Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς: το καταπληκτικό τηλέφωνο που είχατε αγοράσει μόλις πριν από δύο χρόνια να μοιάζει τώρα απαρχαιωμένο και να σέρνεται!

Είναι δυνατόν μία συσκευή που είναι πρακτικά καινούρια να έχει τόσο διαφορετικές επιδόσεις λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία της;

Ναι, όχι μόνο είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό, αλλά και λογικό. Ας δούμε τους βασικότερους λόγους που γίνονται οι συσκευές μας πιο αργές όσο περνάει ο καιρός παρακάτω:

  1. Αναβαθμίσεις του Λειτουργικού Συστήματος και των εφαρμογών

Σε κανένα τηλέφωνο, το λειτουργικό σύστημα δεν παραμένει απαράλλαχτο. Αντίθετα αναβαθμίζεται συνεχώς, τόσο για να διατίθενται στους χρήστες καινούρια χαρακτηριστικά, όσο και να διορθώνονται τυχόν λάθη και κενά ασφαλείας του προγράμματος.

Αν και οι ενημερώσεις που στόχο έχουν την κάλυψη κενών ασφαλείας δεν επιβαρύνουν συνήθως τη λειτουργία μίας συσκευής, οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού που περιλαμβάνουν και νέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;
Το λειτουργικό σύστημα σε ένα τηλέφωνο αναβαθμίζεται κατά καιρούς για να καλυφθούν τυχόν κενά ασφαλείας και να προστεθούν νέα χαρακτηριστικά

 

Τα καινούρια χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν με κάθε νέα αναβάθμιση χρειάζονται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ για να λειτουργήσουν και κάποιες φορές και περισσότερη μνήμη.  

  1. Πολλές εγκατεστημένες εφαρμογές

Οι σύγχρονες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Καμιά φορά όμως είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από την ποικιλία και να κατεβάζει στο τηλέφωνό του πολλές δεκάδες εφαρμογές, από τις οποίες όμως χρησιμοποιεί μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό.

Οι περισσότερες εφαρμογές «ανοίγουν» όταν ανάβει το τηλέφωνο και εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης. Καταναλώνουν έτσι πολλή επεξεργαστική ισχύ αλλά και μνήμη RAM και η συσκευή επιβαρύνεται και λειτουργεί πολύ πιο αργά.

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;
Οι πολλές εφαρμογές καταναλώνουν πολλή επεξεργαστική ισχύ και μνήμη RAM και επιβαρύνουν τη συσκευή

 

  1. Ελάχιστος ελεύθερος αποθηκευτικός χώρος

Είτε λόγω των πολλών εγκατεστημένων εφαρμογών είτε εξαιτίας του μεγάλου όγκου αρχείων που αποθηκεύουμε όλοι στα τηλέφωνα μας (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) συνήθως ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής που παραμένει ελεύθερος είναι ελάχιστος.

Αυτό συμβαίνει γιατί το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές χρειάζεται να «προσπαθήσουν» περισσότερο για να βρουν ελεύθερο χώρο να αποθηκεύσουν νέα δεδομένα.

  1. Παλιά μπαταρία

Οι μπαταρίες των τηλεφώνων «παλιώνουν» σχετικά γρήγορα. Μετά από 2-3 χρόνια χρήσης θεωρείται φυσιολογικό μία μπαταρία να χάνει την απόδοσή της και να μειώνεται αισθητά ο χρόνος που κρατάει.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο γερνάει η μπαταρία αρχίζει να εμφανίζει αντίσταση στη ροή του ρεύματος. Εξαιτίας αυτού θερμαίνεται περισσότερο και ως εκ τούτου ανεβαίνει και η θερμοκρασία του εσωτερικού του τηλεφώνου. Η αυξημένη θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται και ο επεξεργαστής και φυσικά να υπολειτουργεί.

Και φυσικά όλοι θυμόμαστε τι είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια με τις συσκευές της Apple που μέσω ενημέρωσης του λειτουργικού επιβράδυνε επίτηδες τις παλιότερες συσκευές, προκειμένου να κρατά η μπαταρία το ίδιο και να μη φαίνεται ότι έχει πέσει η διάρκεια ζωής της.

Αν και η Apple διόρθωσε το πρόβλημα λίγο μετά την αποκάλυψή του και οι κατασκευαστές τηλεφώνων με λειτουργικό Android δηλώνουν ότι δεν ακολουθούν την τακτική αυτή, δεν είναι περίεργο οι επεξεργαστές των κινητών συσκευών να ρίχνουν την απόδοσή τους όταν δεν είναι σταθερή η παροχή του ρεύματος από την μπαταρία.

