Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

Όσοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από το πληκτρολόγιό τους, όπως οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με τη συγγραφή ή οι gamers, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μηχανικά πληκτρολόγια.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια – τα πρώτα μάλιστα πληκτρολόγια που κατασκευάστηκαν για χρήση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν μηχανικά. Η χρήση τους συνεχίστηκε μέχρι την εξάπλωση του οικιακού υπολογιστή, οπότε και οι εταιρείες στράφηκαν σε νέες τεχνολογίες (πληκτρολόγια μεμβράνης) για να μπορέσουν να προσφέρουν στους ολοένα και αυξανόμενους πελάτες τους ένα οικονομικά προσιτό προϊόν που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα μηχανικά πληκτρολόγια έχουν κάνει μία δυναμική επιστροφή και προτιμώνται από αρκετούς χρήστες που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ένα ποιοτικότερο πληκτρολόγιο.

Η πληκτρολόγηση γίνεται πιο ευχάριστη, ταχύτερη και με ακρίβεια, αφού λόγω του ήχου που ακούγεται και από την αίσθηση στο χέρι δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν πατήθηκε ή όχι ένα πλήκτρο. Η αντοχή τους στο χρόνο ξεπερνά κατά πολύ αυτή των πληκτρολογίων μεμβράνης, ενώ ακόμη και ο θόρυβος που κάνουν τα πλήκτρα – αυτό το χαρακτηριστικό κλικ – είναι ευχάριστο για τους χρήστες (αλλά όχι απαραίτητα και για τους τριγύρω).

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;
Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι πολύ πιο ανθεκτικά και προσφέρουν πιο ευχάριστη και ταχύτερη εμπειρία πληκτρολόγησης

 

Είναι όμως αρκετό να πάει κάποιος σε ένα κατάστημα και να ζητήσει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο; Είναι όλα ίδια και κάνουν για όλες τις χρήσεις;

Η απάντηση είναι ότι τα μηχανικά πληκτρολόγια δεν είναι όλα ίδια, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τον τύπο των πλήκτρων που διαθέτουν.

  • Πλήκτρα με απτό (tactile) πάτημα. Ένα από τα αγαπημένα χαρακτηριστικά των μηχανικών πληκτρολογίων είναι ότι το κάθε πάτημα γίνεται αντιληπτό από το χρήστη, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα λάθη κατά την πληκτρολόγηση. Αυτό το πετυχαίνουν κατά κύριο λόγο οι διακόπτες με απτό πάτημα, οι οποίοι διαθέτουν ένα μικρό «σαμαράκι» ώστε ο χρήστης να καταλαβαίνει ένα τράνταγμα όταν ενεργοποιούνται και καταγράφεται το πάτημα.

Τα πλήκτρα αυτά διαχωρίζονται με τη σειρά τους σε αυτά που κάνουν ένα ηχηρό «κλικ» (Clicky switches) όταν ενεργοποιούνται και σε αυτά που είναι πιο αθόρυβα.

  • Πλήκτρα με γραμμικό (linear) πάτημα. Τα πλήκτρα αυτά δε διαθέτουν το «σαμαράκι» που κάνει αισθητό το πάτημα, όπως τα προηγούμενα. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο θορυβώδη, ενώ χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να πατηθούν και ενεργοποιούνται γρηγορότερα. Οι χρήστες που δαχτυλογραφούν κάνουν συνήθως περισσότερα λάθη λόγω της ευαισθησίας αυτών των διακοπτών.

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

 

Οι δημοφιλέστεροι και συνηθέστεροι διακόπτες για μηχανικά πληκτρολόγια είναι οι διακόπτες MX που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από την εταιρεία Cherry.

Οι διακόπτες αυτοί ανάλογα με το χρώμα τους έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν κατάλληλους για διάφορες χρήσεις και εργασίες. Οι πιο διαδεδομένοι διακόπτες Cherry MX είναι οι κόκκινοι, οι μπλε, οι μαύροι, οι καφέ και οι Speed (γκρι) διακόπτες.

  • Κόκκινοι διακόπτες Cherry MX. Είναι διακόπτες με γραμμικό πάτημα, χωρίς αισθητό τράνταγμα. Είναι πιο αθόρυβοι από άλλους διακόπτες και δεν απαιτούν πολλή δύναμη για να πατηθούν, ενώ επιστρέφουν γρηγορότερα στην αρχική τους θέση. Σαν αποτέλεσμα κάθε πάτημα καταγράφεται γρηγορότερα και ευκολότερα για το χρήστη. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους κάνουν ιδανικούς για gaming αφού επιτρέπουν στο χρήστη να πατήσει το ίδιο πλήκτρο πολλές φορές σε μικρό χρονικό διάστημα.

