Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας

Στο σκληρό δίσκο είναι αποθηκευμένα όλα μας τα αρχεία, αλλά και το λειτουργικό σύστημα (Windows, MacOS κ.λπ.) που καθιστά δυνατή τη χρήση του υπολογιστή.

Αν θέλουμε λοιπόν ο υπολογιστής να λειτουργεί σωστά, αλλά και να προφυλάξουμε όλα τα σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα, πρέπει να φροντίζουμε το σκληρό δίσκο.

Οι υπολογιστές σήμερα διαθέτουν είτε μηχανικό δίσκο (HDD) είτε δίσκο SSD. Οι υπολογιστές με μηχανικό δίσκο είναι ακόμα πολλοί, ενώ οι δίσκοι αυτοί χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την αποθήκευση αρχείων, κυρίως επειδή οι μηχανικοί δίσκοι με μεγάλη χωρητικότητα είναι αρκετά φθηνότεροι από τους αντίστοιχους SSD.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Στο σκληρό δίσκο αποθηκεύονται όχι μόνο τα αρχεία του χρήστη, αλλά και το λειτουργικό σύστημα που καθιστά δυνατή τη χρήση του υπολογιστή

 

Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι οι βασικότεροι κίνδυνοι για ένα μηχανικό σκληρό δίσκο και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Προσοχή: Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν μόνο τους μηχανικούς δίσκους και δεν εφαρμόζονται στους δίσκους SSD, στους οποίους θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

  1. Χτυπήματα – φυσικές ζημιές

Οι μηχανικοί δίσκοι αποτελούνται από κινούμενα μέρη οπότε είναι εύκολο να καταστραφούν εάν χτυπηθούν ή ταρακουνηθούν, ιδιαίτερα αν αυτό συμβεί ενώ λειτουργούν.

Για να γλιτώσετε τέτοιου είδους βλάβες μην αφαιρείτε το δίσκο από τον υπολογιστή χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ αν χρειαστεί να το κάνετε (π.χ. για να τον μεταφέρετε σε άλλο μηχάνημα) κάντε τη μεταφορά πολύ προσεκτικά.

Επίσης φροντίστε το κουτί του υπολογιστή να είναι τοποθετημένο σε ένα στέρεο μέρος και προσέξτε να μην κουνάτε τον υπολογιστή όσο βρίσκεται σε λειτουργία.

Οι δίσκοι των laptop είναι πιο ανθεκτικοί στις μετακινήσεις, και πάλι όμως μη μετακινείτε το laptop όταν είναι αναμμένο και ο δίσκος λειτουργεί και φυσικά αποφύγετε σκουντήματα, χτυπήματα, πτώσεις κ.λπ.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Οι μηχανικοί δίσκοι είναι σχετικά εύκολο να υποστούν φυσική ζημιά, αφού αποτελούνται από κινούμενα μέρη

 

  1. Υψηλές θερμοκρασίες

Οι σκληροί δίσκοι είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργούν μέσα σε ένα ορισμένο εύρος θερμοκρασιών που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5oC και 50oC. Για να διατηρείται αυτή η θερμοκρασία πρέπει ο υπολογιστής να είναι καθαρός και να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα από σκόνη και ακαθαρσίες.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Οι σκληροί δίσκοι είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργούν μέσα σε ένα ορισμένο εύρος θερμοκρασιών

 

  1. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Αντίστοιχα επικίνδυνες για το δίσκο είναι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που αφήσετε τον υπολογιστή σας για αρκετή ώρα σε εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον (κάτω από 0 oC) μην τον ανάψετε αμέσως μόλις μπείτε σε εσωτερικό χώρο, αλλά αφήστε να περάσει λίγη ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