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;
Είναι πιθανό οι επεξεργαστές των κινητών συσκευών να ρίχνουν την απόδοσή τους όταν δεν είναι σταθερή η παροχή του ρεύματος από την μπαταρία

Εάν θέλετε λοιπόν και εσείς να κάνετε λίγο πιο γρήγορο το τηλέφωνό σας που έχει ακόμα μπροστά του μέρες ζωής, μπορείτε να αλλάξετε την μπαταρία του αν βλέπετε ότι έχει πέσει πολύ η διάρκεια που κρατάει και να προσπαθήσετε να το ελαφρύνετε από περιττά αρχεία και εφαρμογές.

Μία καλή λύση ανάλογα με την περίπτωση είναι το να κάνετε επαναφορά του τηλεφώνου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και στη συνέχεια να εγκαταστήσετε σε αυτό μόνο τις εφαρμογές και τα αρχεία που πραγματικά χρειάζεστε και χρησιμοποιείτε.

Ακόμα και αν τα κάνετε όλα αυτά όμως μην περιμένετε να έχετε στα χέρια σας μία συσκευή σαν καινούρια. Αυτό που επιβαρύνει κυρίως την απόδοση ενός τηλεφώνου είναι οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών. Οι κατασκευαστές κυκλοφορούν τις νέες αναβαθμίσεις με γνώμονα τις πιο καινούριες συσκευές που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, με αποτέλεσμα τα λίγο πιο παλιά τηλέφωνα να μην μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ταχύτητα και ευκολία.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις εφαρμογές. Προσπαθώντας να προσφέρουν στον τελικό χρήστη όλο και περισσότερες υπηρεσίες οι εταιρείες που δημιουργούν τις διάφορες εφαρμογές κυκλοφορούν ενημερώσεις με νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το υλικό (hardware) των νέων συσκευών. Οι κάπως πιο παλιές συσκευές με το χαμηλότερων δυνατοτήτων υλικό, είναι λογικό να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να αργούν ή να κολλάνε.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα φαντάζει απλή: αρκεί απλά να απενεργοποιήσει κανείς τις ενημερώσεις για το λειτουργικό και τις εφαρμογές, έτσι; Φυσικά και όχι! Σε καμία περίπτωση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση το να μην ενημερώνετε το λογισμικό του τηλεφώνου σας τακτικά, αφού έτσι το αφήνετε ευάλωτο. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν οι ενημερώσεις που κυκλοφορούν κατά καιρούς περιλαμβάνουν διορθώσεις για τυχόν σφάλματα και κενά ασφαλείας του λογισμικού και κατά κανόνα πρέπει να γίνονται στις συσκευές.

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;
Πάντα να κρατάτε τη συσκευή σας ενημερωμένη, αλλιώς την αφήνετε ευάλωτη σε σφάλματα και κενά ασφαλείας

Τι μπορεί να γίνει τελικά;

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορεί να γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή που θα κάνει το παλιό σας τηλέφωνο σημαντικά γρηγορότερο. Οι εταιρείες που κυκλοφορούν τα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές προσανατολίζονται πάντα προς τις καινούριες, ισχυρότερες συσκευές, αφήνοντας πολλές φορές πίσω τις παλιότερες.

Φυσικά αυτό δε συμβαίνει τυχαία. Οι κατασκευάστριες εταιρείες θέλουν πάντα να στρέφουν την προσοχή του αγοραστικού κοινού στις καινούριες, γρήγορες , υψηλών επιδόσεων συσκευές που κυκλοφορούν και να ωθούν τους καταναλωτές να αναβαθμίζουν το τηλέφωνό τους με ένα καινούριο κάθε 1 -2 χρόνια περίπου.

Γιατί είναι ξαφνικά πιο αργό το τηλέφωνό μου;
Οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή στις καινούριες συσκευές και ωθούν τους καταναλωτές να αναβαθμίζουν το τηλέφωνό τους κάθε 1 -2 χρόνια περίπου

Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να δοκιμάσετε τη λύση του να «ελαφρύνετε» λίγο το κινητό σας από περιττά αρχεία και εφαρμογές για να δείτε έστω μία μικρή βελτίωση στις επιδόσεις.

Ρεαλιστικά όμως, οι επιλογές για τον χρήστη μιας «παλιάς» συσκευής είναι δύο: ή να συμβιβαστεί με τα κολλήματα και τις αργοπορίες της συσκευής που έχει ή να προβεί στην αγορά μίας καινούριας.