Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Το ποντίκι του υπολογιστή αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορούν να χειρίζονται έναν υπολογιστή.

Στην πραγματικότητα βέβαια το ποντίκι αποτελεί τον πιο αργό τρόπο για να μπορεί κανείς να λειτουργήσει έναν υπολογιστή. Σκεφτείτε για παράδειγμα να πληκτρολογείτε ένα κείμενο και να πρέπει κάθε λίγο να παίρνετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο για να μπορείτε να εκτελέσετε κάποια εργασία ή μορφοποίηση στο κείμενό σας. Δε θα ήταν πολύ πιο βολικό αν μπορούσατε να κάνετε την ίδια δουλειά πατώντας κάποια πλήκτρα στο ίδιο το πληκτρολόγιο;

Φυσικά και είναι βολικότερο και γρηγορότερο και το καλό είναι ότι μπορεί ο καθένας να το κάνει, χρησιμοποιώντας απλά τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Είναι γρηγορότερο και βολικότερο να χρησιμοποιεί κανείς τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου παρά το ποντίκι

 

Όταν λέμε συντομεύσεις πληκτρολογίου εννοούμε κάποιους συνδυασμούς πλήκτρων που όταν τους πατάμε ανοίγει κάποιο πρόγραμμα ή εκτελείται κάποια διεργασία σε κάποιο ή κάποια προγράμματα του υπολογιστή. Στο άρθρο μας αυτό θα δούμε κάποιες μόνο από τις πιο χρήσιμες και συχνότερα χρησιμοποιούμενες συντομεύσεις που αφορούν στο λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X: Χρησιμοποιούνται για να γίνεται αντίστοιχα Αντιγραφή, Επικόλληση ή Αποκοπή ενός επιλεγμένου κειμένου. Αντί να χρησιμοποιείτε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού ή ακόμα χειρότερα να ψάχνετε το εικονίδιο για την κάθε εργασία στο μενού του προγράμματος, χρησιμοποιήστε αυτούς τους απλούς συνδυασμούς και κάντε τη δουλειά σας ευκολότερα.

Ctrl+B, Ctrl+I, Ctrl+U: Χρησιμοποιείται σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου για να εμφανιστεί το επιλεγμένο κείμενο σε Έντονη γραφή, Πλάγια γραφή ή Υπογραμμισμένο αντίστοιχα.

Ctrl+S: Αποθηκεύετε εύκολα τις αλλαγές σας και μειώνετε τον κίνδυνο να χάσετε κάτι σημαντικό.

Ctrl+A: Πατώντας τα πλήκτρα Control και A επιλέγονται όλα τα αρχεία σε ένα φάκελο ταυτόχρονα, ένα ολόκληρο κείμενο στο Word, όλα τα κελιά σε ένα αρχείο Excel κ.λπ. Π.χ. αντιγράφετε όλο τις φωτογραφίες που έχετε αποθηκευμένες στο τηλέφωνο σε έναν υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να τις επιλέγετε μία-μία.

Ctrl+F: Χρησιμοποιείται για εύκολη Αναζήτηση. Είτε είστε σε ένα έγγραφο του Office είτε σε έναν browser πατώντας Control και F ταυτόχρονα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία αναζήτηση στο κείμενο.

Ctrl+P: Ανοίγει το παράθυρο Εκτύπωσης.

Ctrl+N: Ανοίγετε ένα νέο αρχείο (π.χ. Word) ή παράθυρο.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

 

Alt+F4: Κλείνει ένα ενεργό παράθυρο.

Alt+Shift: Αλλάζετε τη γλώσσα του πληκτρολογίου. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνθρωποι που αλλάζουν τη γλώσσα του πληκτρολογίου από τη γραμμή εργαλείων, σίγουρα όμως αυτός ο συνδυασμός πλήκτρων είναι βολικότερος, ειδικά όταν γράφουμε ένα κείμενο με αρκετές εναλλαγές γλώσσας. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το συνδυασμό Windows (το κουμπί των Windows) και κενό.

Shift+Delete: Διαγράφετε άμεσα και μόνιμα κάποιο αρχείο χωρίς να το μεταφέρετε απλά στον Κάδο Ανακύκλωσης. Προσοχή: εάν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο διαγραφής δε θα μπορείτε να επαναφέρετε το αρχείο που διαγράφετε.

