Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;

Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;

Σήμερα το θεωρούμε δεδομένο στην καθημερινότητά μας, η δημιουργία του όμως άλλαξε ριζικά τη χρήση του υπολογιστή. Μιλάμε φυσικά για το ποντίκι του υπολογιστή, το οποίο μετρά πια σχεδόν 50 χρόνια ζωής.

Το ποντίκι είναι μία συσκευή που συνδέεται στον υπολογιστή και ελέγχει την κίνηση ενός δείκτη (κέρσορα) σε δύο διαστάσεις σε μία οθόνη προβολής. Μετατρέπει τις κινήσεις του χεριού σε ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να κινηθεί ο δείκτης στην οθόνη.

Το συνηθισμένο ποντίκι διαθέτει δύο κουμπιά (αριστερό & δεξί) και μία ροδέλα κύλισης. Με την χρήση των πλήκτρων του ποντικιού μπορεί ο χρήστης να εργαστεί σε έναν υπολογιστή ανοίγοντας με ευκολία αρχεία και εκτελώντας προγράμματα.

Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Το συνηθισμένο ποντίκι διαθέτει δύο κουμπιά (αριστερό & δεξί) και μία ροδέλα κύλισης

 

Πότε δημιουργήθηκε το ποντίκι;

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Douglas Engelbart και ο μηχανικός Bill English δημιούργησαν το πρώτο ποντίκι κατασκεύασαν μία συσκευή με ορθογώνιο σχήμα που στο κάτω μέρος της είχε 2 τροχούς, έναν για κίνηση πάνω – κάτω και έναν για κίνηση δεξιά – αριστερά, καθώς και τρία κουμπιά λειτουργιών. Οι κινήσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο ξεχωριστά και όχι ταυτόχρονα.

Αρχικά το ποντίκι είχε το κάπως πολύπλοκο όνομα «Ενδείκτης θέσης Χ-Υ για σύστημα οθόνης», κάποιος όμως από το εργαστήριο όπου αναπτύχθηκε είδε το σχήμα της συσκευής και το καλώδιο που τότε έβγαινε από το πίσω μέρος της και την παρομοίασε με ένα ποντίκι. Από τότε το όνομα κόλλησε και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Το πρώτο ποντίκι δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τους Douglas Engelbart και Bill English

Η παρουσίαση της πρωτοποριακής αυτής συσκευής έγινε στις 9 Δεκεμβρίου του 1968, σε ένα συνέδριο υπολογιστών στο Σαν Φρανσίσκο.

Λίγα χρόνια αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε το γνωστό σε όλους μας ποντίκι με την μπίλια στο κάτω μέρος του, θα έπρεπε όμως να περάσει σχεδόν μία δεκαετία ακόμα πριν γίνει το ποντίκι ένα είδος ευρείας κατανάλωσης. Εκτός από το γεγονός ότι έπεσε πολύ το κόστος παραγωγής του άρα και το κόστος αγοράς του, στη διάδοση της χρήσης του ποντικιού συνέβαλε και η αλλαγή των λειτουργικών προγραμμάτων των υπολογιστών. Αντί για γραμμές εντολών, η καινούρια μορφή χρησιμοποιούσε παράθυρα και εικονίδια, τα οποία αντιπροσώπευαν προγράμματα, αρχεία και λειτουργίες, οπότε μπορούσε ο χρήστης με τη χρήση του ποντικιού εύκολα και γρήγορα να τα εκτελέσει.

Οι μεγάλες εταιρείες ξεκίνησαν να τοποθετούν στους υπολογιστές ειδική θύρα για τη σύνδεση του ποντικιού, ενώ κάποιες το διέθεταν ως αναπόσπαστο κομμάτι της συσκευής.

Τα Windows 3.0 που κυκλοφόρησαν το 1990 απαιτούσαν ποντίκι για την ομαλή λειτουργία τους, οπότε η χρήση του άρχισε πια να γίνεται απαραίτητη.