  1. Κατακερματισμός αρχείων

Στο σκληρό δίσκο τα τμήματα από τα οποία αποτελείται ένα αρχείο δεν είναι αποθηκευμένα όλα μαζί στο ίδιο σημείο του δίσκου. Έτσι, όταν θέλουμε να ανοίξουμε ένα αρχείο ο δίσκος χρειάζεται να «ψάξει» σε πολλά σημεία για να τα βρει όλα. Ο κατακερματισμός κάνει πιο αργή τη διαδικασία ανοίγματος ενός αρχείου, από μόνος του όμως δε χαλάει το σκληρό δίσκο. Αυτό που κάνει είναι ότι τον αναγκάζει να δουλεύει περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταπονείται.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει η ανασυγκρότηση του δίσκου (defragmentation ή defrag) που ουσιαστικά «μαζεύει» τα κομμάτια που αποτελούν κάθε αρχείο στο ίδιο σημείο. Η ανασυγκρότηση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη συντήρηση του σκληρού δίσκου και καλό είναι να γίνεται όταν ο κατακερματισμός των αρχείων φτάσει στο 10-15%.

Στις νεότερες εκδόσεις των Windows (Windows 7 & και μετά) η ανασυγκρότηση μπορεί να ρυθμιστεί να γίνεται αυτόματα στο παρασκήνιο όταν χρειάζεται.

Προσοχή: Αναφερόμαστε πάντα στους μηχανικούς δίσκους. Η ανασυγκρότηση δεν πρέπει να γίνεται σε δίσκους τεχνολογίας SSD, μπορεί μάλιστα να προκαλέσει την πρόωρη φθορά τους, αφού οι δίσκοι αυτοί έχουν έναν ορισμένο αριθμό εγγραφών.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Η ανασυγκρότηση δίσκου δίνει λύση στο πρόβλημα του κατακερματισμού αρχείων, πρέπει να γίνεται όμως μόνο στους μηχανικούς δίσκους και όχι στους δίσκους SSD

 

  1. Αυξομειώσεις τάσης – διακοπές

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο οι αυξομειώσεις στην ένταση του ρεύματος και οι διακοπές, μπορεί να είναι καταστροφικές για το σκληρό δίσκο.

Χρησιμοποιήστε ένα πολύπριζο ασφαλείας για να κρατά την τάση του ρεύματος σταθερή ή ακόμα καλύτερα ένα UPS που εκτός από την εξισορρόπηση της τάσης, προστατεύει τις συσκευές και από τις διακοπές ρεύματος.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Οι αυξομειώσεις στην ένταση και οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι καταστροφικές για το σκληρό δίσκο

 

  1. Συχνή ενεργοποίηση – απενεργοποίηση

Οι πιο απαιτητικές λειτουργίες για ένα σκληρό δίσκο είναι η έναρξη και ο τερματισμός λειτουργίας.

Από την άλλη μεριά όσο περισσότερη ώρα λειτουργεί ένας σκληρός δίσκος τόσο περισσότερο καταπονείται και μειώνεται ο χρόνος ζωής του.

Πρέπει λοιπόν να βρείτε μία μέση λύση. Σε γενικές γραμμές αν δεν έχετε σκοπό να απομακρυνθείτε για πολλή ώρα από τον υπολογιστή σας, μην τον απενεργοποιείτε, ενώ αν τελειώσετε τις εργασίες στον υπολογιστή και δεν έχετε σκοπό να τον ξαναχρησιμοποιήσετε μέχρι την επόμενη μέρα, τότε φυσικά απενεργοποιήστε τον.

Προσπαθήστε και εσείς να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές για να εξασφαλίσετε την όσο το δυνατό καλύτερη και μακροβιότερη λειτουργία του σκληρού σας δίσκου, αλλά να θυμάστε: όσο προσεκτικοί και αν είστε με τον υπολογιστή σας, όλοι οι δίσκοι κάποια στιγμή χαλάνε.

Προστατέψτε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Να θυμάστε: όλοι οι δίσκοι κάποια στιγμή χαλάνε, για αυτό κρατήστε τακτικά backup των αρχείων σας

 

Μην παραμελείτε λοιπόν, να κρατάτε τακτικό backup των αρχείων σας, για να μη χάσετε τίποτα σημαντικό, ακόμα και αν χάσετε το δίσκο σας.