Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών

Η Intel – το γνωστότερο όνομα στον τομέα παραγωγής επεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές – παρουσίασε και κυκλοφόρησε στην αγορά τη μνήμη Optane στις αρχές του 2017.

Είναι κάτι σαν διασταύρωση μεταξύ RAM και σκληρού δίσκου SSD και αποτελεί μία νέα κατηγορία μονάδων μνήμης που προσφέρουν ταχύτητα, πυκνότητα και σταθερότητα.

Αυτή τη στιγμή διατίθεται μόνο σε μονάδες των 16GB και των 32GB, αλλά πιστεύεται ότι στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν μεγάλης χωρητικότητας SSD Optane που θα αντικαταστήσουν τους κλασικούς SSD.

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών
Η μνήμη Intel Optane αποτελεί μία νέα κατηγορία μονάδων μνήμης που προσφέρουν ταχύτητα, πυκνότητα και σταθερότητα

 

Η τεχνολογία πίσω από το Optane

 

Το Intel Optane χρησιμοποιεί μνήμη που στηρίζεται στην τεχνολογία 3D Xpoint, όπου τα κελιά μνήμης είναι τοποθετημένα σε ένα τρισδιάστατο πλέγμα. Διατίθεται από την Intel σε συνδυασμό με άλλες δικές της τεχνολογίες και λογισμικό, με σκοπό να επιτυγχάνεται πολύ μικρή καθυστέρηση μεταφοράς πληροφοριών και δεδομένων (ακόμα και έως 10 microseconds).

To Optane εκμεταλλεύεται την πρωτοποριακή του τεχνολογία για να αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα δεδομένων σε πολύ μικρή περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και ταχύτατη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

 

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών
Στο Intel Optane τα κελιά μνήμης είναι τοποθετημένα σε ένα τρισδιάστατο πλέγμα

 

Η μνήμη Intel Optane στη μορφή που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά (ως κάρτα M.2) είναι μία μνήμη cache που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ μνήμης RAM και αποθηκευτικού μέσου (σκληρού δίσκου) και καθιστά δυνατή την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ αυτών και του επεξεργαστή. Έτσι επιταχύνονται όλες οι εργασίες του χρήστη, ειδικά όταν το Optane συνδυαστεί με κατάλληλο λογισμικό που λειτουργεί «έξυπνα» και αποθηκεύει σε αυτό τα πιο σχετικά δεδομένα για άμεση πρόσβαση.

 

Απαιτήσεις συστήματος για το Intel Optane

 

Για να λειτουργήσει το Optane πρέπει το σύστημα στο οποίο θα εγκατασταθεί να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ο επεξεργαστής πρέπει να είναι Intel 7ης γενιάς με chip core (Kaby Lake), δηλαδή core i3, i5, i7 και η μητρική κάρτα να είναι συμβατή με την τεχνολογία αυτή.

Γενικά το Optane είναι συμβατό με όλες τις RAM, τις κάρτες γραφικών και τα αποθηκευτικά μέσα που μπορούν να λειτουργήσουν με τη μητρική κάρτα του υπολογιστή. Λειτουργεί μόνο με Windows 10, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα μπορεί να λειτουργήσει με MacOS ή Linux.

 

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών
Το Intel Optane απαιτεί επεξεργαστή Intel 7ης γενιάς (Kaby Lake) και συμβατή μητρική κάρτα, ενώ είναι συμβατό με όλες τις RAM, τις κάρτες γραφικών και τα αποθηκευτικά μέσα που λειτουργούν με τη μητρική αυτή

 

Τι προσφέρει το Optane στο χρήστη;

 

Η μνήμη Optane είναι ένα μικρό κομμάτι πολύ γρήγορης μνήμης που αυξάνει την απόδοση και την ταχύτητα του πρωταρχικού αποθηκευτικού μέσου του υπολογιστή, του σκληρού δίσκου δηλαδή που περιέχει το λειτουργικό σύστημα.

Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μνήμη RAM και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκληρός δίσκος.

Δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του υπολογιστή αλλά μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη λειτουργία του. Σε δοκιμές που δημοσίευσε η ίδια η Intel φάνηκε ότι το Optane μπορεί να ενισχύσει την ολική απόδοση ενός υπολογιστή με επεξεργαστή Intel 7ης γενιάς κατά 28%, ενώ τα παιχνίδια φορτώνονται κατά 67% γρηγορότερα και οι browsers ανοίγουν 5 φορές πιο γρήγορα.

Σε αντίθεση με τη RAM το Optane είναι σταθερή μνήμη, δηλαδή δεν χάνει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτή όταν σβήνει ο υπολογιστής και έχει καλύτερη ποιότητα λειτουργίας, αφού παρουσιάζει πολύ σπάνια παρεκκλίσεις στην απόδοσή του.

Το Intel Optane προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε servers και σε υπηρεσίες cloud, αφού μπορεί να εκτελέσει πολύ περισσότερες εργασίες ανά δευτερόλεπτο, χωρίς να πέφτει η απόδοσή του. Επίσης αναμένεται να βρει εφαρμογή στην επιστημονική έρευνα, όπου είναι σημαντικό να υπάρχει διαθέσιμη όσο το δυνατόν περισσότερη λειτουργική μνήμη.

 

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών
Το Intel Optane απαιτεί επεξεργαστή Intel 7ης γενιάς (Kaby Lake) και συμβατή μητρική κάρτα, ενώ είναι συμβατό με όλες τις RAM, τις κάρτες γραφικών και τα αποθηκευτικά μέσα που λειτουργούν με τη μητρική αυτή

 

Είναι η ιδανική λύση για όλους;

 

Το Optane αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτούς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν έναν μόνο δίσκο HDD μεγάλης χωρητικότητας, αντί για έναν μικρότερης χωρητικότητας αλλά ταχύτερο SSD. Όταν το Optane συνδυαστεί με έναν κλασικό σκληρό δίσκο HDD η απόδοση και η ταχύτητα του υπολογιστή βελτιώνονται σημαντικά και οι επιδόσεις του υπολογιστή είναι αντίστοιχες ή ακόμα και καλύτερες από ότι αν διέθετε ένα γρήγορο δίσκο SSD .

Όταν μιλάμε όμως για σύστημα με δύο δίσκους, ένα SSD και ένα μηχανικό, όπου το λειτουργικό σύστημα είναι αποθηκευμένο στον SSD, τότε δε θα δείτε μεγάλη διαφορά με το Optane, αφού όταν συνδυαστεί με SSD δίσκο η βελτίωση στις επιδόσεις και την ταχύτητα δεν είναι τόσο εντυπωσιακές.

Γενικά η τεχνολογία του Intel Optane είναι πολύ καινούρια και αναμένεται στο μέλλον να βρει όλο και περισσότερες χρήσεις και εφαρμογές.

Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μοντέλα τόσο σταθερών υπολογιστών όσο και laptops που θα διαθέτουν Intel Optane, οπότε δε θα αργήσουμε να το γνωρίσουμε και από κοντά.

 

Intel Optane: η νέα εποχή στις μνήμες υπολογιστών
Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά ή σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν στο μέλλον laptops και σταθερούς υπολογιστές που να διαθέτουν Intel Optane

Write a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *