Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων

Οι μηχανικοί δίσκοι (HDD) θεωρούνται πια παλιοί και τείνουν να αντικατασταθούν εντελώς από τους καινούριας τεχνολογίας δίσκους SSD.

Οι δίσκοι SSD δε διαθέτουν μηχανικά μέρη, οπότε έχουν μεγάλη αντοχή σε κραδασμούς, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και πολύ μεγάλη ταχύτητα  μεταφοράς δεδομένων. Η αρχιτεκτονική τους είναι τελείως διαφορετική από των δίσκων HDD, η εξωτερική τους όμως εμφάνιση, το μέγεθός τους, καθώς και ο τρόπος που συνδέονται με τη μητρική ενός υπολογιστή μοιάζουν πολύ.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Παρά τις διαφορές τους, οι μηχανικοί δίσκοι και οι δίσκοι SSD μοιάζουν πολύ ως προς την εξωτερική εμφάνιση, το μέγεθος και τον τρόπο που συνδέονται με τη μητρική κάρτα του υπολογιστή

 

Οι ανάγκες όμως της εποχής απαιτούν από τα αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις συσκευές μας να είναι όλο και πιο γρήγορα αλλά και όλο και πιο μικρά.

Ευτυχώς η τεχνολογία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα αναπτύσσεται διαρκώς και καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών. Έτσι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια οι δίσκοι M.2.

Τι είναι οι δίσκοι M.2;

Ουσιαστικά οι δίσκοι M.2 είναι σκληροί δίσκοι SSD με πολύ μικρότερο και λεπτότερο σχήμα από τους συνηθισμένους. Η ένδειξη M.2 άλλωστε αναφέρεται στο σχήμα τους, το οποίο δε θυμίζει τόσο τον κλασικό σκληρό δίσκο που όλοι ξέρουμε, αλλά περισσότερο μία μνήμη RAM.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Οι δίσκοι M.2 δε θυμίζουν έναν κλασικό σκληρό δίσκο, αλλά το σχήμα τους μοιάζει με αυτό της μνήμης RAM

 

Το σχήμα τους είναι ορθογώνιο, έχουν πλάτος 22 χιλιοστά και το μήκος τους μπορεί να φτάσει από τα 30 έως και τα 110 χιλιοστά.  Το μέγεθος του δίσκου υποδεικνύεται από έναν τετραψήφιο ή πενταψήφιο αριθμό, τα δύο πρώτα ψηφία του οποίου αφορούν το πλάτος και τα υπόλοιπα το μήκος του μέσου (π.χ. ένας δίσκος με την ένδειξη 2260 σημαίνει ότι έχει 22 χιλιοστά πλάτος και 60 χιλιοστά μήκος). Φυσικά όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του δίσκου τόσα περισσότερα τσιπ NAND μπορούν να ενσωματωθούν επάνω του και άρα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χωρητικότητα του αποθηκευτικού μέσου. Για παράδειγμα ένας δίσκος με μήκος από 80-110 χιλιοστά μπορεί να διαθέτει έως 8 τσιπς και να έχει έως και 1TB χωρητικότητα.

Επιπλέον κάποιοι δίσκοι μπορεί να φέρουν τσιπς μνήμης και στις δύο πλευρές τους αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα ακόμα και στο διπλάσιο. Αυτό βέβαια έχει το μειονέκτημα ότι αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο και το πάχος του δίσκου, οπότε μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για ορισμένες πολύ λεπτές συσκευές.

Μέσα στη συσκευή οι δίσκοι αυτοί συνδέονται απευθείας επάνω στην αντίστοιχη υποδοχή της μητρικής κάρτας (M.2 slot) από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά στερεώνονται με μία βίδα προκειμένου να μην μετακινούνται.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Οι δίσκοι αυτοί συνδέονται στην υποδοχή M.2 της μητρικής κάρτας και από την άλλη πλευρά στερεώνονται με μία βίδα

 

Πλεονεκτήματα των δίσκων τύπου M.2

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτών των δίσκων είναι φυσικά το πολύ μικρό τους μέγεθος που τους καθιστά κατάλληλους για χρήση σε πολύ λεπτά laptops ή ακόμα και tablets.

