Μην απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας – Εγκατάσταση ενημερώσεων 20%

Όσοι χρησιμοποιούν υπολογιστή με λειτουργικό Windows σίγουρα έχουν δει κάποια στιγμή το μήνυμα ότι τα Windows πρέπει να εγκαταστήσουν κάποιες ενημερώσεις.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία κάθε λίγο και λιγάκι; Είναι απαραίτητο να κατεβάζουμε και να εγκαθιστούμε τις εκάστοτε ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος ή είναι απλά μία χωρίς νόημα ενόχληση για τον τελικό χρήστη;

Αυτές και άλλες κοινές απορίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο μας και ξεκινώντας ας δούμε τι ακριβώς είναι το περιβόητο Windows update.

Τι είναι το Windows Update;

Το Windows Update ή αλλιώς οι Ενημερώσεις των Windows είναι μία δωρεάν υπηρεσία που προσφέρει η Microsoft σε όλους τους χρήστες του λειτουργικού της συστήματος. Είναι μια υπηρεσία συντήρησης και υποστήριξης των Windows που  προσφέρει στους χρήστες πρόσθετα και τροποποιήσεις για το λογισμικό. Έτσι διορθώνονται σφάλματα ή κενά ασφαλείας που μπορεί να υπάρχουν, βελτιώνεται η απόδοση του λειτουργικού συστήματος και η εμπειρία χρήσης του, αλλά και εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων και των συσκευών μας.

Το Windows Update δεν ενημερώνει μόνο το λειτουργικό σύστημα των Windows, αλλά και άλλα προγράμματα της Microsoft, όπως ο Internet Explorer ή Microsoft Edge και το Microsoft Office. Επίσης μπορεί να ενημερώσει drivers για διάφορες συσκευές γνωστών κατασκευαστών που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

Εκτός από το λειτουργικό σύστημα, το Windows Update μπορεί να ενημερώσει και drivers για διάφορες συσκευές γνωστών κατασκευαστών

  

Κάθε πότε κυκλοφορούν οι ενημερώσεις των Windows;

Η Microsoft κυκλοφορεί νέες ενημερώσεις τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα. Για αυτό οι ενημερώσεις αυτές είναι γνωστές και ως «Patch Tuesday» ή Ενημερώσεις Β (επειδή κυκλοφορούν τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα). Την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα κάθε μήνα κυκλοφορούν επιπλέον ενημερώσεις (C και D) που δεν περιλαμβάνουν όμως ενημερώσεις ασφαλείας αλλά μόνο διορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις. Οι ενημερώσεις αυτές είναι προαιρετικές και δεν εγκαθίστανται αυτόματα, αλλά μόνο αν θέλει κάποιος να το κάνει χειροκίνητα. Έτσι δοκιμάζονται πρώτα για να κυκλοφορήσουν στο επόμενο πακέτο των Ενημερώσεων Β.

Εκτός από αυτές τις ενημερώσεις στα Windows 10 η Microsoft κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες και μεγάλες αναβαθμίσεις τις λεγόμενες Feature Updates ή Ενημερώσεις χαρακτηριστικών. Κυκλοφορούν συνήθως κάθε Οκτώβριο και Απρίλιο και αποτελούν ουσιαστικά νέες εκδόσεις των Windows 10.

Δύο φορές το χρόνο κυκλοφορούν τα λεγόμενα Feature Updates που αποτελούν ουσιαστικά νέες εκδόσεις των Windows 10

 

Αντίστοιχα σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows η Microsoft κυκλοφορούσε κατά καιρούς μεγάλα πακέτα ενημερώσεων (service packs) που αποτελούσαν πρόσθετα στο υπάρχον λογισμικό.

Τέλος η Microsoft μπορεί να κυκλοφορήσει ενημερώσεις οποιαδήποτε στιγμή, εάν προκύψει κάτι που πρέπει να διορθωθεί επειγόντως.

Οι ενημερώσεις γίνονται αυτόματα ή πρέπει να κάνω εγώ κάτι;

Από προεπιλογή ο έλεγχος για ενημερώσεις σε υπολογιστές με Windows γίνεται αυτόματα. Μάλιστα στα Windows 10 αποτελεί μέρος του συστήματος και επιβάλλεται να γίνει. Μπορείτε να αναβάλετε για λίγο τις ενημερώσεις, αλλά όχι να τις αποφύγετε εντελώς.

Σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού δίνεται η δυνατότητα ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει πώς θέλει να γίνονται οι ενημερώσεις – αυτόματα, μετά από ερώτηση ή ποτέ.

Αν δεν εγκαταστήσω τις ενημερώσεις δε θα μπορώ να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου; 

Οι ενημερώσεις που κυκλοφορούν δεν είναι απαραίτητες για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Windows.

Είναι όμως απαραίτητες για να διορθώνονται λάθη του λειτουργικού και να προστίθενται νέες δυνατότητες. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να γίνονται για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Γιατί δε διορθώνει η Microsoft τα προβλήματα πριν κυκλοφορήσει τα Windows;

Οι διορθώσεις που κυκλοφορούν με τις ενημερώσεις αφορούν σε λάθη που διαπιστώνονται από τη Microsoft μετά από αναφορές από τους χρήστες του λειτουργικού. Είναι μάλλον δύσκολο για την εταιρεία να προβλέψει όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την πραγματική χρήση.

Επίσης τα Windows αποτελούν με διαφορά το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως με δισεκατομμύρια χρήστες, οπότε αποτελούν και τον αγαπημένο στόχο των χάκερς. Καθημερινά γίνεται προσπάθεια από κακόβουλα άτομα να βρουν κενά που μπορούν να εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές τρίτων και κάθε φορά που ένα τέτοιο κενό ανακαλύπτεται η Microsoft το καλύπτει για να προστατεύσει τους πελάτες της.

Μπορεί το Windows update να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή μου;

Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστής σας δε λειτουργεί σωστά μετά την εγκατάσταση των ενημερώσεων. Αυτό συνήθως έχει να κάνει με προβλήματα ασυμβατότητας με κάποιους drivers ή άλλα προγράμματα λογισμικού που είναι εγκατεστημένα στον κάθε υπολογιστή. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί υλικού και λογισμικού και είναι λογικό η Microsoft να μην μπορεί να ελέγξει κάθε πιθανό αποτέλεσμα πριν κυκλοφορήσει την αναβάθμιση.

Μπορεί ένας υπολογιστής να μη λειτουργεί σωστά μετά την εγκατάσταση ενημερώσεων, αυτό όμως δεν είναι κάτι συχνό που πρέπει να σας αγχώνει

 

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το ίδιο το update μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, κάτι που θα ανακοινωθεί επίσημα και θα διορθωθεί το συντομότερο δυνατό από την εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές η ενημέρωση κρατάει αρκετό χρόνο, οπότε μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει κολλήσει. Πριν κάνετε οποιαδήποτε δραστική κίνηση (π.χ. βίαιο τερματισμό) δώστε τουλάχιστον 2-3 ώρες για να ολοκληρωθεί η ενημέρωση. Αν και μετά από αρκετές ώρες δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε είναι καλό να απευθυνθείτε στον τεχνικό σας.

Τις περισσότερες φορές βέβαια οι ενημερώσεις των Windows εγκαθίστανται χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει επομένως λόγος να σας αγχώνει αυτή η διαδικασία.

Και να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές κάθε σύστημα που παραμένει ενημερωμένο θεωρείται ασφαλέστερο.