  • Μαύροι διακόπτες Cherry MX. Είναι επίσης γραμμικοί διακόπτες. Δε χρησιμοποιούνται ευρέως, διότι χρειάζονται αρκετή δύναμη για να πατηθούν. Αυτό έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι δύσκολα μπορεί να πατηθεί κάποιο πλήκτρο κατά λάθος. Προτιμώνται από κάποιους

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

  • Μπλε διακόπτες Cherry MX. Είναι διακόπτες με απτό πάτημα και αρκετά θορυβώδεις. Χρειάζονται αρκετή δύναμη για να καταγραφεί το κάθε πάτημα και θεωρούνται ιδανικοί για δακτυλογράφηση. Δεν είναι όμως η καλύτερη επιλογή για να δουλεύετε σε περιβάλλοντα με πολλά άτομα αφού ο θόρυβος μπορεί να είναι ενοχλητικός για τους υπόλοιπους.

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

  • Καφέ διακόπτες Cherry MX. Θεωρούνται η καλύτερη μέση λύση για αυτούς που θέλουν με ένα πληκτρολόγιο να συνδυάσουν δακτυλογράφηση και gaming. Έχουν απτό πάτημα αλλά είναι σχετικά αθόρυβοι, αφού δεν ακούγεται όταν τους πατάς το χαρακτηριστικό «κλικ».

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

  • Speed (γκρι) διακόπτες Cherry MX. Θεωρούνται ιδανικοί για παιχνίδια που απαιτούν ταχύτητα και αυτό γιατί ο διακόπτης ενεργοποιείται μόλις στα 1.2mm. Δεν είναι θορυβώδεις, ενώ δε χρειάζεται πολλή δύναμη για να πατηθούν.

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

 

Εκτός από την Cherry βέβαια και άλλες εταιρείες κατασκευάζουν πλήκτρα για μηχανικά πληκτρολόγια.

Μία από τις γνωστότερες και σημαντικότερες ανταγωνίστριες της Cherry είναι η κινεζική Kailh ή Kaihua. Οι διακόπτες της αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «κλώνους» των Cherry MX, αφού ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία στα χρώματα και τα χαρακτηριστικά. Έτσι π.χ. οι κόκκινοι διακόπτες Kailh έχουν την ίδια συμπεριφορά με τους κόκκινους Cherry MX, οι μπλε με τους μπλε κ.ο.κ. διαφέρουν όμως στην ποιότητα κατασκευής και φυσικά στο κόστος.

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;
Οι διακόπτες Kailh αποτελούν “κλώνους” των Cherry MX, διαφέρουν όμως στην ποιότητα κατασκευής και φυσικά στο κόστος

 

Οι Kailh διακόπτες χρησιμοποιούνται σε πολλά μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκαν και από τη γνωστή εταιρεία περιφερειακών Razer. Τώρα πια η Razer έχει αναλάβει η ίδια τη γραμμή παραγωγής των διακοπτών για τα πληκτρολόγιά της, και όχι μόνο, αφού τους προμηθεύει και σε άλλες εταιρείες. Έτσι έχουμε μία σειρά διακοπτών Razer που μοιάζουν φυσικά στους Cherry MX, είναι όμως περισσότερο προσανατολισμένοι για χρήση σε gaming. Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι οι πράσινοι, οι πορτοκαλί και οι κίτρινοι.

  • Πράσινοι (Green) διακόπτες Razer. Είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τους μπλε διακόπτες Cherry MX και Kailh. Είναι θορυβώδεις με αισθητό κλικ, αλλά χρειάζονται ελαφρώς λιγότερη δύναμη για να πατηθούν. Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία σε αυτούς τους διακόπτες έχει μειωθεί η απόσταση μεταξύ σημείου ενεργοποίησης και επαναφοράς στα 0,4mm, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η καθυστέρηση μεταξύ πατημάτων του ίδιου πλήκτρου.
  • Πορτοκαλί (Orange) διακόπτες Razer. Ελάχιστες οι διαφορές από τον καφέ διακόπτη Kailh (και αντίστοιχα του Cherry MX). Πρόκειται για έναν αθόρυβο διακόπτη με απτό πάτημα που κάνει τόσο για gaming όσο και για δακτυλογράφηση.
  • Κίτρινοι (Yellow) διακόπτες Razer. Είναι διακόπτες με γραμμικό πάτημα, αντίστοιχοι των Cherry MX Speed. Η διαφορά τους είναι ότι είναι μικρότερη κατά μισό χιλιοστό η απόσταση για να πατηθεί το πλήκτρο μέχρι κάτω (3,5mm αντί για 4mm).
Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;
Οι διακόπτες της Razer μοιάζουν στους Cherry MX, είναι όμως περισσότερο προσανατολισμένοι για χρήση σε gaming

