Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps

Πολλοί από εμάς θυμόμαστε την εποχή που για να πάμε σε ένα άγνωστο μέρος έπρεπε να συμβουλευτούμε πριν ξεκινήσουμε ή πολλές φορές και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έναν τεράστιο έντυπο χάρτη.

Η εύρεση της επιθυμητής τοποθεσίας, καθώς και της διαδρομής που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε ήταν μία διαδικασία χρονοβόρα, ενώ η όποια αλλαγή χρειαζόταν να γίνει στην πορεία, απαιτούσε να σπαταλήσουμε και πάλι πολλή ώρα πάνω από ένα χάρτη.

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν, αφού τώρα πια οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την υπηρεσία ψηφιακών χαρτών της Google, το γνωστό σε όλους Google Maps. Το Google Maps δεν αντικαθιστά μόνο τους έντυπους χάρτες με ψηφιακούς που μπορούμε να έχουμε παντού και πάντα μαζί μας μέσω των συσκευών μας, αλλά επίσης υπολογίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και μας δίνει σαφείς οδηγίες ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, αν το θελήσουμε.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps
Οι έντυποι χάρτες τείνουν να αντικατασταθούν πια πλήρως από την υπηρεσία ψηφιακών χαρτών της Google, το γνωστό σε όλους μας Google Maps

 

Από πού αντλεί η Google τα δεδομένα για τους χάρτες της;

Η Google από την αρχή εξαγόρασε εταιρείες ειδικής τεχνολογίας (π.χ. Where2 Technologies) για να προσφέρει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία, τόσο στο επίπεδο της εμφάνισης όσο και της εύκολης χρήσης.

Τη μεγαλύτερη προσοχή βέβαια η Google την έδωσε στη συλλογή δεδομένων για την κατάρτιση των χαρτών.

Για να το καταφέρει αυτό συνεργάζεται με εθνικούς και τοπικούς κυβερνητικούς φορείς, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για τους δρόμους, όχι μόνο πού βρίσκονται και πού οδηγούν αλλά και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως πόσες λωρίδες διαθέτουν προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και ποιο είναι το πλάτος των λωρίδων αυτών.

Πολλές φορές βέβαια οι πληροφορίες από τις επίσημες πηγές είναι ελλιπείς ή ανακριβείς, οπότε η Google χρησιμοποιεί και την υπηρεσία Google Street View για να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει τα δεδομένα της.  Για να δημιουργηθεί το Google Street View τα αυτοκίνητα της Google κυκλοφορούν στους δρόμους τραβώντας φωτογραφίες 360ο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγηθεί εικονικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ειδική τεχνολογία AI αναγνωρίζει σήματα και πινακίδες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες αυτές και γίνεται ανάλυση από τους servers της εταιρείας για να προσδιοριστούν η ακριβής θέση των λωρίδων, οι περιορισμοί κυκλοφορίας (π.χ. μονόδρομοι) ακόμη και η ακριβής θέση διαφόρων επιχειρήσεων.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps
Τα αυτοκίνητα της Google τραβούν φωτογραφίες 360 μοιρών και δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγηθεί εικονικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου

 

Περισσότερα δεδομένα η Google συλλέγει και από δορυφόρους από κυβερνητικές ή ιδιωτικές πηγές (π.χ. Keyhole).  Η εταιρεία εντοπίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δρόμων που φαίνονται στις απεικονίσεις από δορυφόρο για να βελτιώσει την ακρίβεια των χαρτών. Με τις απεικονίσεις από δορυφόρο είναι επίσης δυνατή η καλύτερη απεικόνιση του σχήματος και του μεγέθους των κτιρίων.

