Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;

Ο τρόπος λειτουργίας των υπολογιστών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.  Οι δυνατότητές τους όμως, καθώς και οι ανάγκες των χρηστών έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε επίπεδο υλικού (επεξεργαστές, κάρτες γραφικών κ.λπ.).

Τι κάνει ο επεξεργαστής ενός υπολογιστή;

Ο επεξεργαστής ή CPU είναι το σημαντικότερο τμήμα του υπολογιστή, αφού όλες οι λειτουργίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περνούν από αυτόν. Αρχικά λαμβάνει μία εντολή από τη RAM, την οποία στη συνέχεια αποκωδικοποιεί και εκτελεί. Τέλος αποθηκεύει στη μνήμη το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;
Όλες οι λειτουργίες σε έναν υπολογιστή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περνούν από τον επεξεργαστή του

 

Στους πρώτους υπολογιστές ο επεξεργαστής αναλάμβανε όλες τις εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας απεικόνισης των εργασιών σε οθόνη. Αργότερα όμως την επεξεργασία της εικόνας την ανέλαβε ένα ξεχωριστό εξάρτημα, η κάρτα γραφικών.

Τι είναι μία κάρτα γραφικών;

Οι απαιτήσεις και οι δυνατότητες των γραφικών έχουν τεραστιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Πλέον έχουμε οθόνες με υψηλές και υπερυψηλές αναλύσεις, μεγάλες συχνότητες ανανέωσης, τρισδιάστατες απεικονίσεις και γενικά πολύ ποιοτικά και ρεαλιστικά γραφικά.

Προκειμένου να γίνει απεικόνιση στην οθόνη, πρέπει να γίνουν πολλοί υπολογισμοί. Έτσι, καθορίζεται τι θα απεικονιστεί σε κάθε πίξελ της οθόνης, ώστε να σχηματιστεί η τελική εικόνα . Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό να το καταφέρει μόνος του ένας επεξεργαστής που ασχολείται την ίδια στιγμή με πολλές διαφορετικές διεργασίες.

Έτσι, τη δουλειά αυτή αναλαμβάνει η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processing Unit ή GPU), μία πλακέτα δηλαδή που μοιάζει με τον  επεξεργαστή αλλά συχνά διαθέτει πολύ περισσότερα τρανζίστορ από αυτόν και μνήμη πολύ ταχύτερη από τη μνήμη RAM του υπολογιστή.

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;
Τώρα που οι δυνατότητες των γραφικών έχουν τεραστιοποιηθεί, την επεξεργασία της εικόνας δεν αναλαμβάνει πια ο επεξεργαστής, αλλά ένα ξεχωριστό εξάρτημα, η κάρτα γραφικών

 

Τι χρειάζομαι τελικά;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της χρήσης που κάνετε στον υπολογιστή.

Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για απλές δουλειές γραφείου, περιήγηση στο internet, αναπαραγωγή μουσικής ή ταινιών, τότε δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την κάρτα γραφικών. Μία χαμηλών δυνατοτήτων κάρτα σε σχετικά οικονομική τιμή είναι αρκετή, ενώ μπορεί να σας καλύπτει ακόμα και αυτή που είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή σας (ναι υπάρχει και αυτό).

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;
Για απλές δουλειές χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, πολλές φορές μας καλύπτει η κάρτα γραφικών που είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή

 

Όταν η δουλειά σας ή το χόμπι σας έχει να κάνει με γραφιστικό σχέδιο ή επεξεργασία βίντεο, τότε θα χρειαστείτε μία κάρτα γραφικών με δυνατότητες υψηλότερης ανάλυσης.  Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία και η ταχύτητα καθώς και η ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιείται από την κάρτα γραφικών.

Αυτό βέβαια που καθορίζει σε μεγαλύτερο βαθμό το ποια κάρτα γραφικών πρέπει να προτιμήσετε είναι το εάν ασχολείστε με το gaming. Δεν εννοούμε φυσικά την πασιέντζα και το ναρκαλιευτή ούτε το δημοφιλέστατο Candy Crush, αλλά τα παιχνίδια που απαιτούν τρισδιάστατα γραφικά.

Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να παίξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή πρέπει αφενός να έχει μία καλή εικόνα, δηλαδή τα αντικείμενα στην οθόνη να διαθέτουν τη σωστή εμφάνιση, υφή και σκίαση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εμφανίζονται και με κάποια λογική.  Όταν για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι συγκρούονται δύο αυτοκίνητα δεν αρκεί να απεικονίζονται τα αυτοκίνητα τέλεια στην οθόνη αλλά πρέπει να υπάρξει και ένα λογικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης (π.χ. το ένα αυτοκίνητο θα αναποδογυρίσει).

Το οπτικό κομμάτι το αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών, ενώ το οργανωτικό κομμάτι που μας δίνει το αποτέλεσμα είναι δουλειά του επεξεργαστή. Έτσι βλέπουμε ότι για να μπορέσει να παίξει κανείς ένα παιχνίδι ικανοποιητικά χρειάζεται αυτά τα δύο μέρη να συνεργάζονται και φυσικά να είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων. Εάν έχετε μία πολύ καλή κάρτα γραφικών αλλά ο επεξεργαστής σας είναι αργός, τότε και η εμπειρία του παιχνιδιού θα είναι κακή αφού η εικόνα που θα παράγεται δε θα είναι ικανοποιητική. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση που έχουμε έναν πολύ καλό και γρήγορο επεξεργαστή αλλά μία κάρτα γραφικών χαμηλών δυνατοτήτων.

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;
Για εργασίες με απαιτήσεις (π.χ. gaming) χρειάζεται ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών να συνεργάζονται και φυσικά να είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων

 

Κάθε παιχνίδι έχει τις δικές του απαιτήσεις σε κάρτες γραφικών και άλλα χαρακτηριστικά, οπότε η επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα. Ιδανικά ένα παιχνίδι πρέπει να προβάλλεται με ταχύτητα τουλάχιστον 60 fps, να παράγεται δηλαδή μία εικόνα 60 φορές το δευτερόλεπτο. Οπότε είναι απαραίτητη μία (τουλάχιστον) κάρτα γραφικών με αυτή τη δυνατότητα.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Πριν αγοράσετε μία κάρτα γραφικών βεβαιωθείτε ότι μπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή σας χωρίς προβλήματα χώρου, συνδεσιμότητας και τροφοδοσίας.

Σημαντική για την ολική εμπειρία, κυρίως στα παιχνίδια είναι χωρίς αμφιβολία και η επιλογή της οθόνης που πρέπει να είναι αντίστοιχης τεχνολογίας με την κάρτα.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι κάποιες κάρτες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, οπότε πρέπει το τροφοδοτικό σας να έχει την κατάλληλη ισχύ.

Επεξεργαστής ή κάρτα γραφικών: Ποιο είναι πιο σημαντικό για τα παιχνίδια;
Πριν αγοράσετε μία κάρτα γραφικών βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στο σύστημά σας και καλύπτει τις ανάγκες σας

 

Η κάρτα γραφικών είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό εξάρτημα ειδικά για τους ενθουσιώδεις gamers. Εάν έχετε αμφιβολίες για το τι ακριβώς χρειάζεστε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον τεχνικό σας για συμβουλές και βοήθεια.