Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites

Οι ευκολίες που προσφέρει το internet στην καθημερινότητά μας είναι πολλές και γνωστές σε όλους μας. Αυτό που επίσης όλοι γνωρίζουμε όμως είναι ότι το διαδίκτυο κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Δεν είναι λίγα εκείνα τα sites που δημιουργούνται από κακόβουλα άτομα, με σκοπό τα ξεγελάσουν τον κόσμο και δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και έμπειροι και προσεκτικοί χρήστες την έχουν «πατήσει».

Γιατί δημιουργούνται αυτές οι ιστοσελίδες;

Όπως και πίσω από κάθε απάτη ο σκοπός της δημιουργίας αυτών των σελίδων είναι το κέρδος.

Πολλές από αυτές σχεδιάζονται έτσι, ώστε να είναι παρόμοιες με γνωστές ιστοσελίδες, όπως π.χ. του Amazon, του Yahoo, του PayPal ή κάποιας τράπεζας. Στις σελίδες αυτές θα ζητηθεί συνήθως από το χρήστη να δώσει κάποια προσωπικά στοιχεία (username, password) τα οποία συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για διάφορες απάτες.

Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites
Πολλές από τις παραπλανητικές ιστοσελίδες είναι σχεδιασμένες να μοιάζουν εξαιρετικά σε γνωστές ιστοσελίδες, όπως PayPal, Amazon, Yahoo κ.λπ.

 

Σε άλλες περιπτώσεις στις σελίδες αυτές θα δείτε κάποια «απίστευτη προσφορά» για κάποιο επώνυμο και δημοφιλές προϊόν. Εάν μπείτε βέβαια στον πειρασμό να αγοράσετε ένα laptop των 1000€ στην εκπληκτική τιμή των 100€, να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραλάβετε το laptop και σίγουρα δε θα ξαναδείτε τα λεφτά που ξοδέψατε.

Και φυσικά υπάρχουν και οι σελίδες εκείνες που όταν τις επισκεφθείτε θα μολύνουν τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό

Πότε πρέπει να υποψιαστείτε ότι μία σελίδα είναι παραπλανητική

Οι ιστοσελίδες που δημιουργούνται με στόχο να εξαπατήσουν τον κόσμο έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικότερο τέτοιο  χαρακτηριστικό είναι ότι το περιεχόμενό τους θα είναι υπερβολικό.

Για παράδειγμα θα δούμε ένα site πωλήσεων όπου οι προσφορές είναι υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρούμε σε κανονικό κατάστημα ηλεκτρονικό ή μη το καινούριο iPhone με 90% έκπτωση.

Άλλες φορές μπορεί να επισκεφτούμε μία σελίδα όπου θα μας ανακοινώνεται ότι έχουμε κερδίσει ένα δώρο πολύ μεγάλης αξίας (π.χ. μία κρουαζιέρα ή ένα αυτοκίνητο) και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία και τα στοιχεία της τράπεζας μας για «τυπικούς λόγους» για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Φυσικά το δώρο δε θα το πάρουμε ποτέ, αλλά θα έχουμε κάνει δώρο τα προσωπικά μας δεδομένα σε τρίτους.

Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites
Όσο πιο υψηλής αξίας το δώρο που “κερδίσαμε” τόσο πιο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε

 

Κάποιες σελίδες πάλι προσπαθούν να τραβήξουν επισκέπτες δημοσιεύοντας περιεχόμενο που τραβάει την προσοχή, όπως π.χ. μία «απίστευτη» φωτογραφία από μία φυσική καταστροφή. Ο ανυποψίαστος χρήστης θέλοντας απλά να δει την εικόνα, την πατάει και κατεβάζει στον υπολογιστή του ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουμε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε όταν επισκεπτόμαστε μία ιστοσελίδα είναι η διεύθυνσή της.

Η διεύθυνση μιας ασφαλούς ιστοσελίδας θα ξεκινά πάντα με HTTPS:// και όχι απλά με HTTP://. Ανάλογα με τον περιηγητή που χρησιμοποιείτε μπορεί να δείτε στην αριστερή πλευρά ένα πράσινο λουκέτο ή την ένδειξη «Ασφαλής». Από μόνο του το γεγονός ότι μία ιστοσελίδα δεν είναι ασφαλής, δε σημαίνει και ότι είναι επικίνδυνη και παραπλανητική. Παρόλα αυτά σημαίνει ότι δεν είναι κρυπτογραφημένη, επομένως όλες οι πληροφορίες που εισάγετε σε αυτή μπορεί να είναι ορατές σε τρίτους. Ακόμα και να ξέρετε ότι η σελίδα είναι αληθινή, μην καταχωρείτε ποτέ τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία σε αυτή αν δεν είναι κρυπτογραφημένη. Αντίστοιχα να είστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί ακόμα και αν η σελίδα είναι ασφαλής – αυτό σημαίνει ότι είναι κρυπτογραφημένη αλλά όχι ότι δεν είναι παραπλανητική όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites
Όταν η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας δεν ξεκινά με HTTPS://, τότε η σελίδα δεν είναι κρυπτογραφημένη και όποια στοιχεία καταχωρείτε σε αυτή μπορεί να είναι ορατά σε τρίτους

 

Στη συνέχεια πρέπει να δίνετε προσοχή στο όνομα της σελίδας. Συνήθως οι μεγάλες εταιρείες έχουν απλά ονόματα χωρίς περιττές λέξεις, παύλες ή τυχαία γράμματα. Για παράδειγμα η ιστοσελίδα της Nike είναι nike.com και όχι shopsnikeukoutlet.com.

