Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;

Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;

Οι βλάβες που προκαλούνται από πτώση υγρών μπορεί να είναι από τις σοβαρότερες για μία συσκευή. Τα υγρά εισχωρούν στα ηλεκτρικά κυκλώματα ή τις συνδέσεις της και προκαλούν βραχυκυκλώματα, ενώ τα άλατα και οι ακαθαρσίες που περιέχουν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν διαβρώσεις εκεί που θα επικαθίσουν.

Έτσι μπορεί να προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο τηλέφωνο με κίνδυνο όχι μόνο να μη λειτουργεί πια η συσκευή, αλλά και να χάσετε τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτή.

      

Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Η εισχώρηση υγρών στο εσωτερικό της συσκευής μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα και διαβρώσεις, ενώ η βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη

 

Συμβουλές από το internet: τι ισχύει;

Εάν αποφασίσετε να προσπαθήσετε μόνοι σας να σώσετε το βρεγμένο τηλέφωνό σας σίγουρα θα βρείτε διάφορες συμβουλές στο internet. Οι επικρατέστερες από αυτές είναι:

  • Να βάλετε τη συσκευή στο φούρνο / φούρνο μικροκυμάτων. Η υψηλή θερμοκρασία είναι εχθρός του τηλεφώνου. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του, να λιώσει τις κόλλες που συγκρατούν τα μέρη του, αλλά και να επιταχύνει τις επιπτώσεις της διάβρωσης. Επίσης ποτέ μη βάζετε μεταλλικά αντικείμενα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Μη βάζετε ποτέ το τηλέφωνό σας ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο φούρνο μικροκυμάτων

 

  • Να τη στεγνώσετε με πιστολάκι μαλλιών. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε κρύο αέρα για να αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, ρισκάρετε αντί να απομακρύνετε το υγρό, να το σπρώξετε πιο βαθιά μέσα στη συσκευή.
Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών ρισκάρετε να σπρώξετε το νερό πιο βαθιά μέσα στη συσκευή

 

  • Να την βάλετε στην κατάψυξη. Έτσι δεν απομακρύνεται η υγρασία από το τηλέφωνο, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καταστροφικές για τα εξαρτήματά του, κυρίως για την οθόνη.
Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καταστροφικές για τα εξαρτήματα του τηλεφώνου και κυρίως για την οθόνη του

 

  • Να τη βυθίσετε σε ισοπροπυλική αλκοόλη 99%. Πρόκειται για ένα υγρό που απομακρύνει το νερό και εξατμίζεται εύκολα. Αν και η χρήση της σε μεμονωμένα εξαρτήματα από επαγγελματίες μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην καταπολέμηση βλαβών από πτώση υγρών, το να βυθιστεί ολόκληρη η συσκευή στην ουσία αυτή μπορεί να καταστρέψει τις κολλήσεις του τηλεφώνου, ενώ σε κάποιες συσκευές έχει παρατηρηθεί ότι καταστρέφονται και τα ηχεία.

 

  • Να την ξεπλύνετε με καθαρό / απιονισμένο νερό. Προτείνεται συνήθως για τηλέφωνα που έχουν βραχεί από θαλασσινό νερό, καφέ ή άλλο υγρό. Φυσικά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες από το εσωτερικό της συσκευής.

 

  • Να τη βυθίσετε σε υδρόφιλο υλικό (ρύζι, βρώμη, silica gel κ.λπ.) για κάποιες μέρες. Όταν ένα παιδί πέσει και χτυπήσει η μαμά του για να το παρηγορήσει του λέει «έλα να το φιλήσω να περάσει». Σίγουρα το φιλί δε γιατρεύει τον πόνο, αλλά η τακτική πιάνει πάντα, πρώτον γιατί το παιδί το πιστεύει και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί έτσι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στο παιδί να ξεπεράσει τον πόνο από τον μικροτραυματισμό. Κατά καιρούς θα ακούσετε ανθρώπους που έβαλαν το τηλέφωνό τους στο ρύζι και το έσωσαν, η λογική όμως είναι η ίδια: το ρύζι αυτό καθαυτό δεν έκανε κάτι, το ότι άφησαν το τηλέφωνο να στεγνώσει όμως παρέτεινε τη διάρκεια ζωής της συσκευής προσωρινά.
Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Σημασία έχει να δώσουμε χρόνο στη συσκευή να στεγνώσει, και όχι αν θα τη βυθίσουμε σε ρύζι ή κάποιο άλλο υλικό

