Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;

Το πληκτρολόγιο ανήκει στην κατηγορία εκείνη των πραγμάτων που η παρουσία τους θεωρείται τόσο αυτονόητη στην καθημερινότητά μας, ώστε να μην τους δίνουμε σημασία.

Σήμερα κυκλοφορούν διάφοροι τύποι πληκτρολογίων – ασύρματα, ενσύρματα, Bluetooth, εργονομικά ή με πρωτότυπο σχεδιασμό.

Όποιο και να επιλέξετε, θα περιλαμβάνει πλήκτρα για όλα τα γράμματα συνήθως στη γνωστή διάταξη QWERTY, νούμερα από το 0 έως το 9, καθώς και πλήκτρα εντολών (π.χ. Ctrl, Alt, Shift). Κάποια πιο καινούρια πληκτρολόγια διαθέτουν και πλήκτρα πολυμέσων ή άλλα βοηθητικά πλήκτρα, π.χ. για την αριθμομηχανή, το internet κ.λπ.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά διάφοροι τύποι πληκτρολογίων για όλες τις ανάγκες και προτιμήσεις

 

Πώς λειτουργεί ένα πληκτρολόγιο

Στο πληκτρολόγιο κάθε πλήκτρο λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένας ηλεκτρικός διακόπτης. Κάθε φορά που πατάμε ένα πλήκτρο κλείνει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και το ρεύμα που μεταδίδεται δείχνει στον υπολογιστή ποιο πλήκτρο πατήθηκε.

Στα κοινά πληκτρολόγια, κάτω από το κάθε πλήκτρο υπάρχει ένας κωνικός ελαστικός διακόπτης. Η επιφάνεια κάτω από όλα τα πλήκτρα καλύπτεται από τρεις μεμβράνες. Η πάνω και η κάτω μεμβράνη διαθέτουν ηλεκτρικά αγώγιμες μεταλλικές γραμμές, ενώ η μεσαία μεμβράνη έχει τρύπες και λειτουργεί ως μονωτική.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Στα κοινά πληκτρολόγια, κάτω από τα πλήκτρα υπάρχουν τρεις μεμβράνες. Οι δύο διαθέτουν ηλεκτρικά αγώγιμες μεταλλικές γραμμές και όταν πατάμε ένα πλήκτρο δημιουργείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που στέλνει σήμα στον υπολογιστή.

 

Όταν πατάμε ένα πλήκτρο ο ελαστικός διακόπτης ενώνει την πάνω με την κάτω μεμβράνη μέσα από την τρύπα που υπάρχει στη μεσαία μεμβράνη και δημιουργείται έτσι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που στέλνει σήμα στον υπολογιστή. Ο διακόπτης αυτός είναι υπεύθυνος και για την επαναφορά του πλήκτρου στην αρχική του θέση.

Για να γίνει αυτό, το πλήκτρο πρέπει να πατηθεί μέχρι κάτω, μία κίνηση που γίνεται εύκολα και σχετικά αθόρυβα.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο

Μπορεί στην εμφάνιση όλα τα πληκτρολόγια να μοιάζουν ίδια, τη διαφορά όμως μεταξύ ενός απλού και ενός μηχανικού πληκτρολογίου θα την καταλάβαινε και ο πιο άπειρος χρήστης.

O τρόπος λειτουργίας του μηχανικού πληκτρολογίου είναι ουσιαστικά ίδιος. Όταν πατάμε ένα πλήκτρο, πατιέται ένας διακόπτης που δίνει σήμα στον υπολογιστή για το ποιο πλήκτρο πατήθηκε.