Τα παραπλανητικά sites συνήθως έχουν πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη – αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούνται γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη προσοχή με τη χρήση εργαλείων αυτόματης μετάφρασης.

Δε θα υπάρχουν σαφή στοιχεία επικοινωνίας ούτε κάποια φυσική διεύθυνση καταστήματος, ενώ στους τρόπους πληρωμής δε θα βρείτε κάποια από τις γνωστές, ασφαλείς μεθόδους (PayPal, πιστωτική κάρτα).

Επίσης να θυμάστε ότι κάθε αξιόπιστο site αγορών θα έχει σαφείς όρους παραγγελιών, επιστροφών και εγγύησης.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Μπορεί να ακούγεται απλό, ένας σημαντικός όμως παράγοντας που μπορεί να μας δείξει αν μία ιστοσελίδα είναι επικίνδυνη είναι το πώς φτάσαμε σε αυτή.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ πριν πατήσουμε κάποιο σύνδεσμο που βρίσκουμε σε κάποιο e-mail. Πολλές φορές ένα e-mail, με χαρακτήρα επείγοντος συνήθως, θα μας προτρέπει να πατήσουμε σε κάποιο σύνδεσμο είτε για να αποφύγουμε κάτι αρνητικό είτε για να προλάβουμε μία καταπληκτική ευκαιρία. Για παράδειγμα θα λέει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τραπεζική μας κάρτα και πρέπει να πατήσουμε σε ένα link για να μην ακυρωθεί ο λογαριασμός μας. Στο link που θα πατήσουμε θα ζητούνται προσωπικά στοιχεία και κωδικοί που δεν πρέπει να δίνουμε εννοείται σε κανέναν.

Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites
Ένα e-mail με χαρακτήρα επείγοντος μπορεί να μας παρακινεί να πατήσουμε σε κάποιο σύνδεσμο που ανήκει σε κάποιο παραπλανητικό site

 

Μία άλλη «πηγή» επικίνδυνων σελίδων είναι πια και τα social media. Αν και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ερχόμαστε κοντά με φίλους από όλο τον κόσμο, η χρήση τους θέλει και ιδιαίτερη προσοχή. Να είστε επιφυλακτικοί όταν πατάτε κάποια σελίδα που βλέπετε στο Facebook, το Instagram, το Twitter γιατί μπορεί να μην είναι αξιόπιστη.

Σε γενικές γραμμές:

  • Πρέπει να έχετε την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε. Ένας από τους λόγους που υπάρχουν αυτές οι εκδόσεις είναι η διόρθωση κενών ασφαλείας.
  • Πρέπει να προφυλάσσετε τις συσκευές σας με κάποιο είδος λογισμικού προστασίας (antivirus, antispyware, antimalware)
  • Πάντα να είστε υποψιασμένοι όταν λαμβάνετε ένα e-mail από κάποιον – υποτίθεται – επίσημο φορέα που φαίνεται υπερβολικά επείγον ή «απειλεί» ότι θα έχετε συνέπειες αν δεν προβείτε σε κάποια πράξη άμεσα. Να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. με την τράπεζά σας, είναι να πάρετε ένα τηλέφωνο και να συνομιλήσετε μαζί τους απευθείας. Προσοχή όμως – μην καλέσετε σε τηλεφωνικό αριθμό που θα περιλαμβάνεται μέσα στο μήνυμα γιατί και αυτός μπορεί να είναι ψεύτικος.
  • Μην πατάτε σε links στα social media που έχουν γενικούς τίτλους ή που υπόσχονται κάτι φοβερό και τρομερό και πρέπει να πατήσετε να το δείτε τώρα!
  • Χρησιμοποιήστε το Google. Για να είστε σίγουροι ότι θα επισκεφθείτε τη σωστή σελίδα μιας εταιρείας και όχι κάποια παραπλανητική, βάλτε το όνομα της εταιρείας στην αναζήτηση του Google. Τα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης σπάνια περιλαμβάνουν ψεύτικες ιστοσελίδες.
Πώς να ξεχωρίζετε τα παραπλανητικά sites
Το internet μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τους χρήστες οπότε να είστε πάντα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί οτιδήποτε και αν κάνετε