Βέβαια παρά το μικρό τους μέγεθος δεν υπολείπονται καθόλου σε χωρητικότητα. Ανάλογα με τα τσιπς που είναι ενσωματωμένα στον κάθε δίσκο η χωρητικότητά τους είναι αντίστοιχη των άλλων αποθηκευτικών μέσων που είναι ευρέως διαδεδομένα σήμερα.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Το βασικό πλεονέκτημα των δίσκων M.2 είναι το μικρό τους μέγεθος, ενώ η χωρητικότητά τους είναι αντίστοιχη των συνηθισμένων δίσκων

 

Ένα ακόμη σημαντικότατο χαρακτηριστικό αυτών των δίσκων είναι και η μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που τους χαρακτηρίζει. Οι δίσκοι αυτοί συνδέονται πάνω στη μητρική με το πρωτόκολλο διασύνδεσης M.2, χωρίς τη χρήση καλωδίων. Αυτό που τους επιτρέπει να φτάνουν σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς είναι ο τύπος της σύνδεσης που χρησιμοποιείται, η σύνδεση δηλαδή PCI-Express ή απλά PCIe. Σε αντίθεση με το SATA, το καθιερωμένο πρότυπο διαύλου δεδομένων που χρησιμοποιείται ευρύτατα στους προσωπικούς υπολογιστές με σκοπό τη μεταφορά δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους προς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, το PCIe είναι εξαιρετικά πιο γρήγορο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω σύνδεσης SATA φτάνει τα 600MB/sec, μέσω PCIe επιτυγχάνονται ταχύτητες έως και 4GB/sec.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Λόγω του πρωτοκόλλου διασύνδεσής τους με τη μητρική κάρτα, οι δίσκοι M.2 επιτυγχάνουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων

 

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των δίσκων M.2 είναι το γεγονός ότι διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ειδικά στις μέρες μας που οι περισσότερες συσκευές δε σβήνουν ποτέ αλλά απλά μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας για να είναι έτοιμες προς χρήση άμεσα, τα χαρακτηριστικά αυτά βοηθούν στο να κρατά η μπαταρία της συσκευής για πολύ περισσότερο χρόνο.

Μπορώ και εγώ να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου με έναν τέτοιο δίσκο;

Πριν αποφασίσετε και εσείς να αντικαταστήσετε το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή σας με έναν δίσκο M.2 πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποιες προϋποθέσεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η μητρική σας κάρτα διαθέτει μία υποδοχή M.2 όπου θα συνδεθεί ο δίσκος. Οι παλαιότερες μητρικές είναι πολύ δύσκολο να διαθέτουν αυτό το πρωτόκολλο διασύνδεσης, οπότε αποφασίστε να κάνετε την αναβάθμιση μόνο αν η μητρική σας είναι μία καλής ποιότητας μητρική κάρτα των τελευταίων 2 – 3 ετών. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η μητρική σας διαθέτει την κατάλληλη υποδοχή πρέπει να ξέρετε και ποιο μέγεθος δίσκου μπορεί να χωρέσει σε αυτή.

Δίσκοι M.2: η νέα γενιά αποθηκευτικών μέσων
Πριν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε το δίσκο που έχετε με έναν M.2, βεβαιωθείτε ότι η μητρική σας κάρτα διαθέτει μία αντίστοιχη υποδοχή

 

Είτε κάνετε τώρα την αναβάθμιση είτε όχι, φαίνεται ότι στο μέλλον η χρήση των μηχανικών δίσκων θα μειωθεί περαιτέρω, ενώ οι μικρότεροι σε μέγεθος δίσκοι, όπως είναι οι M.2, θα είναι το κύριο μέσο αποθήκευσης στις συσκευές μας.