 

Όλες οι μέθοδοι που προτείνονται στο διαδίκτυο έχουν ένα κοινό σημείο: ασχολούνται μόνο με το πώς στεγνώνουμε τη συσκευή. Ακόμα όμως και το απλό νερό που πίνουμε περιέχει άλατα και ακαθαρσίες που παραμένουν στο εσωτερικό του τηλεφώνου αφού στεγνώσει και διαβρώνουν τα μέρη του. Για να αποφευχθεί αυτή η διάβρωση είναι απαραίτητο το συντομότερο δυνατό αφού βραχεί το τηλέφωνο να ανοιχτεί η συσκευή και να καθαριστεί πολύ προσεκτικά το εσωτερικό της.

Είναι αυτονόητο ότι οι πιθανότητες επιβίωσης της συσκευής αυξάνονται σημαντικά αν τον καθαρισμό τον κάνει ένας επαγγελματίας, αντί για έναν ερασιτέχνη που ακολουθεί οδηγίες από το internet.

Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Είναι σημαντικό να καθαριστεί το τηλέφωνο από έναν επαγγελματία, αφού τα άλατα και οι ακαθαρσίες που παραμένουν στο εσωτερικό του, διαβρώνουν τα εξαρτήματά του

 

Τι πρέπει να κάνω αν βραχεί η συσκευή μου;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν η συσκευή σας βραχεί είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να την απομακρύνετε το συντομότερο από το υγρό περιβάλλον.

Στη συνέχεια αφαιρέστε την μπαταρία του τηλεφώνου εάν αυτό είναι δυνατό, ειδάλλως απενεργοποιήστε τη συσκευή. Εάν η μπαταρία αφαιρείται, μη χάσετε χρόνο προσπαθώντας να απενεργοποιήσετε πρώτα το τηλέφωνο, απλά αφαιρέστε την.

Αφαιρέστε από τη συσκευή ότι μπορείτε, π.χ. κάρτα SIM, κάρτα μνήμης ακουστικά, καπάκια, καλύμματα κ.λπ.  και σκουπίστε την με ένα στεγνό πανί όσο πιο ενδελεχώς γίνεται.

Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Αφαιρέστε ότι μπορείτε από τη συσκευή (μπαταρία, κάρτα SIM, καπάκια, ακουστικά κ.λπ.) και σκουπίστε τη με ένα στεγνό πανί

 

Σε περίπτωση που δε θέλετε με τίποτα να χάσετε ότι είναι αποθηκευμένο στο τηλέφωνό σας, η καλύτερη επιλογή είναι να πάτε τη συσκευή σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό για να την καθαρίσει με τον ενδεδειγμένο επαγγελματικό τρόπο.

Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφήσετε με υπομονή το τηλέφωνο να στεγνώσει εντελώς. ΜΗΝ συνδέσετε την μπαταρία πριν το τηλέφωνο στεγνώσει και σίγουρα ΜΗΝ το φορτίσετε. Αφού αφαιρέσετε όλα τα μέρη εκείνα που μπορούν να αφαιρεθούν, αφήστε το τηλέφωνο σε ένα ζεστό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον για πολλές ώρες (τουλάχιστον 24 ώρες). Δεδομένου ότι το εσωτερικό των συσκευών δεν αερίζεται καλά μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες για να στεγνώσει.

Βράχηκε το τηλέφωνό μου: Τι να κάνω;
Εάν επιλέξετε να μην πάτε τη συσκευή σε έναν επαγγελματία για καθαρισμό, τουλάχιστον αφήστε τη σε ένα ζεστό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον για πολλές ώρες χωρίς να τη χρησιμοποιείτε, ώστε να στεγνώσει καλά

 

Αφού το αφήσετε 24 -72 ώρες να στεγνώσει μπορείτε να δοκιμάσετε να ανάψετε το τηλέφωνό σας. Εάν ανάψει, τότε κρατήστε άμεσα backup όλων των δεδομένων σας. Ακόμα και αν το τηλέφωνο λειτουργεί, υπολείμματα που έχουν μείνει στο εσωτερικό του μπορεί να διαβρώσουν τα διάφορα μέρη της συσκευής και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να εμφανίσει πάλι πρόβλημα.