 

Η Logitech είναι ακόμα μία εταιρεία που κατασκευάζει τους δικούς της διακόπτες για τα πληκτρολόγιά της. Οι Romer-G διακόπτες της κυκλοφορούν σε εκδόσεις με γραμμικό και με ελαφρώς απτό πάτημα. Έχουν σχεδιαστεί από την αρχή για να εξαλείψουν κάποια από τα ελαττώματα των κλασικών μηχανικών διακοπτών. Το σημείο ενεργοποίησης των πλήκτρων αυτών είναι στα 1,5mm ενώ η κατασκευή τους είναι τέτοια που αντέχουν 70 εκατομμύρια πατήματα.

Ένας ακόμα διακόπτης της Logitech είναι ο GX Blue που όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και τη λειτουργία του είναι πανομοιότυπος με τον Cherry MX Blue. Και πάλι όμως μετά από δοκιμές φαίνεται ότι και αυτός αντέχει 70 εκατομμύρια πατήματα.

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;
Οι Romer-G διακόπτες της Logitech έχουν σχεδιαστεί από την αρχή για να εξαλείψουν κάποια από τα ελαττώματα των κλασικών μηχανικών διακοπτών

 

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι μηχανικοί διακόπτες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι λάτρεις του είδους θα ξέρουν τους διακόπτες ALPS, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις δεκαετίες 1980 και 1990. Η εταιρεία που τους παρήγαγε έχει κλείσει άλλα άλλες εταιρείες παράγουν αντίστοιχης τεχνολογίας διακόπτες, όχι πάντα όμως και αντίστοιχης ποιότητας.

Οι διακόπτες Topre είναι κάποιοι άλλοι γνωστοί διακόπτες που δεν είναι όμως ακριβώς μηχανικοί, αλλά συνδυάζουν τις τεχνολογίες των μηχανικών πληκτρολογίων και των πληκτρολογίων μεμβράνης. Δε χρειάζεται πολλή δύναμη για να πατηθούν, δεν κάνουν θόρυβο και είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους opto-mechanical διακόπτες που χρησιμοποιούν οπτική τεχνολογία για να λειτουργήσουν. Κάτω από κάθε τέτοιο διακόπτη υπάρχει μία δέσμη υπέρυθρου φωτός. Όταν πατιέται ο διακόπτης η δέσμη φωτός διακόπτεται και έτσι καταγράφεται το πάτημα. Οι διακόπτες αυτοί δεν φθείρονται εύκολα, αφού η λειτουργία τους δε στηρίζεται στην επαφή μεταξύ δύο μεταλλικών μερών. Η εταιρεία Razer έχει κυκλοφορήσει τελευταία ένα πληκτρολόγιο με opto-mechanical διακόπτες, αλλά δεν είναι η μόνη αφού και άλλες εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει τέτοια πληκτρολόγια ακόμα παλιότερα (π.χ. Bloody).

Μηχανικό πληκτρολόγιο: ποιο να επιλέξω;

 

Δεν είναι σίγουρο αν με όλα τα προηγούμενα σας βοηθήσαμε να επιλέξετε το καλύτερο μηχανικό πληκτρολόγιο ή αν σας μπερδέψαμε περισσότερο.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας διακόπτης που να είναι αντικειμενικά ο καλύτερος για δακτυλογράφηση ή ο καλύτερος για gaming. Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. ποιο παιχνίδι παίζετε.

Αλλά κατά βάση η επιλογή του σωστότερου διακόπτη για τον καθένα εξαρτάται από την προσωπική προτίμησή του. Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να δοκιμάσετε όσο περισσότερους διακόπτες μπορείτε και να αγοράσετε αυτόν που νιώθετε καλύτερο στο χέρι σας.