Windows+L: Κλειδώνετε τον υπολογιστή και χρειάζεται να πατήσετε ξανά τον κωδικό σας για να αποκτήσετε πρόσβαση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να απομακρυνθείτε για λίγο από τον υπολογιστή και θέλετε να προφυλάξετε τη δουλειά σας από τρίτους.

Windows+D: Ελαχιστοποιούνται όλα τα ανοιχτά παράθυρα και εμφανίζεται η Επιφάνεια εργασίας.

Windows+Αριθμός (0-9): Ανοίγουν κατά σειρά οι εφαρμογές που έχετε «καρφιτσώσει» στη γραμμή εργασιών.

Windows+F: Χρησιμοποιείται για Αναζήτηση αρχείων σε ολόκληρο το σύστημα και όχι μόνο στο ενεργό παράθυρο.

Κουμπί των Windows: Ανοίγει το Μενού έναρξης.

Windows+ “+/-“: Μεγεθυντικός φακός.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Ειδικά όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για δουλειά, είναι αποδοτικότερο να προτιμάτε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου

 

Ctrl+T: Ανοίγετε νέα καρτέλα στον περιηγητή.

Ctrl+Tab: Εάν έχετε ανοιχτές πολλές καρτέλες μπορείτε να περιηγηθείτε σε μία-μία από αριστερά προς τα δεξιά, χρησιμοποιώντας αυτή τη συντόμευση. Για να πάτε από δεξιά προς αριστερά χρησιμοποιήστε Ctrl+Shift+Tab.

Tab: Μεταφέρει τον κέρσορα στο επόμενο πεδίο π.χ. στο επόμενο κελί του Excel ή στο επόμενο πεδίο όταν συμπληρώνετε μία φόρμα σε κάποια σελίδα στο internet. Με  Shift+Tab γυρίζετε στο προηγούμενο πεδίο.

Ctrl+W: Κλείνετε την τρέχουσα καρτέλα.

Ctrl+Shift+T: Ανοίγετε ξανά μία καρτέλα που μόλις κλείσατε.

F5 ή Ctrl+F5: Ανανεώνεται η τρέχουσα σελίδα του browser. Με το  Ctrl+F5 γίνεται [πλήρης ανανέωση χωρίς να φορτωθούν αρχεία που ήταν ήδη αποθηκευμένα προσωρινά στον περιηγητή.

Ctrl+H: Ανοίγει το ιστορικό του browser.

Ctrl+J: Ανοίγει το παράθυρο με τις τρέχουσες λήψεις ή τα προηγουμένως ληφθέντα αρχεία.

Ctrl+Z: Στα περισσότερα προγράμματα, με αυτή τη συντόμευση αναιρείται η τελευταία εργασία. Για να ακυρώσετε την αναίρεση πατήστε CTRL+Y.

Ctrl+Alt+Delete: Ανοίγει ένα μενού που επιτρέπει να σβήσετε τον υπολογιστή, να αλλάξετε χρήστη ή να ανοίξετε παράθυρο Διαχείρισης Εργασιών.

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις συντομεύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διευκολυνθείτε κατά τη χρήση του υπολογιστή σας.

Εάν ενδιαφέρεστε μπορείτε και μόνοι σας να μάθετε καινούριες συντομεύσεις για τις εργασίες σε διάφορα προγράμματα, αφήνοντας απλά το δείκτη του ποντικιού για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στο κουμπί που εκτελεί την εργασία που σας ενδιαφέρει. Θα εμφανιστεί ένα μικρό πλαίσιο όπου θα αναγράφεται και η αντίστοιχη συντόμευση.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Αφήνοντας για λίγο το δείκτη του ποντικιού πάνω στο κουμπί που εκτελεί μία εργασία, μπορείτε να μάθετε τη συντόμευση για την εργασία αυτή

 

Δοκιμάστε λοιπόν και εσείς να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω συντομεύσεις στην καθημερινή σας ζωή και κάντε τις εργασίες σας  στον υπολογιστή πιο εύκολα και γρήγορα.