Το όνομά τους τα πληκτρολόγια αυτά, το έχουν πάρει από το γεγονός ότι κάθε πλήκτρο είναι ένας μηχανικός διακόπτης. Ο διακόπτης αυτός αποτελείται από ένα ελατήριο όπου είναι προσαρτημένο ένα στέλεχος και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο περιβλήματα, ένα πάνω και ένα κάτω. Όταν πατάμε το πλήκτρο το ελατήριο συμπιέζεται και το στέλεχος κατεβαίνει κάτω και ολοκληρώνει το κύκλωμα.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Στο μηχανικό πληκτρολόγιο, κάθε πλήκτρο είναι και ένας μηχανικός διακόπτης

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του μηχανικού πληκτρολογίου

Τα χαρακτηριστικά του μηχανικού πληκτρολογίου που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι τα εξής:

  • Διάρκεια ζωής. Το μηχανικό πληκτρολόγιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Όλο το πληκτρολόγιο είναι κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά και οι μηχανικοί διακόπτες είναι πολύ αξιόπιστοι και αντέχουν έως και 5 φορές περισσότερα πατήματα από αυτούς των απλών πληκτρολογίων.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και τα πλήκτρα τους αντέχουν έως και 5 φορές περισσότερα πατήματα από αυτά των απλών πληκτρολογίων

 

  • Καλύτερη αίσθηση πατήματος. Όταν πατά κάποιος ένα πλήκτρο σε μηχανικό πληκτρολόγιο νιώθει μικρότερη αντίσταση στο πάτημα, ενώ το πλήκτρο επιστρέφει στην αρχική θέση του γρηγορότερα. Επίσης η κίνηση του πλήκτρου είναι πιο γραμμική και δε φαίνεται να ταλαντεύεται, όπως συμβαίνει με τα πληκτρολόγια που λειτουργούν με μεμβράνη.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Τα μηχανικά πληκτρολόγια προσφέρουν πολύ καλύτερη αίσθηση πατήματος

 

  • Ευκολότερη συντήρηση. Σκόνη, σωματίδια, υπολείμματα τροφών και ποτών συχνά καταλήγουν πάνω ή μέσα στο πληκτρολόγιο. Τα μηχανικά πληκτρολόγια επιτρέπουν στο χρήστη να αφαιρεί κάθε πλήκτρο ξεχωριστά και να το καθαρίζει σχολαστικά. Επιπλέον όποιο πλήκτρο καταστραφεί αντικαθίσταται, χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθεί ολόκληρο το πληκτρολόγιο.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Τα πλήκτρα στα μηχανικά πληκτρολόγια αφαιρούνται εύκολα και έτσι γίνεται εύκολα η αντικατάστασή τους αλλά και ο καθαρισμός του πληκτρολογίου

 

  • Θορυβώδες και βαρύ. Κάνει αρκετό θόρυβο κατά τη χρήση οπότε δεν συνιστάται σε χώρους όπου μπορεί να ενοχλεί.

 

Γιατί να πάρω μηχανικό πληκτρολόγιο;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια έχουν αποκτήσει μεγάλο κοινό τα τελευταία χρόνια κυρίως στο χώρο των gamers. Τα μηχανικά πληκτρολόγια μπορούν κατά το πάτημα ενός πλήκτρου να στείλουν την εντολή του πατήματος παραπάνω από μία φορές. Για τους χρήστες που απαιτούν πάρα πολλά ή πάρα πολύ γρήγορα πατήματα αυτό είναι εκπληκτικό χαρακτηριστικό. Οι χρήστες αυτοί είναι κατά κύριο λόγο εκείνοι που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για τους οποίους το μηχανικό πληκτρολόγιο αποτελεί πια ένα σχεδόν απαραίτητο εξάρτημα.

 

Μηχανικό πληκτρολόγιο: Είναι το κλασικό καλύτερο από το σύγχρονο;
Χάρις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι πολύ δημοφιλή στους gamers

 

Το μηχανικό πληκτρολόγιο μπορεί να είναι χρήσιμο και σε κάποιους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιό τους για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Οι προγραμματιστές και οι συγγραφείς είναι επαγγέλματα που  χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιό τους πολύ και απαιτούν να είναι άνετο στη χρήση και αξιόπιστο.

Στις μέρες μας κυκλοφορούν πολλοί διαφορετικοί τύποι πληκτρολογίων, ακόμα και εικονικά πληκτρολόγια που προβάλλονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Το γεγονός ότι, το μηχανικό πληκτρολόγιο κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και διατηρεί φανατικό κοινό, μιλά από μόνο του για την ποιότητά του.