Από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως, το ποντίκι δέχτηκε πολλές αναβαθμίσεις. Το 1996 επικρατεί στην αγορά το ποντίκι με τη ροδέλα κύλισης στο πάνω μέρος, ενώ το 1999 κυκλοφορεί το πρώτο gaming ποντίκι. Εδώ και αρκετά χρόνια φυσικά το αγαπημένο των χρηστών φαίνεται να είναι το ασύρματο ποντίκι, το οποίο υπάρχει ήδη από το 1991.

Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα, το ποντίκι δέχτηκε πολλές αναβαθμίσεις

 

Τύποι ποντικιού

  • Μηχανικά. Έτσι ονομάζονται τα ποντίκια που διαθέτουν στο κάτω μέρος τους μία μικρή σφαίρα που βρίσκεται σε επαφή με δύο ράβδους στα άκρα των οποίων είναι ενσωματωμένοι δύο διάτρητοι δίσκοι . Η κίνηση των δίσκων αυτών διακόπτει κατά την κίνηση μία δέσμη φωτός. Από τη συχνότητα των διακοπών παράγεται ένα ψηφιακό σήμα που υποδεικνύει την διανυσματική ταχύτητα (κατεύθυνση και τιμή) του ποντικιού. Το σήμα αυτό μεταφέρεται μέσω του καλωδίου στον υπολογιστή και αυτός μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη ανάλογα με το σήμα αυτό. Τα ποντίκια αυτά επικράτησαν στις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Τα μηχανικά ποντίκια διαθέτουν στο κάτω μέρος μία μικρή σφαίρα και ήταν αυτά που επικράτησαν τις δεκαετίες 1980-1990
  • Οπτικά. Τα ποντίκια αυτά χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας. Στο κάτω μέρος τους αντί για μπάλα κύλισης, υπάρχει ένα φως LED. Μέσω μίας μικροκάμερας το ποντίκι τραβά πολλές φωτογραφίες κάθε δευτερόλεπτο της επιφάνειας που φωτίζει το LED, ένας μικροεπεξεργαστής συγκρίνει αυτές τις φωτογραφίες και έτσι εντοπίζει τις διαφορές στη θέση του ποντικιού. Το οπτικό ποντίκι είχε δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1980, τότε όμως λειτουργούσε μόνο σε ειδικές επιφάνειες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ποντίκι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πάνω σε κάθε επιφάνεια, αλλά λόγω της ακριβής τιμής του δεν έγινε δημοφιλές παρά μόνο από το 1999.
Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Το οπτικό ποντίκι δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, λόγω της υψηλής τιμής του όμως δεν έγινε δημοφιλές παρά μόνο από το 1999
  • Λέιζερ. Το ποντίκι λέιζερ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το οπτικό, όμως αντί για LED φως υπάρχει μία υπέρυθρη δίοδος λέιζερ. Έτσι, η μικροκάμερα διαβάζει την κηλίδα που αφήνει το λέιζερ στην επιφάνεια και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Το ποντίκι λέιζερ κυκλοφόρησε ευρέως στην αγορά το 2004 από τη Logitech.
Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Τα ποντίκια λέιζερ διαθέτουν στο κάτω μέρος μία υπέρυθρη δίοδο λέιζερ, με την οποία επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια

Η χρηστικότητα και η απλότητά του έχουν εξασφαλίσει ότι το ποντίκι θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τη χρήση ενός υπολογιστή.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά ποντίκια διαφόρων τύπων για όλες τις χρήσεις και για όλα τα γούστα, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει σε εσάς.

Πώς γέμισε ο κόσμος ποντίκια;
Στην αγορά κυκλοφορούν ποντίκια διαφόρων τύπων για όλες τις χρήσεις και για όλα τα γούστα

 

Και να θυμάστε: εργονομικό, για gaming, με ειδικά πλήκτρα λειτουργίας, RGB, ασύρματο ή με καλώδιο, στο κατάστημα [email protected]B θα βρείτε σίγουρα το ποντίκι εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες σας.