Οι ιδιοκτήτες μεγάλων εγκαταστάσεων δίνουν ειδική άδεια στην Google να κάνει επιτόπου έρευνα για να γίνεται σωστότερα η απεικόνισή τους. Έτσι διευκολύνεται η περιήγηση σε εγκαταστάσεις, όπως αεροδρόμια, μουσεία, γήπεδα ή μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps
Στις μεγάλες εγκαταστάσεις όπως μουσεία, γήπεδα, αεροδρόμια η Google κάνει επιτόπου έρευνα για να γίνεται σωστότερα η απεικόνισή τους και εσωτερικά

 

Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία συλλογής δεδομένων για την υπηρεσία Google Maps είναι πια εντελώς αυτοματοποιημένη. Σε αρκετές περιοχές στον κόσμο είναι δύσκολο για την εταιρεία να στείλει αυτοκίνητα ή να πάρει ακριβή δεδομένα από κυβερνητικές πηγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Google στηρίζεται σε εθελοντές που παρέχουν στην εταιρεία τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επίσης η Google διαθέτει και ειδικό τμήμα όπου υπάλληλοί της ελέγχουν όλες τις αναφορές σφαλμάτων από τους χρήστες και διορθώνουν ότι χρειάζεται στους χάρτες.

Τέλος η Google χρησιμοποιεί και όλους εμάς – τα δεδομένα που αποστέλλονται από τις κινητές μας συσκευές όταν είναι ενεργοποιημένη η τοποθεσία, χρησιμοποιούνται για να προστεθούν όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες στους χάρτες.

Τι μπορώ να κάνω με την υπηρεσία Google Maps;

Οι χάρτες Google είναι διαθέσιμοι τόσο από υπολογιστή όσο και από κινητές συσκευές και με αυτούς μπορείτε:

  • να πάρετε οδηγίες, ανάλογα με το αν θέλετε να μετακινηθείτε με τα πόδια, με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή με Μ.Μ.Μ.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps

  • να ενσωματώσετε ένα χάρτη στην ιστοσελίδα σας, ώστε να διευκολύνετε την εύρεση της επιχείρησής σας από τους πελάτες.
  • να προσαρμόσετε τη διαδρομή ανάλογα με το δρόμο που θέλετε να ακολουθήσετε, απλά τραβώντας τη γραμμή της προτεινόμενης διαδρομής στο χάρτη.
Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps
Τραβώντας τη γραμμή της προτεινόμενης διαδρομής μπορείτε να προσαρμόσετε τη διαδρομή σας
  • να δείτε τις συνθήκες κυκλοφορίας για τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε και να την προσαρμόσετε, για να αποφύγετε καθυστερήσεις.
  • να βρείτε επιχειρήσεις ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος κοντά σε κάποια περιοχή.
  • να αποθηκεύσετε τη θέση που έχετε παρκάρει. Πατάτε το σημείο που βρίσκεστε στο χάρτη και επιλέγετε να γίνει αποθήκευση της θέσης στάθμευσης.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps

  • να βρείτε την τρέχουσα θέση σας και να τη μοιραστείτε με επιλεγμένους φίλους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε χαθεί και χρειάζεστε βοήθεια.
  • να επεξεργαστείτε τη θέση σπιτιών ή επιχειρήσεων, εάν εντοπίσετε κάποιο λάθος στο χάρτη.
  • να κάνετε φωνητικά την αναζήτησή σας, χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον προορισμό σας.

Από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησαν το Φεβρουάριο του 2005, οι χάρτες της Google έχουν εξελιχθεί πολύ κάνοντας τις μετακινήσεις μας ευκολότερες και φέρνοντας την επανάσταση στον κόσμο των ψηφιακών χαρτών.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η Google άρχισε να διαθέτει μέσω της εφαρμογής Google Maps την πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα σε μικρό αριθμό χρηστών για περαιτέρω δοκιμές. Στην πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα ο χρήστης κρατά μπροστά του το κινητό του και μέσω της κάμερας βλέπει τον κόσμο γύρω του «εμπλουτισμένο» με ψηφιακές πινακίδες και εικονικά βέλη που του δείχνουν πού βρίσκεται και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του.

Ολόκληρος ο κόσμος στα χέρια σας: Google Maps
Στην πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα ο χρήστης θα βλέπει τον κόσμο γύρω του «εμπλουτισμένο» με ψηφιακές πινακίδες και εικονικά βέλη που θα του δείχνουν πού βρίσκεται και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει

 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η υπηρεσία Google Maps μετρά  πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και φαίνεται να έχει επικρατήσει στη συνείδηση του κόσμου.