προστατευτεί τη νύχτα. Πριν πέσει ο ήλιος πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει και κάποιο κατάλυμα.

Τις επόμενες μέρες ο παίκτης θα φτιάξει καλύτερο σπίτι, θα κατασκευάσει έπιπλα και θα εξασφαλίσει κάποια πηγή τροφής.  Στη συνέχεια μπορεί να εξερευνήσει σπηλιές ή εγκαταλειμμένα ορυχεία, να συλλέξει πολύτιμα ορυκτά, να κατασκευάσει ακόμη πιο προηγμένα όπλα και εργαλεία, να χτίσει φάρμες ή ακόμα και ολόκληρα χωριά και πόλεις. Οι δυνατότητες από εκεί και πέρα είναι απεριόριστες και η συνέχεια εξαρτάται αποκλειστικά από τη φαντασία και τις ικανότητες του κάθε παίκτη.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Ανάλογα με τη φαντασία και τις ικανότητές του, ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει σπίτια, φάρμες, χωριά ή ακόμα και ολόκληρες πόλεις

 

Το παιχνίδι αποτελείται από 5 λειτουργίες: επιβίωσης (survival), δημιουργικότητας (creative), περιπέτειας (adventure), σκληροπυρηνική (hardcore) και θεατή (spectator). Κάθε λειτουργία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και περιορισμούς, ενώ υπάρχουν και τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Για παράδειγμα στο ειρηνικό επίπεδο δεν παρουσιάζονται εχθρικά πλάσματα, ενώ στο πολύ δύσκολο επίπεδο ο χαρακτήρας του παίκτη μπορεί να πεθάνει από πείνα.

Επίσης ο παίκτης μπορεί να παίξει μόνος του, χωρίς να χρειάζεται καν σύνδεση στο internet ή να παίξει online με πολλούς ακόμα παίκτες.

Πλεονεκτήματα του Minecraft

Το Minecraft μπορεί να προσφέρει πολλά στους παίκτες του: βελτιώνει τις ικανότητες οργάνωσης και σχεδιασμού, προωθεί την ομαδικότητα και τη δημιουργικότητα, αυξάνει τις δυνατότητες επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά τα παιδιά με αυτισμό ή διάσπαση προσοχής να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς και τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες.

Επιπλέον το Minecraft βοηθά τους παίκτες να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Ένα από τα πλεονεκτήματα του Minecraft είναι ότι βοηθά τους παίκτες να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό

 

Το Minecraft στην εκπαίδευση

Μπορεί ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι να είναι πραγματικά εκπαιδευτικό; Και ακόμα και αν είναι, μπορεί να είναι καλύτερο από τις κλασικές μεθόδους εκμάθησης;

Οι ειδικοί λένε ΝΑΙ. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να κερδίσει κανείς και να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να κάνει τη μάθηση εξατομικευμένη.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν εκπαιδευτικό εργαλείο, αν χρησιμοποιηθούν σωστά από γονείς και εκπαιδευτικούς

 

Ειδικά όσον αφορά το Minecraft η δυνατότητα της κατασκευής αντικειμένων και της επίτευξης εργασιών με απλά δομικά στοιχεία (κύβους) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά περίπλοκους μηχανισμούς, όπως είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, τον τρόπο που γίνονται οι χημικές αντιδράσεις κ.λπ. Επίσης μαθαίνουν να διατυπώνουν αλγόριθμους και να τους προγραμματίζουν σε ένα οπτικό περιβάλλον.

Ακόμα και θεωρητικά μαθήματα όπως η ιστορία μπορούν να διδαχτούν με πολύ πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο μέσω του παιχνιδιού. Μπορείτε άλλωστε να σκεφτείτε καλύτερο τρόπο να κατανοήσει ένα παιδί τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα από το να δημιουργήσει από την αρχή μία αρχαία πόλη και να προσπαθήσει να ζήσει με το χαρακτήρα του την καθημερινότητα ενός αρχαίου Έλληνα;

Στην επίσημη σελίδα του εκπαιδευτικού Minecraft μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βρουν πολλές ιδέες για μαθήματα ή μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους. Μπορούν να ορίσουν δικούς τους κανόνες και περιορισμούς για τους μαθητές, καθώς επίσης και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.

Minecraft: Πώς από δημοφιλές παιχνίδι έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο
Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν το Minecraft στη διδασκαλία τους μπορούν να ορίσουν δικούς τους κανόνες, περιορισμούς και στόχους για τους μαθητές

 

Όπως είπαμε και παραπάνω οι δυνατότητες του παιχνιδιού περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του παίκτη ή σε αυτή την περίπτωση του εκπαιδευτικού.

Η μάθηση γίνεται ευχάριστη και τα παιδιά εκτός από τις γνώσεις που κερδίζουν, μαθαίνουν επίσης να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους.